Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Notícies Polítiques d'Igualtat Notícies 2018 La campanya «Respecta'm» s'estén a l'àmbit laboral

La campanya «Respecta'm» s'estén a l'àmbit laboral

La campanya «Respecta'm» s'estén a l'àmbit laboral

Dimecres, 31 d’octubre, se celebra una jornada informativa per explicar-ne el contingut
30/10/2018

Les conductes sexistes i les situacions d’assetjament i discriminació envers les dones són una problemàtica greu present en tots els àmbits de la nostra societat. L’àmbit laboral és un dels espais on es produeixen aquest tipus de situacions, que sovint queden amagades en perjudici de les dones que les pateixen.

La Conselleria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona impulsa la prevenció d’aquestes conductes mitjançant la campanya «Respecta’m». Està desenvolupant una campanya adreçada al món laboral, empreses i sindicats, que es presentarà demà, dimecres, 31 d’octubre.

En el darrer any, vint-i-sis empreses (entre les quals hi havia totes les municipals) i sindicats de la ciutat han participat en diferents grups de discussió per identificar les conductes sexistes i les situacions d’assetjament i discriminació cap a les dones en l’espai laboral. D’aquí n’ha resultat un grup motor, format per persones de vint empreses diferents, que han col·laborat en el disseny de la campanya «Respecta’m».

La campanya té tres vessants: la gràfica, la formació i les mesures per prevenir l’assetjament i promoure la igualtat a les empreses.

Quant a la formació, cal destacar que es tracten els temes següents: la igualtat d’oportunitats entre dones i homes; com fer per prevenir les conductes sexistes i elaborar un protocol d’assetjament; eines per prevenir les desigualtat de gènere en el món del treball i com elaborar un pla d’igualtat en l’organització. Per facilitar les accions formatives, l’Ajuntament ofereix un curs de formació de persones formadores amb l’objectiu que la persona referent de l’empresa tingui els coneixements necessaris per traslladar-los a la plantilla de treballadors i treballadores.

La campanya «Respecta’m» també anima les empreses a incloure mesures dins de l’organització per prevenir l’assetjament i promoure la igualtat, per exemple: elaborar un pla d’igualtat de l’organització o disposar d’un protocol d’assetjament sexual o per raó de sexe o de mesures en favor de la igualtat dins del conveni col·lectiu, entre d’altres.

La consellera de Polítiques d’Igualtat, Ana Santos, ha manifestat que «l’Ajuntament proposa a les empreses que vulguin adherir-se a la campanya que es comprometin a estendre la formació rebuda per la persona referent al conjunt de la plantilla de treballadores i treballadors i a comptar amb alguna de les mesures de prevenció o al seu compromís a desenvolupar-les. Es tracta de promoure una cultura organitzativa respectuosa i participativa, i unes relacions laborals igualitàries en un clima laboral de confiança».

La campanya «Respecta’m» es va iniciar a l’estiu del 2016 com a prevenció i intervenció sobre les conductes sexistes a l’espai públic i en el marc de l’oci nocturn. Progressivament s’ha anat estenent a altres àmbits com l’educatiu i, ara, a l’àmbit laboral.

Programa de la jornada de la campanya «Respecta’m»

Dimecres 31 d’octubre, a la sala d’actes d’actes de la seu d’Ematsa

—10 h: Presentació de la jornada per part de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros.

—De 10.20 a 10.45 h: Estratègies per prevenir i abordar l’assetjament sexual i per raó de sexe a l’empresa, a càrrec de Raquel Saco, cap de l’Àrea d’Igualtat d’Oportunitats de la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya.

—De 10.45 a 11.10 h: Presentació de la campanya:

  • Montse García, de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona: «Respecta’m» des del 2016, saltem de l’oci nocturn a l’entorn laboral.
  • Míriam Sol de Spora: principals resultats de la diagnosi i procés de treball de la campanya.
  • Manuel Moranta i Javier Romera, d’Inside: aspectes innovadors de la campanya, presentació dels suports gràfics.

Pausa

—D'11.30 a 12.15 h: Taula de bones pràctiques: EMATSA, María Retuerto; EMT, Rafael Tutusaus; SECE, Gabriel Fernández; Fomento de Construcciones y Contratas, Rosa Escudero; Agrupació d’Empreses Municipals (AIE), Rus María Hellín; Sindicat CCOO, Verónica Rubio.

—De 12.15 a 12.45 h: Precs i preguntes.

—De 12.45 a 12.50 h: Cloenda per part de la consellera de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona, Ana Santos.

La consellera de Polítiques d'Igualtat, Ana Santos (a la dreta)
(Foto: Mauri)

 

Segells de reconeixement d’administració oberta