Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Memòria democràtica Publicacions Monogràfics Bicentenari de la Guerra del Francès Actes i conmemoració Notícies La Conselleria de Patrimoni sol·licita que es declari Bé Cultural d'Interès Nacional el Pla de la Seu i el Fortí de l'Oliva

La Conselleria de Patrimoni sol·licita que es declari Bé Cultural d'Interès Nacional el Pla de la Seu i el Fortí de l'Oliva

La Conselleria de Patrimoni sol·licita que es declari Bé Cultural d'Interès Nacional el Pla de la Seu i el Fortí de l'Oliva

La Generalitat disposa d'un any i mig per resoldre la petició
La Conselleria de Patrimoni sol·licita que es declari Bé Cultural d'Interès Nacional el Pla de la Seu i el Fortí de l'Oliva “Assalto al Llano de la Catedral.” Quadre commemoratiu dels combats a les Escales de la Catedral. Any 1911, amb motiu del Centenari del Setge. Autor: Josep Vázquez Bardina (MHT).
15/02/2011

Entre les accions que es duen a terme per commemorar el 200è aniversari del Setge de Tarragona, ens plantegem dotar del reconeixement que es mereix dos llocs emblemàtics d’aquells tràgics successos. Es presenten els dos informes que la Conselleria de Patrimoni ha elaborat:

  • Fortí de l’Oliva, construït expressament per a la defensa de la ciutat en aquesta guerra i considerat inexpugnable, la seva pèrdua el dia 29 de maig de 1811 va significar el principi de la derrota dels defensors de Tarragona. La mateixa llei considera els castells de Catalunya com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la seva disposició addicional primera. Seria redundant demanar-ne la declaració com a BCIN per això es demana la seva delimitació.
  • Entorn de les escales de la Catedral, darrer escenari de la defensa tarragonina el dia 28 de juny de 1811, una acció desesperada davant un enemic que havia assaltat amb èxit les defenses de la ciutat decidit a eliminar qualsevol focus de resistència, fet que acabà en una cruel matança. Se sol·licita una de les categories previstes pels BCIN, el lloc històric: “paratge natural on es produeix un agrupament de béns immobles que fan part d’una unitat coherent per raons històriques i culturals a la qual es vinculen esdeveniments o records del passat, o que contenen obres de l’home amb valors històrics o tècnics”

La Llei 9/1993 de 30 de setembre, del patrimoni cultural català estableix clarament el procediment per a la declaració de Béns Culturals d’Interès nacional:

  • L’Ajuntament sol·licitarà a la Generalitat que instrueixi l’expedient, que l’ha d’iniciar o bé, si acordés no incoar-lo ho hauria de motivar.
  • La Generalitat haurà de donar audiència als interessats, inclòs l’Ajuntament i s’ha d’obrir un període d’informació pública.
  • En el tràmit de l’expedient, haurà d’obtenir-se informe favorable del Consell Assessor del patrimoni Cultural de Catalunya i de d’Institut d’Estudis Catalans, o d’institucions científiques, tècniques o universitàries de prestigi.
  • Des del moment de la incoació de l’expedient s’estableix un règim especial de protecció igual que l’establert per als béns culturals que ja han estat declarats d’interès nacional.
  • L’acorda el govern de la Generalitat a proposta del conseller de Cultura.
  • S’ha d’adoptar en el termini de 18 mesos a partir de la data d’incoació de l’expedient.

Per a més informació:

Segells de reconeixement d'administració oberta