Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2012 El Centre d'estudis d'Altafulla i Josep Riba i Gabarró, Premis Recercat 2012

El Centre d'estudis d'Altafulla i Josep Riba i Gabarró, Premis Recercat 2012

El Centre d'estudis d'Altafulla i Josep Riba i Gabarró, Premis Recercat 2012

El 12 de maig a les 13.30 h tindrà lloc el lliurament de la vuitena edició dels Premis Recercat a la sala Euthyches del Palau Firal i de Congressos de Tarragona
08/05/2012

El proper dia 12 de maig tindrà lloc el lliurament dels premis Recercat, que arriben a la seva vuitena edició. L’objectiu d’aquests premis és reconèixer les trajectòries d’una entitat i una persona del món dels centres i instituts d’estudis de recerca local i comarcal. El jurat qualificador, reunit el passat dia 3 de maig a l’Ajuntament de Tarragona va decidir guardonar a El Centre d’estudis d’Altafulla i el Sr. Josep Riba i Gabarró.

L’acte tindrà lloc a les 13.30 h i està inclòs en el marc del Recercat 2012, la Jornada de cultura i recerca local que cada any s’organitza a la ciutat que rep la designació de Capital de la Cultura Catalana. Hi intervindran el Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, la tinnet d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo, i el president de la Coordinadora de Centres d’estudis de Parla Catalana i vicepresident segon de l’Institut Ramon Muntaner, Josep Santesmases. El presentador de l’acte serà el periodista de TV3, Agustí Forné. L’acte clourà amb l’actuació del guitarrista lleidatà Carles Pons, que interpretarà cançons del repertori popular català. Es tracta d’un acte d’entrada lliure.

El Centre d’Estudis d’Altafulla

Va ser donat d’alta al Registro de Asociaciones com a associació cultural l’any 1977. Es va formar amb els membres del Grup de Recerques d’Altafulla, secció de la Real Sociedad Aqueológica Tarraconense, als quals cal afegir els de l’anomenat grup de l’Hostal. El primer document del Centre és l’Acta Fundacional on s’expressen les intencions de la futura associació: promoure el coneixement de la història, la llengua, els costums, etc., de la vila, que recolliran els estatuts.
S’inicià amb vint-i-set socis i ara en té uns tres-cents entre con vilatans i forasters.
Disposa de biblioteca, arxiu de documentació pròpia i aliena, arxiu fotogràfic, fons artístic i una pàgina web que es pot consultar a http://www.cestudisaltafulla.cat.
En compliment dels fins de l’entitat, el Centre, des del primer moment de la seva existència, porta a terme diversos tipus d’activitats, publicacions, exposicions, cicles de conferències, sortides culturals, presentació de llibres d’edició pròpia o aliena, intercanvi de publicacions i col•laboracions amb altres entitats, etc.
Les entitats que el van proposar destaquen entre els seus mèrits la feina ben feta i el fet d’haver superat amb escreix una crisi, que sovint afecta a les entitats, però que els ha fet tornar amb més força i tenir una presència molt activa en les diferents xarxes d’entitats de les quals formen part.

Josep Riba i Gabarró

Va néixer el 1928 a La Pobla de Claramunt. Durant la seva vida ha exercit una constant aportació a la història i a la recerca local. L’any 1952, quan feia cinc anys de la creació del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, va començar la seva vinculació i aportació a l’entitat. Des del 1952 al 1965 va ser el corresponsal del CECI a La Pobla de Claramunt, on també participava en l’entitat Celler d’Art. Inicià el 1965 les tasques al Patronat del Castell de Claramunt al mateix temps que s’endinsava en les recerques de l'època feudal, un conjunt de treballs que abasten des de el llinatge dels Cardona fins la casa de Medinacelli al segle XVII.

Va ser un dels primers participants de les Assemblees Intercomarcals d’Estudiosos ja des de l’any 1967, trobades anuals a les quals sempre va col·laborar i que demostren la seva ininterrompuda dedicació a la investigació, a la coordinació i enteniment entre els diferents grups de recerca i els interessats en la història local.

Cal destacar la seva dedicació en les tasques relacionades amb la direcció del CECI, que s’inicien l’any 1965, quan assumeix el càrrec de sots-secretari. A partir del 1974 i fins al 1979 en va ser secretari general. Del 1979 al 1982, exerceix el càrrec de tresorer de l’entitat. Del 1982 fins el 1985 en va ser el director i des del 1987 fins al 1993, vicedirector. L’any 1990 va crear la secció d’Història medieval.

La seva tasca al CECI ha estat continuada, ell hi ha estat sempre present, en èpoques de dificultats i de bonança. I és avui dia, encara, una de les persones més vinculades a l’entitat. Segueix formant part de la junta directiva, com a vocal, és membre de la Comissió de Publicacions i un dels directors del projecte d’investigació sobre el Rec, el primer barri industrial d’Igualada. Josep Riba s’ha destacat per ser una persona serena i amatent, deixant de banda tot personalisme, que ha buscat idees i camins perquè el CECI pogués ser un centre de referència a la comarca.

Per aquest motiu, les entitats que han presentat la candidatura van creure oportú demanar el reconeixement a aquests 60 anys de recerca històrica, de la tasca callada i continuada en diferents càrrecs de l'entitat, que ell ha dut a terme simultàniament a la seva recerca de diferents períodes de la història anoienca.

Segells de reconeixement d'administració oberta