Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2015 L'Ajuntament dedica una plaça a la pianista tarragonina Núria Delclós

L'Ajuntament dedica una plaça a la pianista tarragonina Núria Delclós

L'Ajuntament dedica una plaça a la pianista tarragonina Núria Delclós

La plaça Núria Delclòs Teixidó està ubicada al final del carrer del Barcelonès de la Urbanització de La Móra
L'Ajuntament dedica una plaça a la pianista tarragonina Núria Delclós Inauguració de la plaça Núria Delclòs Teixidó, pianista i lliurepensadora de Tarragona
31/03/2015

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros ha descobert aquesta tarda la placa de la plaça Núria Delclòs Teixidó, ubicada al final del carrer del Barcelonès de la Urbanització de La Móra, on la música i pedagoga tarragonina va passar llargues temporades. A l’acte també han assistit la tinent d’alcalde de Cultura, Begoña Floria, que ha parlat sobre la figura de Núria Delclòs, pianista i lliurepensadora i la doctora Joana Zaragoza, professora de la URV i membre del grup de recerca “Creació i pensament de dones de l’Observatori de la Igualtat” de la URV, a més del fills de Núria Delclòs, Isabel, Núria, Enric i Anton Baixeras i altres representants de la família.

Amb la descoberta de la placa de la plaça dedicada a Núria Delclòs la Comissió Informativa de Cultura dóna compliment a la comissió de treball “Memòria de Dones”, que al febrer del 2014 va proposar noms de dones per a carrers i places de la ciutat.

Coincidint amb aquest acte de commemoració de la important pianista, s'ha inaugurat a la Cooperativa Obrera Tarraconense l’exposició fotogràfica “Amb
criteri propi. Núria Delclòs Teixidó 1926-2008
, un recull d’imatges de la vida de la pianista que la mostren en diferents aspectes de la seva vida com a música, pedagoga,
esportista, una dona avançada en el seu temps.

Pianista, pedagoga i lliurepensadora

Núria Delclòs Teixidó (Tarragona 1926-2008) va prendre les primeres lliçons de piano de la mà del mestre Xavier Gols. Durant 17 anys va exercir de profesora de piano del Conservatori de la Diputació de Tarragona i quan fou subdirectora va recuperar el grau superior de piano. Professora de piano i solfeig al Conservatori del Liceu de Barcelona també va estudiar a França. Durant la seva carrera també va fer de promotora musical i va recuperar bona part de la cultura musical del país investigant i estudiant els grans mestres catalans (Granados, Albéniz, Morera, Gerhard). Va començar a actuar de ben jove com a pianista solista en grups de càmera i el seu talent la va portrar fins a Barcelona i París. Al 1950 es va fer membre de les Jeunesses Musicales de Frances, a París i a l’inici dels anys 60 va fundar i presidir les Juventuts Musicals de Tarragona.

A banda, Núria Delclòs va tenir una important tasca com a pedagoga des de l’Associació de Pares d’Alumnes del Conservatori de Tarragona, des d’on va organitzar el curs de pedagogia musical per a mestres de música. A més, va intervenir en la decissió d’emplaçar el Conservatori de Música a la Casa Montoliu (carrer Cavallers). També va organitzar cursos de teatre musical a la Cooperativa Obrera Tarraconense i va exercir com a directora musical dels espectacles dels carnavals de l’entitat.
La pianista va tenir una estreta relació amb l’Ajuntament de Tarragona, sobretot en la década dels anys 80 quan va assumir la direcció artística de la Coodinadora de Música del Centre Municipal de Cultura que va introduir l’ensenyament de música a les escoles públiques tarragonines.
El 30 de març de 2003 l’Ajuntament de Tarragona li va concedir el diploma de serveis distingits

Segells de reconeixement d'administració oberta