Gegants Moros
Santa Tecla Tarragona
Els Gegants Moros són una de les tres parelles centenàries que, juntament amb els Gegantons Negritos i els Gegants Vells, conformen els Gegants de la Ciutat. En aquest cas, com els Negritos, són portats des de fa dècades amb una gràcia especial per al ball i les giravoltes per famílies d’ètnia gitana instal·lades a la Part Alta de Tarragona. Per la seva continuïtat en la festa, aquests gegants formen part inesborrable de la memòria col·lectiva de diverses generacions de tarragonins i tarragonines, i són uns personatges molt estimats.
Referència històrica
La primera notícia d’un gegant al Seguici Popular de Tarragona es remunta al 1425. L’any següent ja s’enfronta al rei David. També es té constància dos gegants al 1601, i de cinc al 1695. En particular, els Gegants Moros van ser estrenats l’any 1851.
Característiques
Indumentària
Els Gegants Moros llueixen vestits, ell blau i ella verdós, coberts de brodats i passamaneria. El Gegant llueix l’escut de la ciutat a mà dreta, i ella un mirall adornat amb unes plomes a l’esquerra. Pel que fa als geganters, vesteixen camisa, pantalons i espardenyes blanques amb faixa vermella.
Iconografia
Aquests personatges d’altura extraordinària, denominats gegants, tenen el seu origen en la dicotomia bíblica entre el gegant Goliat i el seu antagonista, el rei David. El gegant, com a element festiu, es va acabar consolidant amb independència de la llegenda originària. Quant als Gegants Moros, sembla que podrien estar inspirats en personatges reals.
Artistes
Els Gegants Moros van ser bastits per l’escultor Bernat Verderol l’any 1851. Posteriorment, Magí Barenys en va fer una còpia en fibra de vidre el 1985. La vestimenta va anar a càrrec d’Ambrós Domingo. Aquesta segona parella va ser restaurada i renovada l’any 2015 per Àngels Cantos. La indumentària actual és obra de Josep Maria Casas, i la joieria d’Antonio Gómez.
Música
Grup de gralles i timbals.
La rumbeta dels gegants moros: