Santa Tecla Petita

Santa Tecla Tarragona

Sovint es diu, amb raó, que els petits són el futur de la festa, la baula necessària per a la transmissió i l’actualització de les nostres tradicions, la garantia del relleu generacional. Cal tenir en compte, però, que ja en són també el present, un present actiu i encisador.

En les darreres dècades el Seguici Petit s’ha consolidat com una de les principals formes de participació dels infants en la festa major tarragonina. Aquest conjunt de balls —en alguns casos, amb ball parlat inclòs—, bestiari, entremesos i, fins i tot, una colla castellera, reprodueixen, a escala reduïda i a imitació dels grans, el seguici popular dels adults. A continuació us presentem el Seguici Petit de Santa Tecla segons l'ordre que ocupen en la cercavila.

PARTICIPANTS

Foto: Laia Díaz

Ball de Diables Petit

Representació al·legòrica de la lluita entre el bé i el mal, destaca per l’ús de material pirotècnic, així com també per interpretar un ball parlat propi. Van acompanyats de quatre timbals i porten la mateixa indumentària que el Ball de Diables de Tarragona adult.

El Ball de Diables petit va ser recuperat l'any 1998, l'existència d'un ball de diables petit està documentada en una fotografia de 1922 a l’Ermita de la Salut. 


Foto: Laia Díaz

Drac Petit

El Drac és el símbol zoomòrfic de l'avern per antonomàsia. Potser per aquesta raó és l'element del bestiari fantàstic que participa en les festes de Catalunya que ha esdevingut més popular i comú.

L'acompanyen el so dels timbals i duen la mateixa indumentària que el Drac adult amb espardenyes de pagés i mitgetes vermelles. L'any 2000 es va estrenar el Drac petit als carrers de Tarragona amb punts de foc a les ales, la cua i la llengua. 


Foto: Laia Díaz

Bou Petit

El Bou integra el bestiari de foc del Seguici Popular petit de Tarragona. Té l'origen en la primitiva escenificació del naixement de Jesús on també hi figuraven les dues bèsties que la imatgeria i la tradició li han assignat. 

Com el seu "pare" compta amb diferents punts de foc situats a les banyes i als narius de l'animal.

El Bou petit es va estrenar l'any 2007. 


Foto: Laia Díaz

Vibrieta

La Víbria tarragonina petita, com la seva "mare", també barreja els pits i el ventre de dona totalment visibles, amb el cap, el bec i les potes d’àliga i la cua de drac, tot sumant una simbologia global que la situa dins les forces del mal. És un element que compta amb punts de foc a les ales, a la llengua i a la cua.

La Vibrieta surt al carrer amb el Seguici popular petit de de l'any 2007.


Foto: Laia Díaz

Griu petit

El Griu petit és un animal fabulós meitat àliga i meitat lleó. És una al·legoria de la doble naturalesa de Crist, divina i humana, fet que li atorga forta preeminència. El cap, les urpes  i les ales avalen la condició d’au del cel i el cos, les potes i la cua testimonien la terra.

Com el seu "pare" dispara foc per les urpes, les ales i la boca i és un dels pocs grius petits existents a tota Catalunya.

Es va estrenar l'any 2019 al Seguici Petit de Santa Tecla. 


Foto: Laia Díaz

Ball de Serrallonga Petit

El ball d’en serrallonga rememora lúdicament, amb els arcabussos i altres armes de foc, els temps del bandolerisme català.

El Ball de Serrallonga petit duu a terme una representació on cada bandoler o grup de bandolers expliquen les seves malifetes a fi que en Serrallonga els recluti en la seva quadrilla tot repassant l'actualitat tarragonina des del punt de vista dels més menuts. El Ball de Serrallonga petit surt al carrer des de l'any 2008. 


L'Àligueta representa la ciutat de Tarragona

Aligueta

L'Àliga representa la ciutat i, per això, és la més distingida de totes les bèsties de Santa Tecla.

