Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Notícies Notícies 2022 El Museu d'Història presenta una nova imatge renovada i amb voluntat de futur

El Museu d'Història presenta una nova imatge renovada i amb voluntat de futur

El Museu d'Història presenta una nova imatge renovada i amb voluntat de futur

Pinedo: “Tarragona és un museu a l’aire lliure, però hem de ser capaços d’explicar millor el nostre patrimoni”
08/02/2022

Des del Museu d’Història de Tarragona (MHT) i la Conselleria de Patrimoni aquest dimarts s’ha presentat en roda de premsa el que serà el full de ruta per treballar en els propers anys. Un canvi d’etapa que aporta dues grans novetats que es volen consolidar: “d’una banda, posar en valor el patrimoni històric de Tarragona, d’una manera més educativa i accessible” segons ha presentat el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo i de l’altra, “posar la ciutat a l’alçada d’una ciutat Patrimoni de la Humanitat, generant una oferta museística de qualitat i oferint una imatge moderna que mira cap al futur”.  

En aquest sentit, s’ha presentat la nova imatge del Museu, que ha anat a càrrec d’Opisso Studio i que comporta una nova senyalització, molt més dinàmica, moderna i amable amb la Tarragona al llarg de la seva història, però alhora convivint amb el present i el futur. El conseller ha aclarit que “Tarragona ja és un museu a l’aire lliure, però hem de ser capaços d’explicar-lo millor i comptar amb noves eines per al visitant perquè entengui el passat de la nostra ciutat”. Per aquest motiu, ha anunciat que “canviem la forma d’explicar el patrimoni, amb la voluntat de fer-lo accessible, didàctic i enfocat a tots els públics”.  

Nova imatge 

Des de l’antiguitat a l’actualitat, viatja al nostre passat amb aquest eslògan ha treballat l’empresa Opisso a qui se li ha encarregat la nova imatge del Museu d’Història, la web i la senyalització. Aquest encàrrec no es només una imatge completament nova “sinó també una nova manera d’explicar la ciutat en sintonia amb l’entorn urbà”, ha apuntat Pinedo.  

En la renovació veiem clarament una M (Museu) i una H (Història) completament nous, perquè el museu parla de diferents moments i fets que perduren en el temps i el seu nou logotip busca treballar amb una revisió contemporània de les tipografies del segle XVII. Mostrant-se amb una tipografia actual, però amb connotacions del passat i treballant amb diferents colors, com etapes en la història de la ciutat. 

Pel que fa a la senyalització, en els propers mesos s’instal·laran els nous tòtems que serviran per identificar i informar dels horaris d’obertura dels recintes del Museu d’Història de Tarragona. Es tracta dels situats a les entrades de les Muralles - passeig Arqueològic, accessos Torroja i Portal Roser; Pretori, circ romà, Amfiteatre i Fòrum de la Colònia. A banda dels tòtems també es canviarà la cartelleria a la façana de l’Antic Ajuntament, Cases Castellarnau i Canals o el mateix Museu d’Història.  

Alguns d’aquests panells aniran acompanyats d’una breu explicació i d’altres amb plànols de situació, on s’indicaran els principals itineraris de visita i també contindran informació gràfica. També n’hi haurà de panoràmics; que són els que contenen explicacions sobre els elements patrimonials, que es fixen en una barana i no necessiten peu. Se’n troben quatre al Circ i un al camí de la Fonteta. 

Programació 2022 

Pel que fa a la programació d’aquest 2022, que per primera vegada es presenta de forma anual i amb diferents cicles que s’aniran desenvolupant al llarg de l’any, el conseller també ha volgut destacar aquest canvi com un impuls per “facilitar el coneixement del nostre patrimoni mitjançant activitats enfocades a tots els públics”. Així mateix ja s’ha iniciat la quarta edició de Quan els objectes parlen, una iniciativa que no ha parat de créixer any rere any i que compta amb un interès molt gran per part dels tarragonins i tarragonines. El primer dimecres de cada mes es presentarà a la Casa Castellarnau la peça escollida. Com ja es ve fent, la peça s’exposa durant un mes al pati del Museu i és visible des del carrer. 

