Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Memòria democràtica Audiovisuals Quan la Torre del Pretori era la presó de Pilats

Quan la Torre del Pretori era la presó de Pilats

Quan la Torre del pretori era la presó de Pilats

En el marc del actes de commemoració del 70è aniversari de l’acabament de la Guerra Civil, sota el lema de “Només en fa setanta...”, es presentaren dos audiovisuals, Quan la Torre del Pretori era la presó de Pilats i Tarragona sota les bombes, produïts per la Conselleria de Patrimoni i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona i dirigits per Màrio Pons Múria.

Quan la torre del Pretori era la presó de Pilats

Aquest documental, amb una durada de 8 minuts, s’ha enregistrat per a ser exhibit de forma permanent a la torre del Pretori, amb l’objectiu de recuperar la història de la presó de Pilats.

L’audiovisual recull el testimoni esfereïdor de tres antics empresonats a Pilats durant la postguerra. Es tracta d’Antoni Floresví Mas, de Tarragona, Leandre Saún Rafales, de Gandesa i Josep Subirats Piñana, de Tortosa, recollint la procedència dels reclusos de les diferents comarques de la demarcació donada la condició de presó provincial que tenia. Fou un centre de reclusió del qual sortiren 650 persones per a ser afusellades a l’Oliva i que durant l’any 1939 concentrava a més de 1.300 presoners.

Dirigit i realitzat per Mario Pons, ha estat produït pel Servei d'Arxiu i Documentació de l'Ajuntament de Tarragona i ha comptat amb l'assessorament de Jordi Piqué, Joana Zapata, Xavier Tolosana i Lluís Balart, membres del Cercle d'Estudis Històrics i Socials Guillem d'Oliver del Camp de Tarragona.

Segells de reconeixement d'administració oberta