Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Notícies Polítiques d'Igualtat Notícies 2019 La campanya "Respecta" vol fomentar l’oci nocturn lliure de conductes sexistes

La campanya "Respecta" vol fomentar l’oci nocturn lliure de conductes sexistes

La campanya "Respecta" vol fomentar l’oci nocturn lliure de conductes sexistes

Durant les Festes hi haurà la carpa Punt Lila i Arc Iris per atendre persones que pateixin actituds masclistes i comportaments sexistes
12/09/2019

La consellera de Serveis Socials, Feminismes i LGTBQ de l’Ajuntament, Carla Aguilar-Cunit, ha exposat en roda de premsa la campanya “Respecta”, que té com a objectiu la prevenció de conductes sexistes en l'oci nocturn, i que coincideix amb l'inici de les Festes de Santa Tecla, per tal d’aconseguir uns codis de comportament més respectuosos i igualitaris.

Per les Festes d’enguany es tornarà a disposar de la carpa Punt Lila i Arc Iris per atendre i acompanyar totes aquelles persones que pateixin o visualitzin una agressió sexista o LGTBIfòbica. El Punt Lila estarà atès de manera permanent per dues persones voluntàries especialitzades del Komando Nits Q —en comunicació amb la Guàrdia Urbana—, més altres sis que es mouran per l'entorn festiu. A més, al Punt Lila i Arc Iris es distribuirà material de merchandising.

El Punt Lila i Arc Iris estarà present en les actuacions següents de la Festa Major de Tarragona:

• Dia 13: la crida a les Festes, plaça de la Font, l’equip Komando Nits Q, de 18 a 20.30 hores.

• Dia 14: concert de l’Anella Mediterrània, el Punt Lila i Arc Iris i l’equip de Komando Nits Q, de 22.30 a 2.30 h.

• Dia 16: concert de la plaça de la Font, el Punt Lila i Arc Iris i l’equip de Komando Nits Q, de 22.30 a 2.30 h.

• Dia 20: concert de la plaça de la Font, el Punt Lila i Arc Iris i l’equip de Komando Nits Q, de 22.30 a 2.30 h.

• Dia 22: jardins del Camp de Mart, el Punt Lila i Arc Iris i l’equip de Komando Nits Q, i també a la revetlla de la plaça de la Font, l’equip de Komando Nits Q, de 22.30 a 3 h.

La campanya actual s’ha elaborat tenint en compte les propostes sorgides d’un grup de treball amb joves i professionals de diferents àmbits.

La consellera de Serveis Socials, Feminismes i LGTBQ de l’Ajuntament, Carla Aguilar-Cunit, ha explicat que s’ha fet la revisió del missatge “Respecta’m” i s’ha canviat per “Respecta”. L'objectiu inicial de la campanya i del logotip ha estat sempre l'apoderament de la dona i la consciència col·lectiva, i el rebuig a situacions d'agressió o conductes quotidianes incorrectes i sexistes. La forma verbal respecta’m ens trasllada immediatament a un subjecte femení com a subjecte d’enunciació, el qual demana respecte als homes perquè cessin les conductes sexistes. “Aquest fet no és intranscendent perquè es transfereix la responsabilitat principal de la prevenció a les dones, en comptes de fer èmfasi als homes perquè deixen de reproduir aquestes conductes, tal com recomanen les persones professionals que treballen en aquest àmbit”, ha manifestat la consellera Carla Aguilar-Cunill.

“És necessari canviar d’òptica per deixar de fer campanyes centrades en la víctima per començar a centrar-nos en les persones agressores que, en tot cas, encarnen el masclisme i un sistema patriarcal que és l’eix del problema en el qual hem de centrar-nos. Pensar en respecta apel·la a la ciutadania en general i a les persones agressores en particular. D’aquesta manera té sentit que totes i tots portem la polsera.”

Per tant, la nova línia de la campanya té en compte les recomanacions de l'avaluació. Durant Santa Tecla conviuran materials on encara es pot veure el logotip de “Respecta’m” amb d'altres on ja s’ha actualitzat, sent aquestes Festes un moment de transició per a la campanya.

D’altra banda, ara hi ha missatges més directes a situacions relacionades amb les violències masclistes, especialment en les relacions afectives. Els missatges se centren en accions quotidianes de les persones en les seves relacions afectives. Posen de manifest conductes de control, de menyspreu i de força en situacions que es donen habitualment en les relacions afectives de les persones.

S’han editat nous materials com: cartells, díptics, penjadors i punts de llibres, etc. La distribució es farà durant les Festes, en les sortides de Komando NitsQ, en els tallers que es fan als instituts, etc.

Cal recordar que davant d’una agressió sexista i/o LGTBIfòbica hom pot trucar als telèfons següents: Guàrdia Urbana, 092; Emergències, 112; Línia d’atenció de dones en situació de violència, 900 900 120.

Comparteix

arxivat sota: ,
© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat

carregant