Castells

Santa Tecla Tarragona

La història dels castells, declarats l’any 2010 Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, no s’entendria sense la influència decisiva de la ciutat de Tarragona, una de les places castelleres més importants del país. Les festes de Santa Tecla han esdevingut, des de fa segles, un moment propici per gaudir del fet casteller en el seu màxim esplendor.

Ja durant la segona meitat del segle xix, aquesta festivitat va ser l’escenari privilegiat de la denominada Primera Època d’Or dels castells, amb un paper rellevant de les colles vallenques, que hi solien venir com a convidades. L’any 1851, per exemple, s’hi va descarregar el tres de nou amb folre, i al 1881 el quatre de nou sense folre. Durant diverses etapes intermitents també van participar, d’aquestes actuacions, les colles locals.

En l’actualitat, la festa major tarragonina es manté com una cita ineludible en el calendari casteller amb tres diades (el Primer diumenge de Festes, Santa Tecla i la Mercè), i la ciutat —capital castellera, seu del Concurs de Castells— compta amb quatre colles pròpies.

Les diades

Primer diumenge de Festes

Des de l’any 2005 la plaça de la Font acull, en aquesta data, una gran diada amb dues colles convidades —punteres del món casteller— i les dues de la ciutat que millors castells hagin bastit durant l’any anterior.

Diada de Santa Tecla

Amb motiu de la celebració del dia de la patrona tarragonina, el 23 de setembre les quatre colles castelleres de la ciutat (Xiquets de Tarragona, Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau) es reuneixen a la plaça de la Font per provar les seves millors construccions.

Diada de la Mercè

El 24 de setembre les quatre colles locals tornen a participar en una diada d’allò més especial, que en aquest cas té lloc a la plaça de les Cols. Després de dues rondes de castells, la diada es completa amb la baixada dels pilars caminant, un dels moments més emotius de la festa major tarragonina. Les quatre colles intenten, per ordre d'antiguitat, fer arribar el seu pilar de quatre caminant des de la plaça de les Cols fins a l'Ajuntament. El recorregut inclou la pujada i baixada dels graons de les escales del pla de la Seu, el carrer Major, la baixada de la Misericòrdia i la plaça de la Font. Un recorregut llarg i exigent, de 410 metres, que les agrupacions solen completar en un temps que sol oscil·lar entre els 6 i els 10 minuts.

Les colles tarragonines

Les quatre colles existents a la ciutat (Xiquets de Tarragona, Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo, Castellers de Sant Pere i Sant Pau), a banda de la seva activitat rutinària d’assajos i actuacions, s’han consolidat, des de fa dècades, com a entitats amb un fort compromís cívic i una implicació associativa amb una incidència fonamental en la vida social i cultural tarragonina. Porten el nom de la ciutat arreu del país i més enllà de les nostres contrades, i s’han erigit com un dels pilars de la identitat tarragonina.

Colla Castellers Xiquets de Tarragona​ ​

La Colla Castellers Xiquets de Tarragona va néixer l’any 1970, com a resultat de la fusió impulsada per l’Ajuntament de les dues colles castelleres existents aleshores a la ciutat, la colla Vella Xiquets de Tarragona i la colla Nova dels Xiquets de Sant Magí. Es distingeixen per la seva camisa ratllada, de colors blanc i vermell.

Entre les seves fites castelleres destaquen el 2de9 amb folre i manilles, el 5de9 amb folre i el pilar de 8 amb folre i manilles, entre d’altres.

 

Colla Jove dels Xiquets de Tarragona

La Colla Jove dels Xiquets de Tarragona va ser fundada l’any 1979, just en plena recuperació de les institucions democràtiques, i des dels seus inicis llueix una camisa de color lila.  

Entre les seves fites castelleres destaquen el 5de9 amb folre, el 3de10 amb folre i manilles, el 4de9 sense folre i el 3de9 amb folre i l’agulla, entre d’altres.

 

Xiquets del Serrallo

Els Xiquets del Serrallo van sorgir l’any 1988 en el si del barri marítim de la ciutat, que conserva una identitat pròpia molt arrelada. De fet, el blau marí de la seva camisa recorda la tradició pesquera del Serrallo i la seva proximitat amb la mar.

Entre les seves fites castelleres destaquen el 4de8 carregat, el 2de7, el 7de7 i el 3de7 aixecat per sota.

 

Castellers de Sant Pere i Sant Pau

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau van ser fundats el 1990. Com a colla sempre han estat vinculats al barri de Sant Pere i Sant Pau, i la seva camisa és de color verd.

Entre les seves fites castelleres destaquen el 2de8 amb folre, el 3de8, el 4de8 i el pilar de 7 amb folre.

 

square_img
25/09/2023

Sandra Ramos: "Santa Tecla és un referent a nivell nacional que ens situa com a capital de la Festa Major"

La consellera de Festes ha lamentat l’accident ocorregut ahir a la nit durant la Traca i ha assegurat que “s’han acomplert totes les estrictes mesures de seguretat”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

L’actor Oriol Grau pronuncia un pregó de Santa Tecla irreverent i emotiu reivindicant el paper de la cultura, la llengua i el feminisme

Grau: “En aquesta primera escola de teatre de carrer que és el ball de Dames i Vells, he après l'ofici de fer riure, que tantes satisfaccions m'ha donat a la vida”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

El Ball de Dames i Vells, distingit amb el 46è Premi el Balcó Tarragoní de l'any

L'alcalde Rubén Viñuales ha lliurat el guardó, que anualment atorga Òmnium Cultural del Tarragonès

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

Els cossos de seguretat presenten un dispositiu a mida per als dies forts de Santa Tecla

S'amplia la presència policial i un dels punts que es controlarà més és la venda d’alcohol no autoritzat i els furts

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!