Esteu aquí: Inici Patrimoni Patrimoni documental Arxiu Notícies Notícies 2020 L'exposició "Tarragona refotografiada" arriba a l'Escola d'Art i Disseny Tarragona

L'exposició "Tarragona refotografiada" arriba a l'Escola d'Art i Disseny Tarragona

L'exposició "Tarragona refotografiada" arriba a l'Escola d'Art i Disseny Tarragona

La mostra està produïda i organitzada pel Centre d’Imatges de Tarragona / L'Arxiu
23/11/2020

Des del dia 16 de novembre i fins el 4 de desembre, l'exposició "Tarragona refotografiada. Un espai, dues realitats", produïda i organitzada pel Centre d’Imatges de Tarragona / L'Arxiu es podrà veure a l'Escola d'Art i Disseny Tarragona de la Diputació de Tarragona.

La refotografia, com diu Ricard Martínez, fotògraf i fundador d’Arqueologia del Punt de Vista, consisteix en recrear una imatge cercant el mateix lloc des d’on es va captar la imatge antiga, tractant de repetir l’enquadrament, l’angulació i la composició de l’original. Després, de forma digital o manual, ambdues imatges, l’antiga i l’actual, es sobreposen per aconseguir la imatge refotogràfica.

L’objectiu és que en una visió es pugui copsar l’abans i l’ara, el passat i el present d’un espai reconegut pel qual sovint passem i ens movem sense ser conscients dels esdeveniments excepcionals o quotidians que van tenir lloc en el mateix indret. En aquest sentit, la imatge refotogràfica esdevé una escletxa en el temps pretèrit que connecta amb la nostra actualitat, un exercici visual i intel·lectual que desvetlla l’interès per la història que ens envolta i ajuda a entendre d’on venim.

Les imatges antigues, conservades en el Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu, corresponen a fotògrafs professionals com Hermenegild Vallvé o Gerard Chinchilla, d’altres procedeixen de fons particulars com els de Joan Micó i Santiago Gramunt i en algunes ocasions es desconeix l’autor. Bona part d’aquestes fotografies van ser captades durant el període de la Guerra Civil, entre 1936 i 1939; d’altres són instantànies del primer terç del segle XX.

Les fotografies actuals i les refotografies són obra de Esther Reverté Gras i Júlia Tinca Balust, dues alumnes de l’Escola d’Art i Disseny Tarragona de la Diputació de Tarragona que han participat en aquest projecte mentre realitzaven les seves pràctiques.

D’altra banda, també s’exposen una selecció de les refotografies realitzades pels alumnes que assisteixen a la ruta pedagògica Els llocs de la memòria de la Guerra Civil i la repressió franquista a Tarragona, organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona. En aquest cas, la refotografia s’ha captat amb la càmera dels aparells mòbils, sobreposant manualment una còpia de la imatge antiga.

Segells de reconeixement d'administració oberta