En realitat, els cerimonials de les poblacions marcaven que en la gran majoria de casos únicament les ciutats i viles amb privilegis reials podien exhibir aquesta peça i els estava vetada a aquelles comunitats que no tenien aquest rang. 

L'Aligueta surt al carrer des de l'any 2008.


Foto: Laia Díaz

Mulasseta

La Mulasseta és la més juganera de totes les bèsties de Santa Tecla petita. Representa una mula de grans dimensions i d’aquí li prové el seu nom.

Igual que la seva "mare" la Mulasseta balla acompanyada de les campanetes que llueix a la frontera, i porta un mantell verd, com ja ho feia al segle XVIII, amb l'escut de la ciutat brodat.

Forma part del Seguici petit de Santa Tecla des de l'any 2002. 


Foto: Laia Díaz

Cucafereta

La Cucafereta representa les forces del mal i de l’infern tot i que, a diferència de la resta de bèsties que les representen, no dispara foc.

Antigament el seu coll extensible s'utilitzava per treure el barret als que no es descobrien en passar la Custòdia de la processó de Corpus o el Braç de Santa Tecla.

La Cucafereta es va estrenar l’any 2002.


El Lleonet, senyal de distinció

Lleonet

Juntament amb l’Àligueta, és l’altra peça del nostre bestiari que actua com a senyal de distinció de la ciutat.

Com el seu "pare" duu una corona igual que la de l'escut de la ciutat de Tarragona com a símbol de pertinença a la reialesa. La seva solemnitat el transforma en una bèstia de primera categoria. El Lleonet es portat per dos infants i representa amb gran realisme la figura d'un lleó. Surt als carrers des de l'any 2003.


 

Foto: Laia Díaz

Negritos petits

El Negrito petit, igual que el seu homòleg adult, llueix un vestit blanc i la Negrita petita un de ratlles vermelles i blanques. Ell llueix un rotllo de paper a la mà dreta, i ella el lloro característic a la mateixa mà.

Pel que fa a les petites i petits balladors, vesteixen pantalons i sabates blanques. Els gegantons són portats per infants de fins a 12 anys de l'AMPA Lestonnac-L'Ensenyança. Formen part del Seguici petit des de l'any 2005. 


Els Gegants Moros Petits ballant a la plaça de les Cols

Gegants Moros Petits

Els Gegants Moros petits llueixen vestits iguals als Gegants Moros grans, ell blau i ella verdós, coberts de brodats i passamaneria.

El Gegant llueix l’escut de la ciutat a mà dreta,  i ella duu un ram de flors a la mà esquerra. Pel que fa als geganters, també com en el cas dels negritos, són portats per nens i nenes de l'AMPA Lestonnac-L'Ensenyança.

Els Gegants Moros petits es van incorporar al Seguici petit l'any 2013.


Foto: Laia Díaz

Gegants Vells Petits

Com els Gegants Vells grans, mantenen un lligam molt estret amb els veïns del Cós del Bou, els quals van ser els seus promotors. Els infants de l’Escola El Miracle, la més propera al Cós del Bou, són els encarregats de portar les dues figures.

Van ser presentats en societat l'11 d’agost de 2019 durant les Festes de Sant Roc de Tarragona i es van estrenar en el Seguici petit el mateix any. 


Els Nanos Nous Petits al seu pas pel carrer Major

Nanos Nous Petits

Els Nanos Nous petits reflecteixen també diversos personatges propis de la Tarragona de la segona meitat del segle XX.

Com els nanos portats per adults, es tracta d’un total de tres parelles amb un aspecte molt realista, que representen el barri del Serrallo, el Club Gimnàstic i la colla castellera dels Xiquets de Tarragona. 

Les tres parelles de Nanos Nous Petits es van incorporar a Santa Tecla petita l'any 2014.


 

El Ball de Bastons Petit en plena acció!

Ball de Bastons Petit de Tarragona

Els petits i petites integrants del Ball de Bastons Petit de Tarragona vesteixen camisa i pantalons blancs, corbata, faldellí vermell amb picarols, faixa, mocador de flors creuat al pit, picarols i cintes a les cames i als braços, i espardenyes.

