Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Dones Dones tarragonines María José Figueras Salvat

María José Figueras Salvat

Rectora de la URV i doctora en biologia

Nascuda a Tarragona el 17 de març de 1956, mare d'un fill i una filla i àvia de dos nets. Els seus pares van crear la botiga Les Mitges, la qual es va cremar, i de les cendres van obrir la botiga Mínimum-Casa Figueras.

Veient que el negoci de la botiga era sacrificat, va decidir estudiar biologia. Es va graduar a la Universitat de Barcelona (UB) l'any 1979 i s’hi va doctorar el 1986. Es va integrar com a professora a la UB l'any 1979, fent la carrera docent i investigadora al Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Facultat de Medicina de Reus, on va ser titular d'universitat des del 1988 i catedràtica de Microbiologia des del 2001. Especialitzada en Microscòpia Electrònica (ME) a la Universitat de Groningen (Països Baixos), fou secretària general de la Divisió VII de la UB a Tarragona des de 1989 fins a l’inici de la seva transformació en la URV.

Experta mundial en microbiologia

És especialista en contaminació microbiològica de l'aigua. En aquest àmbit ha estat assessora científica de l'Organització Mundial de la Salut, del Programa Ambiental de les Nacions Unides, de la Comissió Europea i de l'Agència Catalana de l'Aigua, i ha impulsat i participat en diversos projectes internacionals. Sota l'eslògan “Banya’t per la ciència” va dirigir l'estudi epidemiològic mencionat a la nova Directiva Europea (2006/7/CE) i legislació nacional sobre la gestió de la qualitat de les zones de bany.

Ha dirigit dotze tesis doctorals, publicat més de cent setanta articles científics indexats, cinc llibres i nou capítols de llibre, i ha presentat més de dues-centes ponències en conferències internacionals. Ha descrit diversos casos clínics produïts per bacteris poc coneguts i vint-i-cinc noves espècies de bacteris desconeguts fins llavors per la ciència. Els mèrits reconeguts de la seva activitat són: sis quinquennis de docència, sis sexennis d'investigació i un de transferència del coneixement i innovació.

Primera rectora dona de la URV

Primera dona a ocupar el càrrec de rectora en la història de la URV des del juny de 2018, ha exercit per torn rotatori la presidència de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i de la Global University Network for Innovation (GUNi), i la presidència de la Xarxa Vives d’Universitats. Com a rectora de la URV, i en col·laboració amb l’equip rectoral, ha impulsat la participació en l’Aliança Aurora d’Universitats Europees i ha liderat la creació de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, que té com a objectiu contribuir a la transició energètica de Catalunya.

DESCARREGA EL PUNT DE LLIBRE (PDF)

Segells de reconeixement d'administració oberta