Esteu aquí: Inici Patrimoni Patrimoni documental Arxiu Notícies Notícies 2012 Cicle de conferències “Setge de Tarragona 1811”

Cicle de conferències “Setge de Tarragona 1811”

Cicle de conferències “Setge de Tarragona 1811”

S'han programat diverses activitats: conferències, visites guiades i homenatges als defensors de la ciutat davant les tropes napoleòniques.
Cicle de conferències “Setge de Tarragona 1811” Foto: Jaume Omella. D'esquerra a dreta: Francesc Pintado, conferenciat, Francisco Zapater, conseller de Relacions Ciutadanes i Universitats i Joan Riba de l'Associació "Setge de Tarragona 1811".
29/05/2012

 

Coincidint amb l’efemèride del setge tarragoní, l’Ajuntament de Tarragona i l’Associació Setge de Tarragona 1811, organitzen un seguit d’activitats per a rememorar el cruent setge, assalt i repressió dels francesos l’any 1811.

D’aquesta manera es dona continuïtat a les activitats que ja es van iniciar l’any passat, coincidint amb el 200 aniversari de l’assalt de les tropes napoleòniques a Tarragona. “Seria bo que els tarragonins, i els habitants del Camp de Tarragona en general, descendents d’aquells homes i dones que van patir la repressió de les tropes napoleòniques, recordin als seus avantpassats. Així és fa ciutat, s’augmenta la cohesió social i no oblidem uns fets cabdals de la nostra història,” ha manifestat Francisco Zapater, regidor de Relacions Ciutadanes.


Programació prevista de les activitats

 

CICLE DE CONFERÈNCIES.

Es faran en el decurs de quatre dijous, entre maig i juny, a partir de les 19:30 h, a la sala d’actes de l’Ajuntament de Tarragona.

  • Dia 31 de maig. DUES CIUTATS ASSETJADES I UNA CONSTITUCIÓ: TARRAGONA I CÀDIS 1811 – 1812, Dr. Antoni-Maria Jordà Fernández, catedràtic d’història del dret i de les institucions de la URV.
  • Dia 7 de juny. LES FORTIFICACIONS DE TARRAGONA I LA GUERRA DEL FRANCÈS, sr. Joan Menchón Bes, arqueòleg municipal.
  • Dia 14 de juny. ARMAMENT UTILITZAT PER LES TROPES IMPERIALS AL SETGE DE TARRAGONA, sr. Francesc Pintado Simó, membre de Massena International Society.
  • Dia 21 de juny. L’ESGLÉSIA DE TARRAGONA AL 1811. Dr. Josep-Maria Sabaté Bosch, professor emèrit de la URV.

 

MISSA DE DIFUNTS.

Es celebrarà a la Catedral de Tarragona el dia 27 de juny a les 8 del vespre, presidida per l’Arquebisbe metropolità i Primat de Tarragona, amb la col.laboració del capítol de la Catedral tarragonina i la participació del Cor d’ Amics de la Catedral.

VISITES GUIADES.

Es visitaran diversos llocs emblemàtics per entendre el Setge de 1811. De moment estan programades les visites al Fortí de l’Oliva, al de Sant Jordi i als dels Ermitans. També al centre d’interpretació que té l’Ajuntament al passeig arqueològic.

ACTE CENTRAL.

El dia 28 de juny, a les 20 h, es farà l’ofrena floral al Monument dels Herois del 1811, a la Rambla Nova. Després de l’acte institucional es repetirà la desfilada popular amb espelmes, acompanyada dels timbalers de la ciutat, fins al Pla de la Seu, on es dipositaran les espelmes i es retrà homenatge als defensors de Tarragona amb un minut de silenci mentre repiquen les campanes de la catedral, a càrrec dels campaners del temple. Les espelmes romandran enceses a les escales de la catedral durant tres dies, el temps que durà el saqueig i carnatge de les tropes franceses quan van aconseguir entrar a la ciutat.

L’any passat hi van participar 1200 persones i enguany s’espera arribar a les 2000.

Segells de reconeixement d'administració oberta