Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Institut Municipal de Serveis Socials Notícies Notícies 2019 L'Ajuntament posarà en marxa el projecte Radars per prevenir l'aïllament de la gent gran

L'Ajuntament posarà en marxa el projecte Radars per prevenir l'aïllament de la gent gran

L'Ajuntament posarà en marxa el projecte Radars per prevenir l'aïllament de la gent gran

Es començarà pels barris de Ponent
L'Ajuntament posarà en marxa el projecte Radars per prevenir l'aïllament de la gent gran Foto: Mauri
18/11/2019

L'Ajuntament de Tarragona posarà en marxa  als barris de Ponent el projecte Radars, que és una xarxa de prevenció i acció comunitària que té com a objectiu reduir el risc d’aïllament i d’exclusió social de les persones grans. La pràctica facilita que les persones grans que viuen soles o acompanyades d’altres persones grans puguin continuar a la seva llar amb la complicitat del seu entorn.

La consellera de Serveis Socials, Feminismes i LGTBQT de l'Ajuntament, Carla Aguilar-Cunill, ha explicat en roda de premsa que  "el projecte tractarà d'ajudar  a detectar, valorar i fer el seguiment de la situació de les persones grans del barri. Es tracta de crear una xarxa en la qual hi participa el veïnat, comerciants, persones voluntàries i professionals vinculats a les diferents entitats del barri, tot plegat coordinat pels  serveis socials municipals."

El president del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, Joaquim Nolla, ha demanat la implicació de la comunitat en aquest programa i ha manifestat que “la farmàcia és l’espai ideal per fer prevenció de la salut i per promoure aquest projecte, ja que podem detectar persones vulnerables”.

Funcionament

Les persones "radars", amb una mirada respectuosa, estan atents a la dinàmica diària de les persones grans del seu entorn i, si detecten algun canvi important, donen avís als Serveis Socials, que valoraran si cal intervenir-hi.

Per pal·liar el sentiment de solitud d'aquestes persones, els voluntaris i voluntàries de la plataforma faran un seguiment telefònic de manera periòdica i també hi establiran una relació de confiança, que serà un primer pas per promoure la seva vinculació al territori.

La consellera Carla Aguilar-Cunill ha manifestat que "es tracta d'un treball comunitari per convertir els barris en comunitats més humanes, segures i solidàries per pal·liar els efectes de la solitud no volguda i prevenir situacions de risc d'exclusió social de les persones grans".

Radars començarà a implantar-se als barris de Ponent, on el 14% de la població té més de 65 anys, de les quals unes 950 persones viuen soles.

Participació

El projecte té dues vessants. D'una banda, les persones més grans de 65 anys que viuen soles o acompanyades de persones de més de 65 anys que vulguin ser usuaris del  projecte, i, d'altra,  les persones voluntàries que vulguin fer de radars. Si hi estan interessades, han de trucar al telèfon 977408213 o escriure a radarsgentgran@tarragona.cat.

Radars va néixer a Barcelona fa 10 anys i ara s'iniciarà a la nostra ciutat gràcies a un conveni de col·laboració entre l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona i l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona.

Segells de reconeixement d'administració oberta