• Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Apps de l'Ajuntament de Tarragona
  • Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de Tarragona Cultura
  • You Tube de Tarragona Cultura
  • Instagram de Tarragona Cultura
  • Flickr de Tarragona Cultura
Esteu aquí: Inici Patrimoni Patrimoni documental Arxiu Notícies Notícies 2019 Divendres es presenta el llibre "Treball i lleure a Tarragona, ara fa cent anys", promogut per l’Arxiu de l’Ajuntament de Tarragona

Divendres es presenta el llibre "Treball i lleure a Tarragona, ara fa cent anys", promogut per l’Arxiu de l’Ajuntament de Tarragona

L’Espai Turisme acollirà durant tot l’octubre una exposició amb una selecció d’imatges de la mateixa temàtica
Divendres es presenta el llibre "Treball i lleure a Tarragona, ara fa cent anys", promogut per l’Arxiu de l’Ajuntament de Tarragona Foto: Hermenegild Vallvé
02/10/2019

Aquest divendres, 4 d’octubre, es presenta el llibre Treball i lleure a Tarragona, ara fa cent anys, i s’inaugura l’exposició homònima, orgnanitzada per l’Arxiu de l’Ajuntament de Tarragona. L’acte tindrà lloc a les 19 h a l’Espai Turisme (c. Major, 37), i la presentació del llibre anirà a càrrec del periodista Ricard Lahoz.

El llibre, de Jordi Piqué i Blanca Gas (Centre d'Imatges de Tarragona / L'Arxiu) i editat per Silva Editorial, és un recull d’un centenar d'històriques sobre les noves formes de lleure. Es tracta d’imatges captades a la ciutat entre 1905 i 1927 per fotògrafs professionals com Gerard Chinchilla, Pere Pallejà i Hermenegild Vallvé, o bé que provenen de fons particulars com els de Lluís Delclós, Josep Gramunt, Joan Micó i la família Serres Cirujeda.

Tarragona, especialment a partir de 1918, ara fa cent anys, va viure de ple una de les característiques principals dels inicis del segle XX: la introducció i la progressiva implantació dels avenços tècnics en la societat que van transformar el món del treball. Invents revolucionaris com l’electricitat, el telèfon, la ràdio, el cinema, els vehicles de motor, l’aviació... s’aniran introduint i arribaran millorats, com és lògic, fins a l’actualitat.

En conseqüència, la reducció de la jornada laboral comportarà canvis en la percepció col·lectiva de l’ús del temps de lleure que possibilitaran l’increment progressiu tant de la pràctica com de la contemplació de l’esport, o bé l’aparició de nous espectacles de masses, com el cinema. Tot i que els salaris baixos i l’explotació del treball femení i infantil encara es mantindran durant uns quants anys, l’aprovació l’any 1919 del decret que establia la jornada laboral màxima de 8 hores diàries i de 48 hores a la setmana afavorirà una nova percepció col·lectiva del temps de lleure. Les noves activitats d’oci s’afegiran a les festes tradicionals i l’habitual passeig dominical per la Rambla.

Tots aquests canvis són els que reflecteixen les imatges, tant les publicades en el llibre com les 44 que es mostren a l’exposició, que es podrà visitar fins al dia 31 d’octubre.

Comparteix

© Conselleria de Cultura, Patrimoni i Festes - Antiga Audiència, Plaça del Pallol, 3 - 43003 Tarragona
Tel. 977 296 100 - cultura@tarragona.cat
Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Avís legal