Esteu aquí: Inici Fons de la Biblioteca Llegat Josep Gramunt

Llegat Josep Gramunt

EspinaltJosep Gramunt i Subiela (Tarragona 1893 - Barcelona 1968) va ser un notari, historiador, genealogista i bibliòfil que va reunir al llarg de la seva vida una important col·lecció de llibres sobre Tarragona, Poblet i Santes Creus.

Va ser membre de la Societat Arqueològica Tarraconense, de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i l'Acadèmia de la Història de Madrid. Fundà i dirigí l'Agrupació de Bibliòfils de Tarragona.

Va practicar també el mecenatge impulsant l'edició de noves publicacions d'història i de genealogia catalanes. És autor de diverses obres entre les quals destaquen Els linatges catalans a Sicília, La conquesta de Sicília, Armorial de los arzobispos de Tarragona i Los lianjes catalanes en Grecia en el siglo XIV.

Va tenir cura de fer enquadernar molts dels seus llibres al gran artista barceloní Emili Brugalla. La biblioteca abasta un ampli ventall temàtic i cronològic, des del segle XVI al XX.

L'Ajuntament va instituir el Premi d'història Josep Gramunt i Subiela i l'any 1992 va donar nom a un carrer de la ciutat a la zona coneguda com Tarragona 2. En el centenari del seu naixement, l'any 1993, el Museu d'Història va organitzar una exposició i va editar un catàleg que sota el títol Llibres estimats. Homenatge a Josep Gramunt i Subiela mostrava les joies bibliogràfiques de les biblioteques públiques i privades de la ciutat.

> Consulteu el catàleg del Llegat Gramunt

Segells de reconeixement d'administració oberta