Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Memòria democràtica Exposicions Tarragona refotografiada: un espai, dues realitats Tarragona refotografiada: un espai, dues realitats

Tarragona refotografiada: un espai, dues realitats

Imatges dels primers fotogràfs professionals tarragonins fusionades amb instantànies actuals és la proposta artística de l’exposició "Tarragona refotografiada: un espai dues realitats" amb la qual es vol fer reflexionar amb la tècnica de la refotografia sobre la història que hi ha darrera dels llocs i dels espais que freqüentem.

La refotografia, com diu Ricard Martínez, fotògraf i fundador de l’associació Arqueologia del punt de vista, consisteix a recrear una imatge cercant el mateix lloc des d’on es va captar la imatge antiga, tractant de repetir l’enquadrament, l’angulació i la composició de l’original. Després, de forma digital o manual, l'antiga i l'actual se sobreposen per aconseguir la imatge refotogràfica. L’objectiu és que en una visió es pugui copsar l’abans i l’ara, el passat i el present d’un espai reconegut pel qual sovint passem i ens movem sense ser conscients dels esdeveniments excepcionals o quotidians que hi van tenir lloc. En aquest sentit, la imatge refotogràfica esdevé una escletxa en el temps pretèrit que connecta amb la nostra actualitat, un exercici visual i intel·lectual que desvetlla l’interès per la història que ens envolta i ajuda a entendre d’on venim.

Les imatges antigues de Tarragona refotografiada provenen del fons del Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu i van ser captades per fotògrafs professionals com Hermenegild Vallvé o Gerard Chinchilla. També en formen part instantànies dels fons particulars de Joan Micó i Santiago Gramunt. D’algunes altres fotografies, però, es desconeix l’autoria. La major part de les imatges van ser preses durant el període de la Guerra Civil (entre 1936 i 1939), però també en trobem de realitzades al primer terç del segle XX.

Les fotografies actuals i les refotografies són obra d'Esther Reverté Gras i Júlia Tinca Balust, dues alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona que han participat en aquest projecte mentre realitzaven les seves pràctiques al Centre d’Imatges de Tarragona.

Completa l’exposició una selecció de les refotografies realitzades pels alumnes que assisteixen a la ruta pedagògica Els llocs de la memòria de la Guerra Civil i la repressió franquista a Tarragona, organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona. En aquest cas, la refotografia s’ha captat amb la càmera dels aparells mòbils, sobreposant manualment una còpia de la imatge antiga.

Us convidem a realitzar la visita virtual amb les diverses imatges que han configurat aquesta proposta. Cliqueu la següent imatge per veure les refotografies: 

 

Expo vitual Tarragona refotografiada

 

Segells de reconeixement d'administració oberta