Ball de Diables
Santa Tecla Tarragona
El Ball de Diables és l’element encarregat d’obrir el Seguici Popular de la ciutat. Representació al·legòrica de la lluita entre el bé i el mal, durant la Festa Major destaca per l’ús de material pirotècnic, així com també per interpretar un ball parlat propi.
Referència històrica
Si bé es té constància que l’any 1387 el Consell Municipal va adquirir un vestit de diable per al Seguici, cal tenir en compte que l’antecedent més precís del ball el trobem al 1426, amb l’entremès de sant Miquel, en el qual ja es plantejava una pugna simbòlica entre l’arcàngel i els diables.
El Gremi de Teixidors de lli (entre 1514 i 1804), el Gremi de Boters (entre 1876 i 1886) i la societat La Artesana s’han fet càrrec del ball en diferents etapes històriques.
L’any 1984 va ser recuperat per un grup de joves vinculats, en gran mesura, a l’Institut Pons d’Icart, juntament amb alumnes de l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona.
Característiques
Indumentària
Jaqueta blanca amb presència dels colors vermell i verd, amb caputxa rematada amb dues banyes vermelles, pantalons verds amb sanefes vermelles i negres, mocador verd amb punts blancs, mitjons vermells i espardenyes de vetes.
Maces i ceptrots
Cada diable porta una maça des d'on dispara les carretilles i els sortidors. El Llucifer i la Diablessa porten ceptrots, és a dir, caixes polièdriques plenes de pedres que originen un fort soroll i des d'on es tira el foc. El de Llucifer és un gran moixó, i el de la Diablessa són dues banyes de cabra amb dues serps.
Artistes
El dissenyador dels primers vestits va ser Antoni Torrell (els actuals són obra de Tamara Huete). Cal tenir en compte que cada deu anys l’entitat renova els seus vestits. L’escultor dels ceptrots i dissenyador del vestuari de l'Arcàngel va ser Antoni Mas, i Nando Taló es va ocupar de la construcció de les masses.
Iconografia
Representa la lluita entre el bé i el mal, personificat el primer en la figura de l'arcàngel sant Miquel, i el segon en les forces diabòliques. El barret de copa de Llucifer simbolitza el poder, i en particular és la identificació de la riquesa econòmica amb el mal. En el cas de la Diablessa, les serps es relacionen amb la temptació i les banyes amb els antics rituals de bruixeria.
Música
Timbals.
Xarxes socials i contacte
Web | Adreça electrònica | Instagram | X | Youtube
Ball de Diables Infantil
Sortida al carrer des de l'any 1998.