Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Dones Violència masclista 25N Dia Internacional contra la violència masclista

25N Dia Internacional contra la violència masclista

T'ho expliquem nosaltres perquè elles no poden!

S'escull el dia 25 de novembre per commemorar la mort de les tres germanes conegudes com "las mariposas". Aquestes tres dones van ser brutalment assassinades el 25 de novembre del 1960 pel dictador Rafael Leónidas Trujillo a la República Dominicana. A partir d'aquí, i amb el notable augment de dones agredides i assassinades any rere any, seguim escollint-lo com a dia internacional i de commemoració contra la violència cap a les dones en qualsevol dels seus àmbits i pel simple fet de ser dones.

Commemoració 2021

Aquest any, de la mà de conselleria de Feminismes i Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Tarragona, fem una petita commemoració a totes les dones que durant aquests onze mesos d'any han estat assassinades per les seves parelles. Tot i que la cosa no acaba aquí, les violències segueixen estant a l'ordre del dia i motíssimes dones encara no són capaces d'identificar-les, i quan ho fan, atemorides, no són capaces de denúnciar la persona que agredeix o no saben com actuar ni on acudir. T'hi ajudem!

Dates clau 25N

  • El 1981 es va declarar Dia internacional contra la violència envers les dones en la 1a Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib.
  • La declaració de les Nacions Unides sobre l'eliminació de la violència contra les dones, va adoptar el 20 de desembre de 1993, la utilització del terme 'violència de gènere' o violència contra les dones per referir-se a "qualsevol acte de violència basat en la pertinença al sexe femení.
  • L'any 2004 el Parlament Espanyol aprova per unanimitat la Llei orgànica 1/2004 de 28 de desembre, sobre mesures de protecció integrals contra la violència de gènere.
  • En l'àmbit autonòmic, entre els anys 2002 i 2004, la Generalitat de Catalunya va crear el "Pla Integral de Prevenció de la Violència de Gènere i Atenció a les dones que la pateixen" i entre el 2005 i el 2006 es creà el "V Pla d'Acció i Desenvolupament de Polítiques de Dones a Catalunya", dins els quals es troba el "Programa per l'abordatge integral de la violència contra les dones".
  • El 16 d'abril del 2008 s'aprova al Parlament de Catalunya, la Llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència. A partir d'aquesta llei, més d'1,5 milions de dones han denunciat maltractament, cosa impensable abans que s’aprovés la Llei, perquè el sistema judicial no comptava amb una resposta per plantar cara a la violència masclista.
Segells de reconeixement d'administració oberta