Gegants de la ciutat

Santa Tecla Tarragona

Gegants de la ciutat

Aquests altíssims personatges tenen al seu origen la dicotomia entre el bíblic gegant Goliat que s'enfrontava contra el seu antagonista, el rei David. El més alt i el més fort aconseguí de captar l'atenció del poble i fou el que es perpetuà en la festa gran de la ciutat a partir del segle xv. Concretament l'any 1425 ja apareix esmentat el Gegant, i l'any següent ja s'enfronta amb el rei David. El Seguici Popular de Tarragona compta amb tres parelles.

Referència històrica

La primera notícia d'un gegant al Seguici Popular de Tarragona es remunta al 1425. L'any 1601 ja tenim dos gegants i el 1695, cinc. Els actuals van ser construïts l'any 1851 i la còpia en fibra és del 1985.

Observacions

Des del segle passat els Gegants i els Negritos són portats per la colònia gitana de la Part Alta de la ciutat. La marxa dels Gegants de Tarragona que els grallers interpreten en el moment de sortir i arribar a la plaça de la Font i al Pla de la Seu té un aire moro que lliga perfectament amb la idiosincràsia d'aquests gegants.

Característiques

Elements
Gegants actualment construïts amb fibra de vidre, a partir de les antigues peces de 1851. Llueixen vestits, ell blau i ella verdós, tots coberts de brodats i passamaneria. El gegant porta l'escut de la ciutat a la mà dreta i ella un ram de flors a l'esquerra.
Indumentària dels geganters
Camisa, pantalons i espardenyes blanques amb faixa vermella.
Artistes
Bernat Verderol, escultor; Barenys, còpia en fibra; Ambrós Domingo, vestuari.
Iconografia
Representen personatges moros, sembla que inspirats en personatges reals.
Música

Grup de gralles

Moments recomanats

  • Ball de Gegants a la plaça de la Font els dies 22 i 23 a la nit i el 23 al migdia
  • Baixada de la Geganta el dia 23 per la Baixada de la Misericòrdia

square_img
13/05/2022

Gran part del Seguici de Tarragona i el Braç de Santa Tecla participen dissabte a Constantí a la professó commemorativa dels 700 anys de l’Arribada del Braç

Serà la primera sortida de part del Seguici de Tarragona fora de la ciutat des del 1998 i la primera actuació itinerant des del 2019

Vegeu-ne més
square_img
12/05/2022

La periodista Danae Boronat serà la pregonera de les Festes de Santa Tecla

Al 2019 es va convertir en la primera dona en narrar un partit de futbol de 1a divisió masculina a la televisió

Vegeu-ne més
square_img
03/05/2022

Tarragona i Constantí commemoren els 700 anys de l'Arribada del Braç de Santa Tecla

Tarragona engega motors per a la gran celebració de Santa Tecla 700, que viurà el seu punt àlgid durant les festes extraordinàries d’enguany

Vegeu-ne més
square_img
20/12/2021

Aquest dimarts es presenta el llibre 'Imaginar la Tecla'

La publicació s’emmarca dins la commemoració del 700 aniversari de l’arribada del braç de Santa Tecla a Tarragona

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!