Esteu aquí: Inici Hisenda Notícies Notícies 2021 La caiguda de la plusvàlua sentencia econòmicament l'Ajuntament de Tarragona

La caiguda de la plusvàlua sentencia econòmicament l'Ajuntament de Tarragona

La caiguda de la plusvàlua sentencia econòmicament l'Ajuntament de Tarragona

L’Equip de Govern convoca una comissió informativa extraordinària per aquest divendres
La caiguda de la plusvàlua sentencia econòmicament l'Ajuntament de Tarragona Imatge de la compareixença dels representants de l'equip de govern per exposar la situació financera de l'Ajuntament de Tarragona.
28/10/2021

L’anul·lació de l’impost de la plusvàlua anunciada ahir pel Tribunal Constitucional deixa a l’Ajuntament de Tarragona en una situació financera molt complicada. Així ho han expressat avui els consellers de Serveis Centrals i Bon Govern, Jordi Fortuny; el portaveu d’ERC, Xavier Puig; la consellera de Medi Ambient i Habitatge i portaveu de la CUP, Eva Miguel; el conseller de Comerç i portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal; i el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo.

La caiguda de la recaptació de l’impost de la plusvàlua implica per l’Ajuntament de Tarragona que es deixin d’ingressar 8 milions d’euros l’any 2022, “això és una sentència econòmica per l’Ajuntament”, remarca el conseller Jordi Fortuny. “Tenim un problema de ciutat i l’objectiu de l’equip de Govern és minimitzar-lo. Cancel·lar l’impost de la plusvàlua és un atac a les competències municipals, un atac al municipalisme”, ha afegit la consellera Eva Miguel. “Demanem un exercici de responsabilitat a tots els grups municipals perquè ens hi va el futur de la ciutat”, ha apuntat Dídac Nadal. “En el pitjor context de la història recent hem de garantir les necessitats de la ciutat”, coincideix el conseller Hermán Pinedo. “No ens podem permetre no competir amb tota la força per l’obtenció dels Fons Generation que han de ser avalats per al finançament municipal”, apunta el conseller Xavier Puig. 

Demà, CIS extraordinària

L’Equip de Govern ha convocat per demà una comissió informativa de Serveis Generals i Govern Obert per abordar la situació financera de l’Ajuntament de Tarragona. Una comissió en què es parlarà del minvament d’ingressos que patirà el consistori per la caiguda de la plusvàlua i s’abordarà de nou la proposta d’actualització de taxes i impostos que planteja l’Equip de Govern Municipal i que ve motivada per la caiguda dels ingressos de 2,5 milions d’euros. “Cada vegada entren menys diners a les arques municipals de l’Ajuntament de Tarragona per part de La Canonja fruit del pacte per la segregació del municipi. Inicialment ingressàvem 10 milions d’euros, però ara només són 1,8 milions d’euros i així progressivament, ja que anualment -i fins a arribar a 2026- ingressarem cada any mig milió d’euros menys”, explica el conseller Fortuny.

A aquesta situació, tal com ha apuntat Fortuny, “se li suma l’anunci recent de la pujada de la inflació en un 5,5%, la pujada més alta en les tres últimes dècades motivada per l’encariment de l’energia. Això suposa un impacte brutal a les arques municipals.”

Endeutament previ

Fortuny també ha explicat que  “a aquesta situació s’hi afegeixen els dos problemes financers essencials que té l’Ajuntament de Tarragona: per una banda els 15 milions d’euros anuals que paguem en amortització dels deutes heretats (crèdit a proveïdors fruit de la crisi econòmica de l’any 2008 i el pàrquing Jaume I) i la llosa que suposa la segregació de La Canonja. Tant de bo -afegeix Fortuny- el deute fos la meitat perquè només hauríem de pagar 7 milions, però aquesta és la realitat econòmica de l’Ajuntament de Tarragona”.

A aquesta situació financera cal sumar-hi la caiguda dels ajuts extraordinaris per part de l’Estat i la Generalitat per la pandèmia xifrats en 2,5 milions d’euros que l’any que ve ja no tindrem, “quan els efectes de la COVID encara són ben presents”, remarca el conseller Fortuny. La pujada dels preus i la pèrdua dels 500.000 euros que ingressàvem per l’IBI de les autopistes són els altres dos problemes que afecten greument a les arques municipals. “Tots els ajuntaments han actualitzat els impostos i taxes. Ho ha fet Reus, ho ha fet Sabadell, Granollers, Figueres, Sitges, Girona o la Seu d’Urgell”, afegeix Fortuny.

En aquest sentit Fortuny remarca que “en el cas d’aprovar-se l’actualització de taxes i impostos que proposem, suposaria un ingrés de 2,6 milions d’euros extra que ajudarien a eixugar parcialment aquesta situació”. I afegeix, "en cas de no poder comptar amb aquesta actualització d’ingressos i sense saber quan arribarà la solució de l’estat per la caiguda de la plusvàlua, ens trobaríem a 1 de gener amb només 800.000 per dedicar a tot allò que no sigui despesa compromesa de l’Ajuntament, és a dir, aquells contractes i obligacions financeres ja adquirides. Fins a l’arribada del romanent a finals del mes de març, i que no seria efectiu fins al segon semestre, la capacitat de maniobra econòmica seria pràcticament nul·la”.

Contractes, subvencions i serveis que cal garantir

“A 1 de gener volem comptar amb el pressupost més competitiu possible”, remarca la consellera Eva Miguel. I afegeix: “Amb aquests elements (caiguda de la plusvàlua i la negativa a l’actualització de la taxa de la brossa i l’impost de l’IBI) només podrem fer front a les obligacions financeres que tenim, és a dir, el contracte de la brossa, el dels autobusos municipals, els contractes de manteniment... Però ni podrem fer front a les subvencions a entitats socials, culturals, entitats esportives que van des del vòlei Sant Pere i Sant Pau a les activitats que programen les AFAS a les extraescolars, a convenis amb entitats del tercer sector o entitats ecologistes, la programació de teatres, les dels centres cívics, Santa Tecla, Tàrraco Viva o la Cavalcada de Reis del pròxim 5 de gener”.  “En definitiva, volem garantir que la ciutat no quedi paralitzada a l’espera de l’arribada de la plusvàlua o el romanent. Un romanent que sempre és incert, però, a més a més, és il·legal pressupostar-lo, per la qual cosa la situació és molt greu”, remarca el conseller Nadal. “I en el millor dels casos -afegeix el conseller Fortuny- hi podríem comptar a partir del segon trimestre de l’any vinent”.

“No és un problema polític, és un problema de ciutat. Demanem una solució a l’Estat. Sabem que ens compensarà, però no sabem ni com, ni quant ni quan”, apunta el conseller Nadal. “Tenim un compromís amb la ciutat i una responsabilitat amb els ciutadans i ciutadanes i estem davant la pitjor situació econòmica que ens ha tocat viure”, assegura el conseller Pinedo. “El debat no és si s’actualitzen o no les ordenances fiscals, sinó com de fort ha de ser el pressupost municipal”, sentencia la consellera Eva Miguel. 

L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Tarragona espera que a la comissió informativa de demà els grups municipals de l’oposició ratifiquin l’actualització de les taxes i els impostos per garantir:

  • Serveis Socials 
  • Aportacions a teixit social i cultural, entitats diverses 
  • L’increment d’ajuts a l’habitatge i compra d’habitatge social. 
  • Prioritat en les accions a la via pública, arranjament de passos de vianants, voreres... 
  • Prestar els millors serveis bàsics 
  • Poder estar en condicions d’optar als Next Generation que obre possibilitats de finançament milionàries per a inversió durant els propers anys. 
  • Ensenyament 
  • Ajuda als marxants del mercat. 
  • Plans d’ocupació 
  • Manteniment dels serveis òptims de transport 
  • Manteniment del patrimoni 
Segells de reconeixement d'administració oberta