Lleó

Santa Tecla Tarragona

LleóJuntament amb l’Àliga, és l’altra peça del nostre bestiari que actua com a senyal de distinció. En el cas tarragoní es coneix l’existència de figures de lleons en la roca de Santa Tecla, és a dir, el carro de grans dimensions que explicava els diferents passatges de la vida de la nostra patrona.

Referència històrica

1424. Recuperat al 1993 per l’Associació de Veïns Verge del Carme.

Característiques

Elements
Carcassa zoomòrfica portada per dues persones. Representa de manera realista la figura del lleó. Amb la corona de príncep que li correspon i l'escut del municipi. Bèstia que deixa al descobert les cames dels portadors.
Indumentària dels portadors
Camisa i pantalons daurats.
Artistes
Maria Dolors Baena, escultora; Judith Guinovart, ulls esmaltats; fusteria Tortosa; Ambrós Domingo, vestuari.
Iconografia
La figura del Lleó ha aparegut lligada a diferents personatges bíblics en funció de la població. A Tarragona, sembla que figurava dins la roca de Santa Tecla, tal com explica la seva llegenda, al passatge de les feres.
Música
Banda de música

Moments recomanats

Per Santa Tecla és imprescindible observar de prop la fisonomia del Lleó tarragoní. La seva solemnitat el transforma en una bèstia de primera categoria.

Lleó Petit

Sortida al carrer des de l’any 2003.

square_img
25/09/2023

Sandra Ramos: "Santa Tecla és un referent a nivell nacional que ens situa com a capital de la Festa Major"

La consellera de Festes ha lamentat l’accident ocorregut ahir a la nit durant la Traca i ha assegurat que “s’han acomplert totes les estrictes mesures de seguretat”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

L’actor Oriol Grau pronuncia un pregó de Santa Tecla irreverent i emotiu reivindicant el paper de la cultura, la llengua i el feminisme

Grau: “En aquesta primera escola de teatre de carrer que és el ball de Dames i Vells, he après l'ofici de fer riure, que tantes satisfaccions m'ha donat a la vida”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

El Ball de Dames i Vells, distingit amb el 46è Premi el Balcó Tarragoní de l'any

L'alcalde Rubén Viñuales ha lliurat el guardó, que anualment atorga Òmnium Cultural del Tarragonès

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

Els cossos de seguretat presenten un dispositiu a mida per als dies forts de Santa Tecla

S'amplia la presència policial i un dels punts que es controlarà més és la venda d’alcohol no autoritzat i els furts

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!