• Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de Tarragona Cultura
  • You Tube de Tarragona Cultura
  • Instagram de Tarragona Cultura
  • Flickr de Tarragona Cultura
Esteu aquí: Inici Patrimoni Patrimoni documental Arxiu Notícies Notícies 2018 Ruta pedagògica 'Els llocs de la memòria de la Guerra Civil i la repressió franquista a Tarragona'

Ruta pedagògica 'Els llocs de la memòria de la Guerra Civil i la repressió franquista a Tarragona'

L'objectiu és afavorir el coneixement dels alumnes de 4art d'ESO i 2n de Batxillerat del període més rellevant i dramàtic del segle XX
17/07/2018

Des de l’any 2016, els centres docents de les comarques tarragonines poden assistir a la ruta pedagògica als Llocs de la memòria de la Guerra Civil i la repressió franquista a Tarragona, una activitat organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i per L'Arxiu de l'Ajuntament de Tarragona. 

L'objectiu d'aquesta proposta didàctica és afavorir el coneixement dels alumnes de 4art d'ESO i 2n de Batxillerat del període més rellevant i dramàtic del segle XX: la Guerra Civil i la repressió franquista posterior. Els continguts impartits a l'aula per part del professorat, més centrats en Espanya i Catalunya, es veuen reforçats amb aquesta ruta pedagògica per la proximitat que té per a l'alumne. D'una banda, per la proximitat en el temps, fa només 80 anys de tot plegat. Per tant, encara hi ha moltes persones entre nosaltres i a la mateixa família de l'alumne que d'una manera o altra van viure aquest període. Així doncs, hi ha una línia directa amb aquest passat més immediat que es pot  transmetre com un llegat als més joves. 

D'altra banda, la proximitat en l'espai, és a dir Tarragona, la ciutat per la qual es mouen els joves habitualment, plena d'edificis, cases i llocs impregnats d'aquesta història que ressegueix la ruta.

Prèviament a la realització de la ruta per part dels alumnes i per reforçar els continguts impartits pels professors, es cedeix una "maleta didàctica" per utilitzar a l'aula que conté còpies de documents, plànols, fotografies i premsa relativa al període històric, així com llibres per ampliar la matèria. Un conjunt de documents per remenar i incentivar l'interès.

La ruta, dura aproximadament 4 hores, entre les 9 i les 13 h. Els alumnes visiten quatre espais de memòria, visionen 2 audiovisuals i reben les explicacions pertinents amb l’ajut de projeccions i fotografies de l’època.

El balanç d’aquest curs s’ha tancat amb 14 rutes i l’assistència de prop de 400 alumnes i 50 professors dels 7 centres docents següents: Marguerite Youcernar de Reus, Mar de la Frau de Cambrils, Marti i Franquès de Tarragona, Ramon Barbat Miracle de Vila-seca, Vidal i Barraquer de Tarragona, Institut Tarragona i Institut de Roda de Berà

Comparteix

© Conselleria de Cultura, Patrimoni i Festes - Antiga Audiència, Plaça del Pallol, 3 - 43003 Tarragona
Tel. 977 296 100 - cultura@tarragona.cat
Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Avís legal