Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Fons Fons de l'Hemeroteca Premsa digitalitzada Instruccions d'ús

Instruccions d'ús


Cerques

Es poden fer dos tipus de cerca: cerca simple i cerca avançada. La cerca avançada ens permet escollir en quins diaris fem la cerca, en quin període i en quin ordre se’ns presenten els resultats, mentre que la cerca simple sempre fa cerques sobre tots les publicacions i no permet acotar el període temporal. A continuació oferim més detalls d’aquestes dues opcions:


Cerca simple

Per fer una cerca simple hem d’escriure la paraula o paraules que volem buscar en l’arxiu digitalitzat en la casella cerca per paraula o frase i, tot seguit, prémer el botó cercar que trobarem a sota del llistat de totes les publicacions.
Aquesta opció farà que el sistema busqui la paraula o paraules que hem introduït en tots els exemplars del període existent (1808-1938) de les 46 publicacions digitalitzades. Els resultats se’ns presentaran de forma cronològica, des de l’exemplar més antic fins al més nou.


Cerca avançada

La cerca avançada és una opció que ens ajudarà si volem concretar el resultat de la nostra cerca. Per fer una cerca avançada, el primer que hem de fer és prémer el botó cerca avançada. La nova pantalla ens permetrà fer diferents opcions de cerca:
  • Cerca per paraula o frase: Hem d’introduir la paraula, paraules o la frase sencera que vulguem buscar.
  • O bé les següents paraules i que NO incloguin les següents paraules: aquesta opció ens permet excloure un mot de la nostra cerca. Per exemple, ens pot interessar trobar les referències a concursos, a excepció del concurs de castells. En aquest cas escriuríem “concurs” a la casella O bé les següents paraules i “castells” a la casella que NO incloguin les següents paraules.
  • Per optimitzar la cerca, podem prémer el botó Ajuda, on s’ofereixen alguns consells pràctics amb exemples.
  • Selecciona publicacions. Podem escollir si volem fer la cerca en alguna de les 46 publicacions digitalitzades. Per això hem de prémer el botó En les publicacions seleccionades i després seleccionar quina o quines publicacions ens interessen.
  • Selecciona l’espai cronològic. Aquesta opció ens permet acotar el període de la nostra cerca. En concret podem:
    • Fer la nostra cerca en tot el període existent (1808-1938). Per això seleccionarem el botó Tot l’arxiu.
    • Fer la nostra cerca només en un any concret. Per això seleccionarem el botó Al llarg de l’any i escollirem l’any que ens interessi.
    • Si sabem la data exacte en la qual volem fer la cerca, podem introduir-la mitjançant l’opció En la data exacte.
    • Si només ens interessa buscar els diaris d’un període en concret, podem fer-ho mitjançant l’opció Des de _ fins _.
  • Mitjançant l’opció Tendències podem obtenir una representació gràfica de en quin període podem trobar més resultats de la nostra cerca. Per exemple, si busquem la paraula “República” en totes les publicacions i premem el botó Tendències, ens adonarem que durant la dècada 1928-1937 és quan més es parla en la premsa local d’aquesta forma de govern.
  • Selecció de resultats. Mitjançant aquesta opció seleccionarem l’ordre en què se’ns presenten els resultats de la cerca. Disposem de tres opcions:
    • De més antic a més recent. Se’ns presentaran en primer terme els resultats més antics.
    • De més recent a més antic. Se’ns presentaran en primer terme els resultats més recents.
    • Per major nombre de resultats. Se’ns presentaran en primer terme aquells exemplars en què apareixen més vegades la paraula, paraules o frase que busquem.
  • Mitjançant el botó Cerca Portades el sistema ens presentarà només aquells resultats que apareguin en les primeres pàgines de les publicacions seleccionades.
  • Mitjançant el botó Netejar podem recuperar els paràmetres inicials de cerca
 

Resultats de la cerca

Un cop haguem realitzat la nostra cerca, ja sigui simple o avançada, se’ns apareixerà una pàgina amb els 20 primers resultats. Si n’hi ha més, el sistema ens indicarà el nombre total de resultats i en quantes pàgines es presentaran. Per consultar els resultats, tenim diferents opcions:
  • Obrir el resultat en una nova finestra. Ho podem fer en format text, en format PDF (opció pàgina) o obrir tot el diari en format PDF (opció exemplar).
  • Guardar el resultat al nostre disc. Ho podem fer en format .TXT (opció text) o en format .PDF (opció pàgina). També podem escollir guardar l’exemplar que desitgem al Dossier.
 

Dossier

El dossier és una eina que ens permet acumular els resultats de diferents cerques per consultar-los posteriorment de forma conjunta. Es tracta, per tant, d’una mena de petit magatzem virtual.

El seu funcionament és molt senzill. Quan estem visualitzant els resultats d’una cerca avançada, els podem afegir al dossier. Podem tornar a fer una altra cerca i afegir al dossier les pàgines que ens interessin. Per consultar totes les pàgines que hem afegit al dossier simplement hem de tornar a la pàgina d’inici de la cerca avançada i prémer el botó Veure Meu Dossier. Els resultats se’ns presentaran en l’ordre en què els hem afegit al dossier.

S’ha de tenir en compte que quan tanquem el nostre navegador, els resultats guardats en el nostre dossier desapareixeran. Per tant, el dossier només serveix per a cada sessió en què fem servir l’arxiu de premsa digitalitzada.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta