La 28a edició del Dixieland conquerirà Tarragona del 28 d'abril al 14 de maig

Festival Dixieland Tarragona

El 30 d’abril, els músics locals celebraran el Dia del Jazz al Centre Cultural Antic Ajuntament

03/04/2023

El Dixieland Festival de Jazz de Tarragona farà arribar la música jazz a tots els racons de ciutat del 28 d’abril al 14 de maig. Fins a 30 formacions i 180 músics participaran d’aquesta 28a edició, que compta amb 32 activitats entre concerts, sessions balls, xerrades i tallers entre d’altres, escampades per 19 espais diferents de Tarragona.

Aquest matí, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha donat el detall de la programació, acompanyada del director artístic del festival, Kike Colmenar. Solé ha explicat que “en aquesta nova edició, la programació proposa una acurada i equilibrada selecció d’artistes i formats amb excel·lent representació dels diferents gèneres del jazz tradicional i les fusions més actuals”. 

El Festival vol potenciar l’intercanvi i la interacció entre les diferents disciplines properes al jazz tradicional, incentivar la creació de nous espectacles i nous repertoris així com potenciar el talent artístic de les comarques tarragonines prioritzant l’originalitat dels espectacles i la rellevància dels artistes. 

La consellera de Cultura ha posat en valor, finalment, “l’aposta del festival per les activitats de carrer, adreçades al públic familiar així com per les audicions escolars gratuïtes adreçades als alumnes de primer cicle de totes les escoles tarragonines. 

El director del festival, Kike Colmenar, ha detallat que “el cartell d’aquesta edició està farcit d’una selecció acurada d’artistes de talent local de les nostres comarques, nacionals i internacionals cercant un equilibri i la millor representació d’estils de jazz, instrumentacions, formacions i sonoritats”.  

25 anys de la Small River i 10 anys de la TGN Big Band 

El programa comptarà amb aniversaris de dues formacions musicals de gran recorregut nascudes a partir del festival Dixieland. I és que l’Small River Brass Band, formació de músics i actors del Camp de Tarragona, celebrarà el seu 25è aniversari amb un concert extraordinari al Teatre Tarragona on participaran tots els musics que al llarg de la seva història han integrat aquesta formació, donant així el tret de sortida al festival el 28 d’abril. L’altre celebració arribarà de la mà de la TGN Big Band, que enguany fa 10 anys, i ho celebra fent un concert de Dames del Jazz amb la cantant Susana Sheiman

Alguns dels artistes destacats a nivell internacional són Xavi Torres, pianista tarragoní i un dels músics amb més projecció al panorama jazzístic europeu; la cantant i rebel del soul Koko-Jean& the Tonics, una de les artistes més estimades del festival; el cubà Carlos Sarduy, espectacular trompetista i percussionista, pianista i compositor que ha col·laborat amb artistes com Chucho Valdés, Bebo Valdés i Ojos de Brujo, entre molts altres; i els artistes Magalí Sare & Manel Fortià, que experimenten i descomponen cançons populars i tradicionals de la península Ibèrica i Sud-Amèrica. 

Dia Internacional del Jazz al Centre Cultural Antic Ajuntament 

El 30 d’abril, Dia Mundial del Jazz, el Centre Cultural Antic Ajuntament esdevindrà un escenari obert on aniran passant les principals formacions tarragonines. No hi faltaran a la cita artistes com Xavier Pié i MACC i The Manouches, que presentaran nou disc, Noémie Delavennat i Richard White, T-Dow i Laz.Arte Trio. Per aquesta edició també passarà el bon ritme amb les sessions de ball i tallers de lindy-hop amb formacions com la Swing Airlines i els seus músics del Camp de Tarragona amb un àmplia trajectòria en música de ball. 

Cal destacar la participació de les big bands de les escoles de la ciutat com la Big Band BUMT, formació instrumental de l’Associació de la Nova Escola de la Banda Unió Musical de Tarragona i la Yamaha Band, presentant Lucía Sáez, de la Yamaha Music School Tarragona, així com els tallers i sessions de ball a càrrec d’escoles de dansa tarragonines com Swing is in the Air, Adele, Artis o ATGN.  

Cal destacar les activitats proposades per les entitats locals, com els Xiquets de Tarragona, que oferiran un matí de Dixieland en família, els concerts als locals dels Xiquets del Serrallo i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els vermuts de la Sala Trono, el Casal Popular Sageta de Foc i la Pèrgola del Serrallo, on gastronomia, música i dansa aniran de la mà.  

La Capsa de Música serà la seu de dos concerts adreçats al públic més jove, amb la Hip-Horns Brass Collective, músics que han col·laborat amb els rapers i cantants del país, com Nathy Peluso o C. Tangana. I el grup revelació femení Faneka, que des de la profunditat de l’oceà del folk han aconseguit triomfar per tot el territori espanyol. 

Entrades a la venda des d’avui  

Les entrades ja estan a la venda des d’aquest mateix dilluns per entrades.tarragona.cat. Les invitacions a tots els espectacles amb aforament limitat estaran disponibles a la mateixa web a partir del 19 d’abril. 

El cartell es obra de l’il·lustrador i director d’art argentí Lucas Wilkosz, que fa més d’un any resideix a Tarragona, on ha obert el seu estudi de disseny i comunicació (weareguau.com). Va ser el cartell seleccionat del Concurs d’Imatge de Dixieland convocat recentment per l’Ajuntament de Tarragona. 

Consulteu el programa d'actes del Dixieland Festival de Jazz de Tarragona 2023.

square_img
18/03/2024

Tarragona serà el gran escenari del Dixieland durant quatre dies intensos del mes d’abril

Serà del 25 al 28 d’abril i amb gairebé cinquanta actuacions

Vegeu-ne més
square_img
02/02/2024

El Festival Dixieland 2024 torna al carrer

A banda de la programació oficial, l’Ajuntament obre enguany una nova convocatòria per a la participació de restauradors i establiments

Vegeu-ne més
square_img
11/05/2023

Carlos Sarduy i el Picnic Dixie protagonitzen l’últim cap de setmana del Dixieland

La Rambla Music Big Band i la Jove TGN Big Band & Sheila Trujillo seran els encarregats de posar punt i final al 28 Festival de Jazz de Tarragona

Vegeu-ne més
square_img
05/05/2023

La Hip Hop Brass Collective amb els rapers Rodrigo Laviña i Cecé, protagonistes del segon cap de setmana Dixieland

Diumenge, el grup revelació femení Faneka presenta el seu segon àlbum a la Capsa de Música

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Agenda oficial de tots els actes culturals que la ciutat de Tarragona ofereix dia a dia, amb el programa complet i actualitzat dels esdeveniments més destacats: temporades dels Teatres de Tarragona, Festival Dixieland Tarragona, Tarraco Viva, Concurs Internacional de Focs Artificials, Festival d'Estiu, Sant Magí­, Santa Tecla, Concurs de Castells, Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona, etc.