Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Institut Municipal de Serveis Socials Notícies Notícies 2021 L'Institut Municipal de Serveis Socials aprova el pressupost més social de la història

L'Institut Municipal de Serveis Socials aprova el pressupost més social de la història

L'Institut Municipal de Serveis Socials aprova el pressupost més social de la història

El Consell Rector de l'IMSST ha aprovat els pressupostos de cara l’any que ve, que preveuen un increment del 4,89% respecte l'any anterior.
L'Institut Municipal de Serveis Socials aprova el pressupost més social de la història Foto: Marc Colilla.
01/12/2021

Aquest dimecres al matí s'ha celebrat el Consell Rector de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona on s’han aprovat els pressupostos de cara l’any que ve amb els vots a favor del govern municipal i l’abstenció de l’oposició. 

Un pressupost que representa un increment del 4.89% més respecte del de l’any passat. El pressupost més alt en els darrers anys. 

ES tracta d'un pressupost de 12.121.970,41€, que representa prop de 600.000 € més que l’any anterior. Evidenciant i posant en valor la prioritat d’aquest govern per no deixar ningú enrere i per fer front a l’emergència social i a la cobertura dels drets bàsics i fonamentals de la ciutadania. 

La consellera de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona i presidenta de l’IMSST, Inés Solé, ha destacat que “tan important és tenir un bon pressupost com saber-lo executar. I en aquesta línia, a dia d’avui, l’estat d’execució del pressupost del IMSST és gairebé d’un 95%. Això vol dir que pràcticament no hi haurà romanent a serveis socials, només l’estrictament necessari per salut financera”. 

Els punts claus del pressupost de l’IMSST per a 2022 són: 

  • Un increment en la despesa per les treballadores a partir de l’adquisició de material indispensable per oferir una atenció de qualitat i pal·liar els impactes de la pandèmia en l’atenció; així com un augment en  formació i innovació social perquè les treballadores puguin garantir una atenció i uns serveis de qualitat a la ciutadania.  
  • Un augment en prestació de serveis corresponent al 5%, que es tradueix, entre altres coses, en dues accions claus: la posada en marxa del Punt d’Assessorament Energètic (PAE) i del Pla d’Igualtat del IMSST 
  • El pressupost aprovat també fa una aposta clara per l’increment de les activitats de l’IMSST, destacant aquelles de Gent Gran Activa, les del servei d’UTIC, la teleassistència domiciliària, les targetes de transport i el monitoratge i gestió del centre obert de persones sensesostre i el pis de transició. 
  • El capítol 4, destinat a convenis, subvencions i ajuts, s’incrementa un 5,41% i que representa un 8,40% més de consignació i que es refereix en la seva gran mesura als ajuts puntuals d’urgència que, segons ha expressat la consellera Solé, “malauradament, és una de les coses que en els darrers temps més es necessita”.  
  • Finalment, un dels increments més significatius serà en inversions, amb un augment de 110.000 € respecte al 2021 (un 430,77% més) per fer front a les mancances en algunes dependències i instal·lacions de l’IMSST. Segons ha explicat la consellera de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona i presidenta de l’IMSST, Inés Solé, “després de més de dos anys sense cap despesa en inversió, prioritzem garantir uns espais de confort, confiança i confidencialitat per poder donar una atenció qualificada als nostres usuaris”.  

El pressupost de l’Ajuntament se situarà en 168 milions d’euros

L’execució del pressupost de l’IMSST ve condicionat per l’aprovació del pressupost global de l’Ajuntament que se situarà en 168 milions d’euros, és a dir, 5 milions més que l’any passat (163 milions d’euros). El motiu d’aquest creixement és l’increment de l’aportació de l’Estat i els ingressos de l’IVA, entre altres coses. “Tot i això les despeses compromeses pugen de l’ordre d’11 milions d’euros. És a dir, respecte a l’any passat necessitem 11 milions d’euros més per fer tot allò que a Tarragona és habitual. En aquests moments l’increment d’ingressos és de 5 milions, per tant, per continuar donant acció a la ciutat necessitaríem 5 milions més. Per això, havíem plantejat una actualització de l’IBI i la taxa de les escombraries, però allò que finalment ha acabat sent determinant és la pèrdua de més de 3 milions de l’impost de la plusvàlua”, apunta  el conseller Jordi Fortuny. “Malgrat tota aquesta situació, el pressupost és el millor possible, amb dos pilars fonamentals als quals no renunciem de cap de les maneres: el de serveis socials i el de la reactivació econòmica via inversions. Com tampoc renunciem a donar sortida de la mateixa manera que hem fet enguany -a través del romanent i els modificatius de crèdit pertinents- a aquelles partides que cal suplementar”, afegeix Fortuny.

Pel que fa a la plusvàlua, l’Ajuntament de Tarragona passarà d’ingressar 8 milions a 4.925.875,68 d’euros. Això representa una disminució de més de 3 milions d‘euros menys del previst inicialment.

Algunes  inversions

Un dels puntals del pressupost són les inversions. L’equip de Govern de l’Ajuntament de Tarragona preveu disposar de 10 milions d’euros destinats a inversions. Entre elles destaca els projectes d’il·luminació de diferents parcs i carres de la ciutat com el riu Francolí o el Parc de la Ciutat. “És una aposta per l’urbanisme feminista, dotant de més seguretat als carrers, places i parcs de la ciutat”, remarca el conseller de Territori, Xavier Puig. “Les millores en l’espai públic són claus per aquest Govern Municipal, per això és tan important disposar d’un pressupost perquè només si el tenim podrem optar als Next Generation que és un efecte multiplicador de les inversions previstes. I això significa complir amb el pla de reactivació de l’Ajuntament amb l’objectiu d’arribar a tots els carrers de la ciutat. Al capítol d’inversions també hi figura dotar de lavabos públics a la ciutat, instal·lar plaques solars als edificis municipals o “tenir la capacitat i recursos per tirar endavant el POUM”, conclou Xavier Puig.

Segells de reconeixement d'administració oberta