El Festival Dixieland celebra 25 anys i proposa un viatge als seus orígens

Festival Dixieland Tarragona

Del 25 al 30 d'abril la ciutat s'omplirà d'activitats al voltant de la música jazz

01/04/2019

El Festival Internacional Dixieland de Tarragona arriba aquest any a la XXV edició i proposa un viatge a l’origen del Dixieland i a la història del festival. Del 25 al 30 d’abril s’han programat activitats prenent el gènere que dóna nom al festival com a eix vertebrador, aprofundint en la seva trajectòria i recordant la seva història.

També es vol fer especial atenció a les històries de tots els que hi han participat d’una manera o altra durant aquestes XXV edicions. Així, «25 anys d’històries del Dixie» és l’eslògan d’enguany, i #HistòriesdelDixie és la proposta participativa que convida a compartir records d’aquests 25 anys a través de les xarxes socials.

La consellera de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, i el director artístic del Festival Dixieland, Kike Colmenar, han explicat en roda de premsa que les diverses activitats del programa han estat pensades per acostar la música, el jazz i el caràcter lúdic del Dixieland a un públic ampli que va des dels més petits als més experts en aquest estil musical. A més, aquelles persones més seguidores del Dixieland podran aprofundir en la història del gènere i conèixer millor el context social i els factors que van donar origen a aquesta música. Junt amb els concerts, activitats de ball, exposicions, concursos fotogràfics i classes obertes, el programa inclou xerrades i documentals essencials per entendre la creació del Dixieland, el perquè del jazz com a expressió artística i el seu valor als segles XX i XXI.

Entitats, equipaments culturals, bars i sales de festes, places i carrers s’ompliran de música del 25 al 30 d’abril, i en l'última jornada se sumaran a les celebracions del Dia Internacional del Jazz, que es fan arreu del món.

Actes destacats

El tret de sortida estarà marcat per la inauguració de l’exposició  «25è aniversari del Festival Dixieland de Tarragona», que recull els cartells i programes al Teatre el Magatzem. Serà el dia 25 d’abril a les 18.30 h. A continuació, a la Rambla Nova, davant del Teatre Metropol, Tgn Swing i Doc Scanlon’s Cool Cats Quartet donaran la benvinguda al Festival amb música i ball.

Els Doc Scanlon’s Cool Cats Quartet també seran els encarregats d’obrir la llista de concerts Dixie Club. Ho faran el mateix dijous 25 al bar del Metropol. Es tracta d’una formació integrada per un novaiorquès, un rus i dos catalans que interpreten hot jazz, swing, New Orleans i jump blues. És una de les formacions que interpreta millor el jazz clàssic i reunirà alguns dels millors músics de l’escena swing de Catalunya. Mentre, al vestíbul del teatre, el Club Diògenes Tarragona proposarà gaudir de la música dixie dins d’una experiència lúdica i narrativa com són els jocs de rol.

Lucien Barbarin & New Orleans Jazz Tradition seran uns altres dels caps de cartell d’aquest Festival. Actuaran el divendres 26 d’abril al Metropol. Lucien Barbarin és una de les figures més importants i un dels millors trombonistes de jazz tradicional de l’actualitat. El mateix divendres al bar del Metropol actuaran Professor Cunningham & His Old School, un dels grups més sol·licitats de l’escena internacional de swing, amb presència en grans esdeveniments i festivals d’arreu del món.

Durant el cap de setmana se succeiran els vermuts dixie, classes obertes de swing i claqué i cercaviles musicals pels carrers de la ciutat. Entre les cites proposades, dissabte la plaça de Corsini acollirà la batalla de bandes: Sugar Push Street Band i Moby Dixie, una proposta de TGN Swing per recrear l’ambient del mític Club Savoy de Nova York.

La Sala Zero, un any més, se suma a la festa amb les propostes musicals del TGN Soul City i portarà al seu escenari Koko-Jean & The Tonics (Barcelona); The Limboos (Madrid) i La Soul Machine (Falset).

I per cloure aquests sis dies de bona música, el Teatre Magatzem acollirà el dimarts dia 30 un concert molt especial: La Vella Dixieland presenta 1917. Aquest any es va fer la primera gravació de jazz de la història, Tiger Rag, per l’Original Dixieland Jass Band, i per tant és el referent més antic per als músics que van començar a tocar a finals del segle xx. Amb aquest projecte, La Vella Dixieland vol retre un homenatge a aquest fet que va suposar un pas endavant per a la sonoritat del jazz. La mítica banda torna als seus orígens, el jazz més tradicional, amb un repertori que inclou temes de les llegendàries orquestres de Jelly Roll Morton, Kid Ory, Sidney Bechet o Louis Armstrong, recreant la seva sonoritat original.

#HistòriesdelDixie i #DixieCaraB

Per celebrar aquest 25è aniversari, el Festival convida la ciutadania a compartir la seva experiència personal, les seves vivències, les seves pròpies #HistòriesdelDixie a partir de fotografies, vídeos o escrits a través de l’esdeveniment al Facebook del Festival o a través de Twitter, amb l’etiqueta #HistòriesdelDixie. Entre els participants se sortejaran dues entrades dobles pel concert de Los Mambo Jambo Arkestra, que se celebrarà al Teatre Tarragona el 25 d’octubre.

A més, el col·lectiu Bandera Negra organitza el concurs fotogràfic #DixieCaraB per seleccionar les millors imatges fetes durant el Festival Dixieland d’enguany. De totes les fotografies presentades, se’n seleccionaran vint finalistes, que formaran part d’una exposició durant el mes d’octubre al Teatre Tarragona. El concurs premiarà la primera i la segona millor imatge amb 200 € i 100 €, respectivament, escollides per un jurat de fotògrafs professionals. En el marc del concurs es farà una sortida fotogràfica el 27 d’abril al matí. El veredicte es farà públic el 22 de juny a l’Antic Ajuntament.

El Dixie estrena web

Enguany, i coincidint amb el 25è aniversari, el Festival renova la seva web amb una nova imatge, nous apartats on trobar tota la informació de les formacions musicals, la història del Festival, una àmplia galeria d’imatges així com tots els actes i detalls de la programació.

> Més informació en aquest enllaç

square_img
18/03/2024

Tarragona serà el gran escenari del Dixieland durant quatre dies intensos del mes d’abril

Serà del 25 al 28 d’abril i amb gairebé cinquanta actuacions

Vegeu-ne més
square_img
02/02/2024

El Festival Dixieland 2024 torna al carrer

A banda de la programació oficial, l’Ajuntament obre enguany una nova convocatòria per a la participació de restauradors i establiments

Vegeu-ne més
square_img
11/05/2023

Carlos Sarduy i el Picnic Dixie protagonitzen l’últim cap de setmana del Dixieland

La Rambla Music Big Band i la Jove TGN Big Band & Sheila Trujillo seran els encarregats de posar punt i final al 28 Festival de Jazz de Tarragona

Vegeu-ne més
square_img
05/05/2023

La Hip Hop Brass Collective amb els rapers Rodrigo Laviña i Cecé, protagonistes del segon cap de setmana Dixieland

Diumenge, el grup revelació femení Faneka presenta el seu segon àlbum a la Capsa de Música

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Agenda oficial de tots els actes culturals que la ciutat de Tarragona ofereix dia a dia, amb el programa complet i actualitzat dels esdeveniments més destacats: temporades dels Teatres de Tarragona, Festival Dixieland Tarragona, Tarraco Viva, Concurs Internacional de Focs Artificials, Festival d'Estiu, Sant Magí­, Santa Tecla, Concurs de Castells, Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona, etc.