Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Monuments i espais Fòrum de la Colònia

Fòrum de la Colònia

Fòrum de la Colònia

El Fòrum de la Colònia va ser el centre neuràlgic de Tàrraco. Els carrers principals hi conduïen i s'hi concentrava tota l'activitat pública de la ciutat, per la qual cosa es va convertir en un punt de trobada i de reunió de les elits locals. A més, s'hi va desenvolupar tota l'activitat administrativa. Va ser, en definitiva, el cor de la vida social i política de la colònia.

Història

S’ha documentat una primera plaça construïda en època republicana i presidida pel temple dedicat a la tríada capitolina ―Júpiter, Juno i Minerva. Possiblement, aquest espai estava envoltat per porticats. En època augustiana, amb la construcció del teatre, la plaça va sofrir una primera transformació obrint-se al mur de tancament de la graderia o cavea. Finalment, en època tiberiana es va construir una nova plaça pública annexa (forum adiectum), sobreelevada respecte de la primera plaça. Aquest nou fòrum estava presidit per una basílica de tres naus, una de les quals s’obria a una nova plaça porticada per tres dels seus costats. El porticat del costat sur se sustentava sobre un criptopòrtic documentat en recents excavacions realitzades al carrer Gasòmetre.

El Fòrum local estava situat a la part baixa de la ciutat romana, dins l'àrea residencial, a mig camí entre l'espai administratiu provincial i el port. Actualment es troba delimitat pels carrers Cardenal Cervantes, Lleida i Gasòmetre.


> Adreça: C. Lleida, s/n, 43001 Tarragona
> Horaris
> Preus i venda d'entrades

> A cel obert, peça audiovisual de Pep Escoda (El Batec del Temps)

Segells de reconeixement d'administració oberta