3a temporada

El Museu d’Història de Tarragona (MHT) i la Biblioteca Hemeroteca Municipal (BHMT) organitzen el cicle documental “Dones a la història de Tarragona”. Al llarg de diferents capítols, amb una protagonista diferent en cada una de les peces, es posa en valor el paper de dones destacades i la seva relació amb Tarragona. Totes formen part, d’una manera o d’una altra, de la història de Tarragona.  

Alba Rodríguez. Cercadora de llum

Estrena el 28 de juliol de 2022

Malgrat haver estudiat disseny, aquesta jove tarragonina ha fet carrera com a fotògrafa independent. Ha col·laborat en diferents projectes col·lectius, ha fet tres residències artístiques i ha exposat en indrets com Tarragona, Barcelona, Mallorca, França, Polònia, Londres i Copenhaguen. Ha guanyat un premi Lux, dos premis Laus, un premi Repsol YPF, un Sony World Photography Awards, un premi del Diari Ara Formentera Fotogràfica, un premi del festival de cinema Rec i una menció al premi Manyé i Flaquer, entre altres guardons. Actualment disposa del seu propi estudi. Mai sacia la seva curiositat per descobrir el món.

Olga Xirinacs. Una vida de llibre

Estrena el 30 de juny de 2022

Als seus 86 anys la veterana escriptora tarragonina continua ampliant la seva obra al mateix temps que augmenten els reconeixements a la seva trajectòria. Aquest 2022 ha publicat 'Cua de vaca' i ha rebut el XXIII Premi Jaume Fuster atorgat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Des de casa seva Xirinacs repassa la seva carrera i parla del seu procés de creació.

Deportats, el record que floreix

Estrena el 23 de juny de 2022

No consta que cap dona tarragonina fos deportada als camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial però tenim el testimoni de dones com Glòria Rabadà i Ester Roca, netes de deportats, que transmeten com van viure les seves àvies o mares la desaparició i posterior mort dels seus familiars.

Teresa Batet, política amb nom de dona

Estrena el 16 de juny de 2022

L'abril de 1979 se celebraven les primeres eleccions municipals de la democràcia. La número dos de la llista de Convergència i Unió era Teresa Batet, qui finalment va entrar al consistori i va acabar sent responsable de les àrees de Salut Pública i Medi Ambient. En aquest capítol explica com va viure el seu mandat en un camp, el polític, dominat fins aleshores pels homes.

Lola Paniagua i Montse Bosquet - La Platja Llarga i les seves salvadores

Estrena el 9 de juny de 2022

A partir de l'any 2005 un grup de ciutadanes, que posteriorment van constituir la plataforma Salvem la Platja Llarga, van realitzar nombroses actuacions encaminades a la conservació i protecció d'aquest punt del litoral de la ciutat. Reclamaven la preservació de l'indret com espai natural i que es desestimés el projecte de construcció d’un passeig marítim.

Chantal Grande, exploradora d'imatges

Estrena el 2 de juny de 2022

Fundadora de la Galeria Fòrum i una de les pioneres en apostar per a l'exhibició i difusió de la fotografia. Va ser comissària de nombroses exposicions d’art contemporani al Tinglado 2 del Moll de Costa a la dècada dels anys 80 i 90 del segle passat. Ha estat organitzadora del festival SCAN. L'any 2021 l'Ajuntament de Tarragona va reconèixer la seva tasca amb una distinció al mèrit cultural.

Ángeles de la Fuente i Sara Masalias: la lluita de les treballadores del tèxtil

Estrena el 26 de maig de 2022

La lluita de les treballadores de l'empresa Seidensticker-Valmeline als anys 60 i 70 del segle passat per millorar les seves condicions van suposar la consecució d'un conveni laboral que recollia bona part de les reivindicacions. Ángeles de la Fuente, qui va encapçalar les mobilitzacions, i la doctoranda en Història Contemporània Sara Masalias, comissària de l'exposició "Dones en lluita. Conflictes laborals a la indústria tèxtil de Tarragona (1961-1980)", repassen aquest conflicte.

Viviana de Salvador Deop: l'exili familiar

Estrena el 19 de maig de 2022

Néta del periodista Lluís de Salvador, molt significat políticament, Viviana de Salvador explica els motius i les conseqüències de l'exili a França a què es van veure obligada la seva família després de la Guerra Civil espanyola. La vida en un camp de refugiats, el repte de començar de zero en un país de nou i el retorn a Catalunya van suposar un gran tràngol.

Montserrat Nadal: una vida entre vinyes

Estrena el 12 de maig de 2022

Aquesta biòloga i enòloga és considerada pionera i referent en el món del vi com a docent, divulgadora i investigadora. Recentment ha rebut el títol de Filla Predilecta de Tarragona.

Sylvia Fontana, créixer dins l'aigua

Estrena el 5 de maig de 2022

Sylvia Fontana va fer història dins la natació femenina participant en els Jocs Olímpics de Montreal 1976 i en diferents competicions mundials i europees. Va ser 22 cops campiona d’Espanya i va batre diversos cops els rècord d’Espanya de natació. En reconeixement a la seva trajectòria, la piscina olímpica de Campclar porta el seu nom.

Dones i divulgació. Trencant estereotips

Estrena el 28 d'abril de 2022

Lydia Gil, documentalista i divulgadora científica, explica la importància de fer visible les dones dins el món de la ciència i pal·liar la manca de referents femenins en aquest món

Joana Costa: la mar en femení

Estrena el 22 d'abril de 2022

Joana Costa, armadora i remendadora, i Mercè Toldrà, directora del Museu del Port de Tarragona, ens parlen de les feines de les dones a la mar, la duresa de l’ofici de remendadora al Serrallo i com tot plegat ha evolucionat amb el pas dels anys.

En temporades anteriors...

Segells de reconeixement d'administració oberta