I com que Tarragona no només la romanitat, enguany també es comptarà amb una proposta per conèixer millor el Modernisme. Aquesta nova activitat, que es farà els diumenges al matí de març i abril, comptarà amb una ruta urbana pels diferents elements i edificis modernistes de la ciutat i que finalitzarà amb un vermut per als assistents. Durant els mesos d’estiu està previst dur a terme activitats familiars i així mateix, durant tot l’any es farà un especial incís en el món educatiu: L’Escola visita Tàrraco, serà una de les més destacades. 

Ja en el darrer trimestre de l’any es reprendran les Llegendes i misteris de Tarragona, que enguany viatjarà als segles XVIII i XIX. D’altra banda veurem Tarragona amb els ulls de Ramon Foguet. Així doncs, tornen les rutes teatralitzades per conèixer sorprenents personatges històrics tarragonins i la seva visió de la ciutat. Després de l’èxit de l’any passat, enguany el protagonista serà el canonge Ramon Foguet i Foraster (1729-1794). 

Seguint en la línia dels èxits del 2021, es reprendrà el cicle documental Dones a la Història de Tarragona, que posa en valor el paper de dones destacades i la seva relació amb Tarragona, que es fa conjuntament amb la Biblioteca Hemeroteca Municipal i Tac12tv; i també es continuarà amb les Històries amagades de Tarragona,  una sèrie de visites guiades en format virtual a indrets que, per algun motiu, han estat rellevants per a la història de la ciutat i que passen desapercebuts en el dia a dia.  

A aquest conjunt de propostes, algunes consolidades i altres de noves, cal sumar-hi els certàmens imperdibles anuals com el Festival Tàrraco Viva, el Congrés d’Arqueologia, la Nit dels Museus, l’aniversari de la declaració de patrimoni mundial, entre d’altres.  

Passi tarragoní 

Des del Museu d’Història s’ha extret la conclusió, com a balanç d’aquests darrers dos anys, que als tarragonins i tarragonines els agrada revisitar i conèixer millor el nostre patrimoni. Per aquest motiu des de la Conselleria s’ha volgut posar en valor un element que ja existeix, però amb una nova imatge i una campanya de promoció, amb què s’espera poder arribar a moltes més persones. Així doncs, tothom qui ho vulgui, empadronat a la ciutat, podrà adquirir el passi tarragoní per 6,8 € tindrà accés a tots els monuments de manera il·limitada durant un any. “D’aquesta manera garantim un accés molt més àgil i amable per als tarragonins i tarragonines, que disposaran d’un carnet físic i personalitzat que només hauran d’ensenyar per accedir als recintes” segons ha apuntat el regidor.  

Balanç 2021

Després del fatídic any 2020, amb unes xifres molt per sota dels darrers anys, aquest 2021 s'han pogut recuperar les visites als monuments i espais més emblemàtics, al 50 % del balanç del 2019, quan els espais van rebre 758.401 visitants. Així doncs, s'han rebut un total de 387.325 persones, sent el Pretori-circ i l’Amfiteatre els més visitats, al voltant d’unes 100.000 persones cadascun.  

Els monuments aquest 2021 s’han tornat a visitar, però a més, s’han viscut. I d’entre les activitats més exitoses, hi ha la de Quan els objectes parlen; Tarragona amb ulls de...Pons d’Icart i Martí Franquès o les Jornades Europees de Patrimoni i l’activitat Misteri als Museus, en col·laboració amb els altres museus de la ciutat. Seguint la línia de les propostes sorgides de la pandèmia, aquest 2021 també s'ha apostart per les activitats audiovisuals amb Dones a la història de Tarragona amb 8.921 visualitzacions i Històries amagades de Tarragona, amb 5.779. 

Segells de reconeixement d'administració oberta