Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Institut Municipal de Serveis Socials Notícies Notícies 2019 El programa “Àpats en companyia” s’oferirà l’any vinent a la Llar de Jubilats de Sant Pere i Sant Pau

El programa “Àpats en companyia” s’oferirà l’any vinent a la Llar de Jubilats de Sant Pere i Sant Pau

El programa “Àpats en companyia” s’oferirà l’any vinent a la Llar de Jubilats de Sant Pere i Sant Pau

L’Institut Municipal de Serveis Socials incorporarà tres dinamitzadors cívics per millorar la integració de joves immigrants sols que han arribat a la nostra ciutat
El programa “Àpats en companyia” s’oferirà l’any vinent a la Llar de Jubilats de Sant Pere i Sant Pau Foto: Mauri
09/12/2019

El pressupost de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona pel 2020 serà d’11.300.000 €. Augmentarà un 3,88 %, respecte a l’any anterior, per la incorporació de nous professionals que treballaran en el camp dels joves i els infants. Així ho ha manifestat la consellera i presidenta de l’IMSS, Carla Aguilar-Cunill, en roda de premsa, en la qual ha subratllat que “pel 2020 ens hem centrat principalment en tres àmbits d’actuació: combatre la solitud de la gent gran, treballar per la integració d’adolescents en situació de risc i els que són immigrants sols arribats a la ciutat, i diferents intervencions a la Part Baixa de la ciutat”.

Dels 11,3 milions d’euros, un 54 % es destina a despeses de personal i un 44 %, al manteniment de llars de jubilats, centres socials i despeses corrents.

 

Gent gran

En l’àmbit de les persones grans, es posa en marxa el projecte "Radars als barris de Ponent", que tracta d’abordar la solitud no volguda de les persones grans i prevenir situacions d’exclusió social, creant una xarxa de la comunitat que col·laborarà perquè aquestes persones es tornin a vincular a la vida comunitària. Es treballarà amb el veïnat, comerços, farmàcies, entitats i persones voluntàries amb l’objectiu de transformar els barris en comunitats més humanes, segures i solidàries per pal·liar els efectes de la solitud no volguda i prevenir situacions de risc d’exclusió social de les persones grans.

D’altres aspectes vinculats amb la gent gran i que es preveu que l’any vinent augmentaran la despesa, si fos necessari a partir del projecte "Radars", són els serveis de teleassistència (190.000 €), el servei d’ajuda a domicili (2.140.000 €) i el servei d’àpats a domicili (230.000 €), aquest darrer adreçat a persones majors de 65 anys i persones dependents que compleixen els requisits establerts. A més, es disposa del Servei d’Assessorament Jurídic en matèria de serveis socials i de vulnerabilitat habitacional, que continuarà oferint els seus serveis i té un pressupost de 54.769 €.

Actualment, hi ha 1.100 persones amb el servei de teleassistència; 900 amb el servei d’ajuda a domicili i 100 amb el servei d’àpats a domicili.

També per a la gent gran, el programa “Àpats en companyia”, iniciat a la Llar de Jubilats de la Granja, s’implantarà l’any vinent a la Llar d’Avis de Sant Pere i Sant Pau. Aquest és un projecte social per combatre la solitud en el col·lectiu de la gent gran mitjançant l’oferiment d’àpats en llars municipals de gent gran, orientat a potenciar un envelliment actiu i saludable, amb la intenció de cobrir dues necessitats bàsiques: facilitar una alimentació adequada i facilitar un espai relacional de vincles d’amistat i de connexió amb la comunitat. Té un pressupost de 35.000 €.

 

Infants i joves

En l’àmbit dels joves, la presidenta de l’IMSS, Carla Aguilar-Cunill, ha explicat que “s’incorporaran tres dinamitzadors cívics per a l’emancipació juvenil, per tal de reforçar els serveis existents i aconseguir la integració de nois i noies immigrants sols, majors de 18 anys, que han arribat a la nostra ciutat.”

D’altra banda, es reforçarà amb més personal el servei d’acompanyament per adolescents de 16 a 18 anys en situació de risc, per donar suport socioeducatiu en el seu procés de creixement perquè progressivament assoleixin la capacitat de gestionar de manera assertiva les seves responsabilitats personals i socials. També es reforçarà el suport a famílies amb infants de 0 a 3 anys en situació de risc per tal de vetllar per un adequat desenvolupament integral i benestar dels infants i per la permanència amb la seva família. S’ofereixen espais individuals o de grup per treballar mitjançant la intervenció dels professionals en la millora de la cobertura de les necessitats dels infants en situació de risc. Amb la incorporació de nous professionals, aquests dos serveis disposaran d’un total de sis educadors.

 

Part Baixa

La consellera ha explicat que l’any vinent es posarà en marxa un pla d’acció comunitària inclusiva a la Part Baixa per dinamitzar un procés participatiu amb les entitats i veïnat del barri, amb la finalitat d’augmentar la inclusió i cohesió social, pressupostat en 20.300 euros.

L’Institut Municipal de Serveis Socials també té prevista l’obertura d’un punt d’assessorament energètic (PAE) per atendre persones que pateixen pobresa energètica, amb l’objectiu d’ampliar el servei actual. La intenció és donar informació i acompanyar la ciutadania per resoldre qualsevol dubte sobre com mantenir la llar en condicions de consum, estalvi d’energia, etc. Es preveu una inversió de 27.000 €.

Finalment, cal destacar que l’Institut Municipal de Serveis Socials incrementarà el pressupost dels convenis de col·laboració que manté amb la Creu Roja i Càritas pels serveis que presten als col·lectius més vulnerables, i el de Joventut i Vida, que gestiona el Menjador Social de Bonavista.

El pressupost pel 2020 ha estat aprovat pel Consell Rector de l’IMSS i ha de ser ratificat en el pressupost general de l’Ajuntament pel Consell Plenari municipal.

 

Pis de transició per a persones sense sostre

D’altra banda, la presidenta de l’IMSS, Carla Aguilar-Cunill, ha anunciat que l’any vinent es vol obrir un pis de transició per a persones sense sostre a la Part Baixa. Es tracta d’un projecte pilot que vol donar resposta a l’atenció a persones vulnerables que estan en situació d’exclusió residencial. Per tirar-ho endavant, es disposa de la col·laboració de SMHAUSA.

Segells de reconeixement d'administració oberta