Esteu aquí: Inici Fons de la Biblioteca Fons Lluís de Salvador i Andrés

Fons Lluís de Salvador i Andrés

Imatge Lluís de Salvador

Lluís de Salvador i Andrés (1893 - 1975) va ser periodista i director dels diaris Tarragona i Diari de Tarragona.

Els seus escrits es poden llegir a nombroses publicacions periòdiques tarragonines anteriors a 1939 com a la revista Ideal científico literario (1911), a El Temps, gaseta hebdomària (1929), a la Revista estudiantil (1931) o el diari antifeixista Llibertat (1936-1938) o el 19 de juliol (1938).

Salvador, en qualitat de cronista, va redactar una memòria detallada dels bombardejos franquistes que va patir la ciutat i una crònica de la vida ciutadana durant el conflicte bèl·lic. Es va endur els papers amb ell i la seva família quan va haver d’exiliar-se a França.

Camp de refugitas de Barcares
Camp de refugiats de Barcarès 1939

Al poc temps d’estar instal·lat esclatà la Segona Guerra Mundial. L’ocupació de França per l’exèrcit nazi i la por de possibles represàlies va fer que Salvador enterrés la documentació en un lloc proper al riu Garona, però una revinguda del riu va inundar els terrenys i es van malmetre. Tot i això, els continuà guardant pensant que un dia podrien veure la llum.

L'any 1994 el seu fill, Ramon de Salvador, va fer donació de la documentació a la Biblioteca Municipal. La transcripció d'aquests documents ens ha permès la publicació de dos llibres: Tarragona sota les bombes. Crònica d'una societat en guerra (1936-1939) i Quan la mort venia del cel. Memòria dels bombardejos sobre Tarragona (1937-1939). Són un testimoni de primera mà d’uns fets que van marcar la vida de tota una generació.

A partir d'aquesta documentació i de les entrevistes fetes a ciutadans que van viure la Guerra Civil, l'any 2015 elaborem, juntament amb alumnes de Comunicació Audiovisual de la URV, un documental de 65 minuts sobre els bombardejos que patí la ciutat i l'entrada de les tropes franquistes a Tarragona. En podeu veure el teaser aquí.

La seva neta, Viviana de Salvador, ens explica la personalitat de l'avi en aquest vídeo.

El 17 de gener de 2019 amb motiu dels actes commemoratius del 80è anivesari del final de la Guerra la BHMT va organitzar una lectura de textos de Lluis de Salvador. En l'acte, que vam anomenar La clau de la memòria, va tenir lloc a la sala del sarcòfag del Pretori. Tres actors van posar veu a fragments dels escrits del periodista: Viviana de Salvador la seva neta, Josep M. Piñol i Cristina Masdeu. Mentrestant, al fons de la sala, sobre la paret de pedra, s'hi projectaven imatges dels bombardejos de Tarragona. En finalitzar l'acte es van llegir el nom, cognom i edat de les 230 víctimes mortals que van causar els atacs aeris. 

 

Segells de reconeixement d'administració oberta