La 22a edició del Festival Internacional de Dixieland de Tarragona mostra la part més mediterrània d'aquest estil musical

Festival Dixieland Tarragona

Ens portarà melodies que van des del jazz manouche, el cabaret berlinès fins a la música de Renato Carosone

01/03/2016

Enguany el nostre festival torna a internacionalitzar-se i ens mostra com la cultura de cada país enriqueix i amplia la popularitat d’aquesta música d’origen nord-americà. Així com el dixieland i el swing es van crear i popularitzar als Estats Units a principis del segle XX i es van anar expandint arreu del món, en aquesta ocasió posarem el focus en el jazz i les músiques que durant el mateix període es van desenvolupar a Europa, i que van acabar fent-se tan populars com als mateixos EUA.

Les bandes i els artistes que enguany visitaran Tarragona, des d’Àustria, França, el Regne Unit, Itàlia o Alemanya, ens recordaran melodies i sonoritats que van des del jazz manouche, passant pel cabaret berlinès, fins a la música de Renato Carosone.

I per engegar tindrem el jazz manouche i la música del Quintette du Hot Club de France. Aquesta música d’estil vitalista continua sent un gènere de referència del jazz. L’estil interpretatiu de Django Reinhardt i Stéphane Grappelli segueix influenciant guitarristes i violinistes de totes les generacions. Tributo a Grappelli o Ménilmontant Swing també són alguns dels tributs més fidels a aquest so, i podrem gaudir-ne a Tarragona en aquesta edició.

L’obra del compositor Kurt Weill abraça des de l’òpera o el cabaret berlinès fins als musicals de Broadway. El seu repertori ha estat popularitzat, entre d’altres, per Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Billie Holiday, Nina Simone o Frank Sinatra. La cantant berlinesa Juliane Heinemann estrenarà, en coproducció amb el 22è Festival Internacional Dixieland de Tarragona, un viatge extens per l’obra d’aquest compositor alemany essencial.

Amb Carosones recordarem com Renato Carosone va combinar de manera tan singular com reeixida la cançó napolitana i el jazz. El so del swing mediterrani. Temes com Tu vuò fà l’americano o Torero —que va romandre catorze setmanes al número 1 de les llistes d’èxits als EUA— han estat versionats des de la seva creació en una gran varietat de llengües i d’estils musicals.

I per descomptat, que no falti el dixieland i el swing! Marina & The Kats, Matthieu Boré, la Sant Andreu Jazz Band i els granadins Potato Head Jazz Band—possiblement la millor banda dixie de l’Estat—,que vénen a presentar-nos el seu nou espectacle amb la increïble ballarina Ksenia Parkhatskaya, faran swingar Tarragona en aquesta edició.

I comptarem també, un cop més, amb la participació dels músics i les bandes tarragonines que han fet créixer i han crescut amb el festival, dels quals en podrem gaudir gràcies als diversos establiments i entitats col·laboradores. Donem, doncs, la benvinguda al bon temps i a la música swing i jazz —amb veu i sonoritat europea— de la primera meitat del segle XX!

La imatge ha estat realitzada pel jove dissenyador Júlio Aliau, qui s'ha inspirat en els micròfons dels anys 50 del segle passat com a vehicle per a difondre la música dixieland.

> Accés a la programació completa del Festival

square_img
23/04/2019

El Festival Dixieland comença dijous amb música i ball a la Rambla Nova

Fins al 30 d’abril la ciutat s’omplirà d’activitats per fer un viatge als orígens del Dixieland

Vegeu-ne més
square_img
01/04/2019

El Festival Dixieland celebra 25 anys i proposa un viatge als seus orígens

Del 25 al 30 d'abril la ciutat s'omplirà d'activitats al voltant de la música jazz

Vegeu-ne més
square_img
30/04/2018

Els grups locals se sumen a la celebració del Dia Internacional del Jazz

Llista de grups participants als actes del dia 30 d'abril

Vegeu-ne més
square_img
30/04/2018

Avui és el Dia Internacional del Jazz

Entitats i establiments que han col·laborat amb el Festival Internacional de Dixieland 2018

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Agenda oficial de tots els actes culturals que la ciutat de Tarragona ofereix dia a dia, amb el programa complet i actualitzat dels esdeveniments més destacats: temporades dels Teatres de Tarragona, Festival Internacional de Dixieland, Tarraco Viva, Concurs Internacional de Focs Artificials, Festival d'Estiu, Sant Magí­, Santa Tecla, Concurs de Castells, Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona, etc.