Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2024 Mary Nash imparteix una conferència amb motiu del dia dels valors republicans

Mary Nash imparteix una conferència amb motiu del dia dels valors republicans

Mary Nash imparteix una conferència amb motiu del dia dels valors republicans

Les presentacions d'una exposició i un llibre, altres actes destacats dins el programa de Memòria Democràtica
08/04/2024

Aquesta setmana, amb motiu del 14 d’abril, dia de la proclamació de la Segona República i dins el programa de Memòria Democràtica de Tarragona, se celebren una sèrie d’actes des de l’Arxiu municipal. Entre aquests actes, destaca la conferència que durà a terme la catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona (UB), Mary Nash, doctora honoris causa de la URV i fundadora de l’Associació Espanyola d’Investigació d’Història de les Dones. Serà el divendres 12 d’abril, a les 12 h, a l’Antiga Audiència.

Així mateix, durant la setmana també es duran a terme altres accions com l’obertura de l’exposició "Exiliades. Els fils vermells entrellaçats"una mostra que ressegueix l'empremta de 18 perfils de dones exiliades de diferent trajectòria política, professional i social. És una aproximació a l’exili republicà a través de la perspectiva de gènere, que es podrà veure fins al 5 de maig a l’Antiga Audiència.

Un altre dels actes del programa és la presentació del llibre Tarragona, revolució i guerra de Jordi Piqué Padró. Serà  el dijous 11 d’abril, a les 19 h, a l’Arxiu. I finalment, el diumenge, com cada any, es retrà homenatge a les víctimes de la repressió franquista de les comarques tarragonines en un acte solemne al cementiri, a les 12 h.

 

Més informació de les activitats

Mary Nash ha estat una pionera en la recerca i la docència en la història de les dones. El seu àmbit principal d’estudi han estat les dones i la resistència antifeixista durant la Segona República i la Guerra Civil i és autora de diversos llibres i articles com Rojas. Las mujeres republicanas en la guerra civil (1999/2024), Mujeres en el mundo. Historia, retos y movimientos (2004/2022), Dones en transició. Les dones en la Barcelona de la Transició (2007), Treballadores. Un segle de treball femení a Catalunya (2010). Ha rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1995), la Medalla al treball President Macià (2008), i la Medalla i la Placa Narcís Monturiol (2018).

Exiliades. Els fils vermells entrellaçats es una exposició creada pel Museu de l'Exili (MUME) l'any 2023, que ara arriba a Tarragona amb voluntat de donar a conèixer perfils de moltes d’aquestes dones que van enfrontar-se a una doble exclusió: la que tenien com a dones i la derivada de la seva condició de refugiades polítiques. I van fer-hi front amb les eines que tenien a l'abast, la seva formació o la seva militància política, les xarxes de suport o els recursos econòmics de què disposaven. Les seves biografies són, bàsicament, exemples de resistència i fidelitat als seus compromisos.

Tarragona, revolució i guerra, de Jordi Piqué Padró, és un recorregut visual d’una selecció de més de 160 imatges, en bona part d’Hermenegild Vallvé, contextualitzades i descrites amb textos de l’autor que ens traslladen a la Tarragona de fa 90 anys. En concret, al període més significatiu i dramàtic de tot el segle XX: la Revolució i la Guerra Civil (1936-1939).

Per a més informació, cliqueu sobre aquest enllaç.

Segells de reconeixement d'administració oberta