• Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de Tarragona Cultura
  • You Tube de Tarragona Cultura
  • Instagram de Tarragona Cultura
  • Flickr de Tarragona Cultura

Pere Lloret i Ordeix

Abril 1931 - octubre 1934

Gran contribuent. Polític i advocat. Militant d'Acció Republicana. Dirigí diaris catalanistes. Conseller de la Mancomunitat. Diputat provincial per Falset i Gandesa. President Diputació Tarragona. (1917-1919). Diputat al Parlament de Catalunya (1932). President i comissari del Patronat de Santes Creus. President Cambra Comerç (1913-1921). Exiliat a França el 1939, retornà el 1945.

Primera alcaldia republicana. Com a principals obres públiques cal esmentar: la inauguració del Passeig Arqueològic i la col·locació de l'estàtua d'August regalada pel govern de Mussolini; la urbanització del tram que posteriorment es coneixerà com el Passeig de Circumval·lació; la construcció del mur del Francolí i del nou mirador del Passeig Palmeres. En aquests primers anys de la Segona República es procedeix a una nova retolació dels carrers per catalanitzar, laicitzar i recuperar noms populars, s'aprova la secularització del cementiri, s'instal·la a la Rambla Nova el Monument als herois del 1811, obra de l'escultor Julio Antonio, i es creen l'Escola Taller de Pintura i Escultura i l'Oficina Municipal de Turisme. El tradicional problema de l'aigua es resol en part amb l'explotació del Pou Franquès. Són els anys en què la Fàbrica de Tabacs entra en funcionament, s'inaugura Ràdio Tarragona (7 d'octubre de 1933) i mossèn Serra Vilaró acaba les excavacions arqueològiques a la necròpolis palocristiana. Durant el Fets del Sis d'octubre del 1934, Pere Lloret proclama l'estat federal a Espanya. La posterior repressió de les autoritats militars comporta la clausura de les entitats polítiques i la detenció de les autoritats civils, en conseqüència l'Ajuntament és destituït. El vaixell "Manuel Arnús", ancorat al port, es converteix en presó improvisada.

Proclamació de la Segona República, s'instaura la Generalitat de Catalunya presidida per Francesc Macià i és plebiscitat l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Lluís Companys substitueix a Francesc Macià. Fets del 6 d'octubre de 1934, sublevació de la Generalitat.

Comparteix

© Conselleria de Cultura, Patrimoni i Festes - Antiga Audiència, Plaça del Pallol, 3 - 43003 Tarragona
Tel. 977 296 100 - cultura@tarragona.cat
Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Avís legal