Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Difusió Activitats Efemèrides De la Biblioteca a la Ciutat

De la Biblioteca a la Ciutat

El 2016 la Biblioteca Hemeroteca Municipal va complir trenta anys i ho vam celebrar engegant el projecte De la Biblioteca a la Ciutat a través de les xarxes socials i el blog de Tarragona Cultura i amb la col·laboració de Marc Solé, alumne en pràctiques de Comunicació Audiovisual de la URV.

Es tracta de vídeos de curta durada on usuaris, investigadors o especialistes ens expliquen la història a través dels fons de què disposa la Biblioteca, ja sigui sobre períodes o fets històrics concrets o sobre el folklore, les festes i les tradicions locals, l’art i el disseny o l’arqueologia. 

La visita del comte Ciano

El primer vídeo del projecte el vam dedicar a la visita del comte Galeazzo Ciano a la ciutat el mes de juliol de 1939, aprofitant els actes organitzats el gener de 2016 per commemorar el final de la Guerra Civil a Tarragona.

La Setmana Santa a Tarragona

Un dels fons més importants de cartells i programes que es conserven a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona és el relacionat amb les festes de Setmana Santa. En parlem en aquest vídeo.

El setge del francès (1808-1810)

Els historiadors Paco Tovar i Elies Torres, membres del grup de reconstrucció històrica Associació Projecte Tarragona 1800, ens apropen a la Tarragona de fa més de dos-cents anys en aquesta nova entrega audovisual.

L'atemptat d'Enpetrol, 12 de juny de 1987

L’atemptat de l’Enpetrol és un exemple d’un fet històric puntual i relativament recent que es pot documentar a través de la premsa de l’època, les fotografies i els nombrosos testimonis. Lluís Milián com a fotògraf i testimoni directe i Sandra Pascual com a investigadora ens apropen als fets d’aquell 12 de juny de 1987.

Les festes de Sant Magí i Santa Tecla

La recuperació de les festes de Tarragona a la dècada dels anys vuitanta del segle passat va anar lligada a una intensa investigació i documentació. És important la tasca que s’ha fet de recuperació de balls i tradicions que havien quedat en l’oblit. Una de les persones que millor coneix les festes de la ciutat, Jordi Bertran, gestor cultural i filòleg, ho explica.

Conèixer el passat casteller

Els darrers anys, la possibilitat de consultar la premsa digitalitzada que es troba penjada a la xarxa ha facilitat la feina a molts investigadors i ha servit per conèixer millor el passat casteller. Des de la BHMT també hem tingut cura de conservar i difondre els cartells anunciadors dels concursos de castells. En parla Jordi Suriñach.

Segells de reconeixement d'administració oberta