La música que els acompanya, com en el ball de bastons adult, és una flauta amb una sonoritat molt característica.

Formen part del Seguici petit de Santa Tecla des de l'any 2000.


Foto: Laia Díaz

Ball de Pastorets Petits

El Ball de Pastorets Petits és també un ball parlat. Els bastons llargs, emprats com a instruments idiòfons, són part fonamental d’aquest ball.

Els petits pastorets i pastoretes vesteixen camisa i pantalons blancs, armilla grana, picarols, sarró, carabassa, barret ample de palla i espardenyes. El Ball de Pastorets Petits forma part de la Santa Tecla petita des de l'any 1999. 


 

Foto: Laia Díaz

Ball del Patatuf Petitet

En el ball del patatuf petitet hi trobem els benjamins de tota la cercavila. Interpreten amb gràcia una amb una dansa molt representativa i senzilla d’aprendre.

Els nens llueixen camisa i pantalons blancs, armilla i faixa morada, típica del camp de tarragona; les nenes mitenes als braços, gandalla al cap, camisa blanca, faldilla volada i faixa també morada. Surten als carrers des de l'any 2000.


 

El Ball de Cercolets Petit s'estrenà el 2009

Ball de Cercolets Petit

En el Ball de Cercolets Petit els nois vesteixen pantalons i camisa blanca, mocador creuat al pit i faldellí vermell i picarols. Les noies, a banda de la camisa blanca i el mocador, vesteixen faldellí blau.

Es diu que aquest ball és un homenatge a la flora, i també a les cerimònies de la verema.

El Ball de Cercolets Petit forma part de la Santa Tecla petita des de l'any 2009.


 

Ball de Bastons Petit de l'Esbart Santa Tecla

Ball de Bastons Petit de l'Esbart Santa Tecla 

El ball de bastons té un aspecte guerriller que es barreja, en algunes figures, amb el simbolisme de les danses agràries de fertilitat. La figura de la mort del dimoni és genuïnament tarragonina, i respon a l'etern dualisme entre el bé i el mal. 

El Ball de Bastons Petit de l'Esbart Santa Tecla és membre del Seguici petit des del 2001.


 

Foto: Laia Díaz

Ball de Gitanetes

La indumentària del Ball de Gitanetes és la següent: els personatges masculins vesteixen pantalons i camisa blanques, faldellí grana, cintes als genolls, mocador creuat al pit. Els femenins vestits llargs amb mantó a l'esquena. 

L'estaquirot aguanta el pal amb les vuit cintes, mentre que el Gitano Gros du un fuet a les mans.

El Ball de Gitanetes forma part del Seguici petit de Santa Tecla des de l'any 2000. 


 

El Ball de Cossis Petit a la plaça de les Cols

Ball de Cossis Petit

Com en el ball gran, els balladors i balladores del Ball de Cossis Petit vesteixen pantaló blanc, camisa blanca, sobrefaldilla i armilla blau marí, polaines color sorra amb cascavells, mocador blau marí, i cossi color sorra. Espardenyes amb betes blaves, faixa de color beix.

Els menuts i menudes del Ball de Cossis Petit fan sonar amb gràcia els picarols a la cercavila de Santa Tecla petita des de l'any 2013.


Foto: Laia Díaz

Ball dels Set Pecats Capitals Petits

El vestuari dels petits està reproduïnt amb exactitud el ball dels adults. Inspirat en els monuments localsde la Catedral i el Pont del Diable, intenta donar vida a les pedres. Cal destacar els brodats dels símbols que representen els Pecats i les Virtuts, així com les espectaculars màscares dels seus petits i petites balladores.

El Ball dels Set Pecats Capitals Petits es va estrenar per Santa Tecla l'any 2017. 


Foto: Laia Díaz

Colla Petita dels Xiquets de Tarragona

La Colla Castellers dels Xiquets de Tarragona és la única colla de la ciutat que compta amb representació al Seguici petit de Santa Tecla.

