Gegants de la ciutat

Santa Tecla Tarragona

Gegants de la ciutat

Aquests altíssims personatges tenen al seu origen la dicotomia entre el bíblic gegant Goliat que s'enfrontava contra el seu antagonista, el rei David. El més alt i el més fort aconseguí de captar l'atenció del poble i fou el que es perpetuà en la festa gran de la ciutat a partir del segle xv. Concretament l'any 1425 ja apareix esmentat el Gegant, i l'any següent ja s'enfronta amb el rei David. El Seguici Popular de Tarragona compta amb tres parelles.

Referència històrica

La primera notícia d'un gegant al Seguici Popular de Tarragona es remunta al 1425. L'any 1601 ja tenim dos gegants i el 1695, cinc. Els actuals van ser construïts l'any 1851 i la còpia en fibra és del 1985.

Observacions

Des del segle passat els Gegants i els Negritos són portats per la colònia gitana de la Part Alta de la ciutat. La marxa dels Gegants de Tarragona que els grallers interpreten en el moment de sortir i arribar a la plaça de la Font i al Pla de la Seu té un aire moro que lliga perfectament amb la idiosincràsia d'aquests gegants.

Característiques

Elements
Gegants actualment construïts amb fibra de vidre, a partir de les antigues peces de 1851. Llueixen vestits, ell blau i ella verdós, tots coberts de brodats i passamaneria. El gegant porta l'escut de la ciutat a la mà dreta i ella un ram de flors a l'esquerra.
Indumentària dels geganters
Camisa, pantalons i espardenyes blanques amb faixa vermella.
Artistes
Bernat Verderol, escultor; Barenys, còpia en fibra; Ambrós Domingo, vestuari.
Iconografia
Representen personatges moros, sembla que inspirats en personatges reals.
Música
Grup de gralles
La rumbeta dels gegants moros

Moments recomanats

  • Ball de Gegants a la plaça de la Font els dies 22 i 23 a la nit i el 23 al migdia
  • Baixada de la Geganta el dia 23 per la Baixada de la Misericòrdia
square_img
25/09/2023

Sandra Ramos: "Santa Tecla és un referent a nivell nacional que ens situa com a capital de la Festa Major"

La consellera de Festes ha lamentat l’accident ocorregut ahir a la nit durant la Traca i ha assegurat que “s’han acomplert totes les estrictes mesures de seguretat”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

L’actor Oriol Grau pronuncia un pregó de Santa Tecla irreverent i emotiu reivindicant el paper de la cultura, la llengua i el feminisme

Grau: “En aquesta primera escola de teatre de carrer que és el ball de Dames i Vells, he après l'ofici de fer riure, que tantes satisfaccions m'ha donat a la vida”

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

El Ball de Dames i Vells, distingit amb el 46è Premi el Balcó Tarragoní de l'any

L'alcalde Rubén Viñuales ha lliurat el guardó, que anualment atorga Òmnium Cultural del Tarragonès

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2023

Els cossos de seguretat presenten un dispositiu a mida per als dies forts de Santa Tecla

S'amplia la presència policial i un dels punts que es controlarà més és la venda d’alcohol no autoritzat i els furts

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!