Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Memòria democràtica Activitats pedagògiques “Stolpersteine” o llambordes de memòria

“Stolpersteine” o llambordes de memòria

Amb les dades actuals es pot conèixer que 57 veïns de Tarragona, tots homes, van patir els camps d’extermini de l’Alemanya nazi. Una xifra considerable si tenim en compte que en aquells anys la població de Tarragona no era de molt més de 30.000 habitants. De fet, la província de Tarragona va ser la sisena més afectada de tot l’estat espanyol, amb 209 deportats.

Les stolpersteine o llambordes de memòria són petits monuments creats per l’artista alemany Gunter Demning en memòria de víctimes del nazisme. L’artista vol que aquestes llambordes “no siguin per ensopegar amb els peus, sinó amb el cap i el cor”.

Cada llamborda és única i es realitza a mà, "com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis"; i cada una ret homenatge a una víctima del nacionalsocialisme. Habitualment, es col·loquen a la vorera davant del darrer lloc on va viure una víctima del nazisme, abans que l’arrestessin o deportessin. D’aquesta manera, es manté viva la memòria de les persones de tots els col·lectius: jueus, LGTBI, dissidents polítics, testimonis de Jehovà i ciutadans amb discapacitat que van ser perseguits o assassinats a Europa entre els anys 1933 i 1945 pel règim nazi i els seus col·laboradors.

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona ha localitzat el domicili d’empadronament de setze persones assassinades a Mauthausen – Gusen i dotze d’alliberades, per dur a terme una primera fase d’implantació de les stolpersteine.

DOSSIER PDF

Segells de reconeixement d'administració oberta