La colla petita dels Xiquets de Tarragona està formada únicament per membres de canalla. Durant la Santa Tecla petita arriben a bastir construccions de cinc pisos i pilars de quatre. Fan el recorregut acompanyats pel grup de gralles i timbals de la colla.


Banda Petita de la Unió Musical de Tarragona 

Banda Petita de la Unió Musical de Tarragona

La música és un element indispensable de la festa, és per això que en el Seguici petit de Santa Tecla la Banda Petita de la Unió musical tanca la comitiva fent ballar a tothom al ritme d'amparito, bequeteros i tot de cançons populars i festives.

La Banda Petita de la Unió Musical de Tarragona és dels integrants més veterans de la Santa Tecla petita. En forma part des de l'any 1997.


 

Seqüència Ritual

El Seguici Petit compta amb una seqüència ritual pròpia que s’inicia el dia 18 de setembre amb la Baixadeta, continua el 19 de setembre amb la Santa Tecla Petita i clou el 20 de setembre amb el Correfoc Petit.

La Baixadeta. Aquest acte, que se celebra el 18 de setembre a partir de les 18.30 hores, el protagonitzen els elements de la Santa Tecla Petita que en la seva versió gran participen a la Baixada del 21 de setembre a la nit. En l’actualitat, conformen la Baixadeta l’Aligueta, el Lleonet, la Mulassa Petita, els Gegants Moros Petits, els Negritos Petits i la Cucafereta.

(Recorregut: Pla de la Seu, escales de la Catedral, Plaça de les Cols, carrer Major, baixada Misericòrdia i Plaça de la Font).

La Cercavila. El Seguici Petit al complet recorre els carrers de la Part Alta en aquesta cercavila que té lloc el dia 19 de setembre, i que comença a les 18.30 hores.

(Recorregut: plaça de la Font, baixada de la Misericòrdia, carrer Major, plaça de les Cols, carrer de la Merceria, plaça del Fòrum, carrer de Santa Anna, plaça del Rei, carrer de Pilats, baixada de la Pescateria, Cós del Bou i plaça de la Font).

Durant el dia 19, els balls parlats petits (Ball de Diables Infantil, Ball d’en Serrallonga Petit, Ball de Pastorets Petit, Ball de Gitanetes) també representen els seus parlaments, abans i després de la Cercavila, en diferents punts de la ciutat.

El Correfoc Petit. Correfoc extraordinari en què intervenen els grups de foc de la Santa Tecla Petita: Ball de Diables Infantil, Drac Petit, Bou Petit, Vibrieta i Griu Petit. També hi són convidats agrupacions d’altres poblacions. L’acte se celebra el 20 de setembre a les 19.30 hores.

(Recorregut: part central de la Rambla Nova, des de l’Estàtua dels Despullats fins al balcó del Mediterrani.

square_img
25/09/2022

La Catedral de Tarragona exhaureix les localitats per gaudir de l'espectacle de cloenda dels actes de Santa Tecla 700

Més de 150 músics i cantaires, sota la direcció de Xavier Pastrana, protagonitzen 'Vesperae Tarraconensis. La Catedral del so'

Vegeu-ne més
square_img
24/09/2022

Última hora sobre les afectacions als actes de Santa Tecla per la previsió de pluja d'avui dissabte

Entre les modificacions destaca l'ajornament del Correfoc, que tindrà lloc demà diumenge a partir de les 22 h

Vegeu-ne més
square_img
23/09/2022

Suspesos tots els actes de Santa Tecla d'aquest divendres

A causa de les intenses pluges que cauen durant tota la tarda a la ciutat

Vegeu-ne més
square_img
23/09/2022

La diada castellera de la Mercè s'avança a les 12 h i tindrà tres rondes, a més del pilar caminant

Aquest dissabte també tindrà lloc la signatura del protocol de renovació de l'agermanament amb l'Alguer

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!