Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Difusió Història de la ciutat Dones a la història de Tarragona

Dones a la història de Tarragona

Nova temporada!

La Biblioteca Hemeroteca Municipal (BHMT) i TAC 12 presenten la quarta temporada del cicle documental “Dones a la història de Tarragona”. Al llarg de diferents capítols, amb una protagonista diferent en cada una de les peces, es posa en valor el paper de dones destacades i la seva relació amb Tarragona.  

Així, el 2023 donem continuïtat al projecte que iniciàvem l’any 2021. Fins ara s’han emès trenta-tres capítols i hem entrevistat quaranta-sis dones i dos homes. Enguany s’emetran dotze nous capítols entre gener i juny, en què s’entrevisten dones que s’han desenvolupat i han destacat en diferents àmbits del món de l’art, el periodisme, l’esport, la dansa, els castells, el teatre o el cinema, entre altres. Totes formen part, d’una manera o d’una altra, de la història de la ciutat.

Rosa Mallol. La 'Pachicha' i els inicis del futbol femení

Estrena el 10 de maig de 2023

Rosa Mallol Pons ha estat pionera en molts àmbits però en aquet cas ens centrem en la seva faceta de futbolista. Va jugar a l’USFEAC tarragoní, al Reus i, durant 18 temporades, a l’Espanyol, en uns anys en què el futbol femení es trobava lluny de les condicions i la repercussió de què disposa ara.

Dones contra l'analfabetisme. Els inicis de l'educació d'adults

Estrena el 27 d'abril de 2023

Tecla Martorell Salvat i Mariona Flavià Gaya són mestres i pedagogues que van iniciar les aules d’adults durant el primer ajuntament democràtic. Sense recursos ni mitjans es van implicar personalment per tirar endavant el projecte.

Cuca Ferré - Sang matalassera

Estrena el 13 d'abril de 2023

Carme Ferré Garcia, 'Cuca', va ser la primera nena a pujar als castells dels Xiquets de Tarragona. Era l’any 1974 i des d’aleshores ha viscut els castells intensament. Ens explica la seva visió com a dona castellera.

Anna Bofarull - Llums, càmera i dones

Estrena el 22 de març de 2023

Anna M. Bofarull és directora i productora de cinema. El seu cinema té un alt contingut social i sol centrar-se en protagonistes femenines. Ha rebut diversos premis i reconeixements per la seva trajectòria. Ha dirigit 'Notas al pie' (2009), 'Hammada' (2011), 'Sonata para violonchelo' (2015), 'Barcelona 1714' (2019), 'Fake lies' (2017) i 'Sinjar' (2022).

Arantxa Sagardoy - Respirar dansa

Estrena el 9 de març de 2023

Ballarina, coreògrafa i professora de ball. Cofundadora i directora de la Compañía Plan B de dansa contemporània, que, entre l’any 2007 i 2017, amb produccions fetes a Tarragona, va voltar per tot el món.

Rosa Queral - Planificació familiar des de la clandestinitat

Estrena el 22 de febrer de 2023

Professora de l’Escola d’Infermeria i doctora en pedagogia per la URV. A la dècada dels anys setanta del segle passat, quan l’anticoncepció estava penada i l’avortament prohibit, amb un grup de dones posa en marxa, de manera clandestina, un centre de planificació familiar.

Mercè Sardà Pons i la pedrera teatral de Tarragona

Estrena el 9 de febrer de 2023

Mercè Sardà Pons és la professora de llengua i literatura que va crear l’Escola de Teatre de l’Institut Martí i Franquès als anys vuitanta. Sardà ens explica com ha anat creixent l'escola al llarg de quaranta anys i com ha sigut la llavor de noves companyies de teatre.

Núria Pérez - Trencant els murs del periodisme

Estrena el 25 de gener de 2023

Des del juny de 2022 Núria Pérez és la directora del 'Diari de Tarragona', fet que la converteix en la primera professional responsable del rotatiu, una de les capçaleres més veteranes de l'Estat. El repte de la digitalització dels mitjans o la progressiva incorporació de les dones a les redaccions són alguns dels aspectes que destaca Pérez.

Rosa Maria Ricomà - Art modern en femení

Estrena el 10 de gener de 2023

Rosa Maria Ricomà Vallhonrat ha estat durant una llarga etapa (1996 - 2018) directora del Museu d'Art Modern de Tarragona, temps durant el qual van coincidir moltes dones al capdavant o en rols destacats en diferents museus de la ciutat. La investigació i difusió de les obres de les artistes del territori han estat algunes de les seves prioritats.

Segells de reconeixement d'administració oberta