Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Notícies Polítiques d'Igualtat Notícies 2020 El Punt Lila i Arc Iris estrena espai mòbil

El Punt Lila i Arc Iris estrena espai mòbil

El Punt Lila i Arc Iris estrena espai mòbil

Amb una furgoneta recorrerà la ciutat tot vetllant per la prevenció i atenció vers les conductes sexistes
El Punt Lila i Arc Iris estrena espai mòbil La consellera de Feminismes i LGTBIQ+, Carla Aguilar-Cunill, al centre, davant de la furgoneta. Foto: David Oliete.
12/11/2020

El Punt Lila i Arc Iris presenta el seu nou recurs que neix com un espai de referència a través del qual, de manera mòbil i itinerant, recórrer Tarragona amb la finalitat d'informar, assessorar i acompanyar sobre les violències masclistes i LGTBIQ+fòbiques.

Aquest dispositiu, en format furgoneta, vetllarà per la prevenció i atenció vers les conductes sexistes i atendrà les situacions d’assetjament sexual i/o LGBTIQ+, d’abús sexual i d’agressió sexual. La consellera de Feminismes i LGTBIQ+, Carla Aguilar-Cunill. ha expressat que “la percepció d'inseguretat limita la vida de les dones, la seva confiança, i suposa un obstacle per a la realització personal i el ple desenvolupament social. La seguretat és un dret fonamental, i la importància de la seguretat a l'espai públic és cabdal si volem garantir els drets més fonamentals de la ciutadania”. 

El Punt pretén ser un espai fàcil d'identificar on tothom es pugui dirigir en cas de patir una agressió i/o necessiti informació, assessorament o, simplement, un espai on poder explicar la seva situació i denunciar-ho. Es tracta d’un lloc físic que tothom pot localitzar en cas de necessitat, visiblement ben identificat amb la seva funció. Estructuralment, és un espai adequat per poder informar i sensibilitzar i compta també amb un espai més reservat de confort i íntim per poder fer l'acompanyament a les persones en cas que hagin viscut una agressió i necessitin un lloc tranquil on parlar sense estar exposades al carrer.  

El nou Punt Lila i Arc Iris realitzarà dues funcions primordials a nivell social. Per una banda, tasques de prevenció i sensibilització de la ciutadania en general facilitant materials i informant sobre els protocols d’actuació davant els casos d’assetjament, abús i agressió sexual. Aquesta informació ja s’està duent a terme en diferents escenaris comunitaris on el ciutadà es mou diàriament (comerços, farmàcies, mercats i centres educatius). La segona funció bàsica del Punt que avui s’estrena és exercir com a espai d'atenció i assessorament en cas de patir situacions d'assetjament, agressió o qualsevol mena de violència o manifestació masclista. Aquest espai treballarà de manera coordinada amb els dispositius de seguretat de la Guàrdia Urbana i la resta que intervenen. 

La situació generada per la COVID-19 ha obligat a replantejar aquest servei i adaptar-lo a les mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries. El Punt Lila i Arc Iris inicia el seu servei apropant la campanya a la ciutadania i oferint formació al personal municipal i l’administració present als barris (centres cívics, professorat dels IES, centres esportius, associacions veïnals, i entitats socials que ho sol·licitin). Així mateix, per poder disposar del dispositiu del Punt Lila i Arc Iris, les entitats i institucions que ho desitgin, hauran de realitzar una formació prèvia a l’activitat amb informació bàsica sobre la prevenció de conductes sexistes en diferents situacions. Posteriorment a l’activitat, es realitzarà també una sessió d’avaluació per valorar el funcionament i l’impacte de la intervenció del dispositiu. 

El projecte, pressupostat en 12.000 euros, compta amb la subvenció del Pacto de Estado contra la violencia de género del Ministerio Igualdad, i forma part d’un treball més ambiciós que des de fa mesos s’està desenvolupant amb diferents departaments de l’Ajuntament, en el que serà el protocol de violències sexistes a Tarragona. 

Segells de reconeixement d’administració oberta