Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2013 El Fons fotogràfic Chinchilla, cedit a la ciutat

El Fons fotogràfic Chinchilla, cedit a la ciutat

El Fons fotogràfic Chinchilla, cedit a la ciutat

Les noves instal·lacions de l’Arxiu Municipal, a la Tabacalera, vetllaran per les més de 13.000 imatges
12/11/2013

Gràcies a la sensibilitat de Ramon Segú Chinchilla, el fons fotogràfic generat i conservat per l’avi, el pare i el fill de la casa Chinchilla ha quedat conservat i la família en cedeix ara a l’Ajuntament de Tarragona un total de 13.000 imatges, entre les quals hi ha uns 5.000 positius i uns 8.000 negatius, per tal que es gestionin i custodiïn des del Centre d’Imatges de Tarragona del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal.

En el patrimoni cultural de la ciutat, a més a més dels monuments i conjunts arqueològics, s’integra també el patrimoni documental, en el qual s’inclouen les fotografies. Aquests documents en imatges, com és el cas del Fons Fotogràfic Chinchilla, pel seu valor històric, documental i cultural, han de ser també objecte de protecció, conservació, investigació i difusió. Més de 13.000 de fotografies que ens permeten mirar enrere i endinsar-nos en el passat recent de l'espai que ens és més proper: la ciutat de Tarragona. Són imatges que il·lustren i expliquen l’evolució registrada durant cent anys, des de la Tarragona del s. XIX immersa en una economia precapitalista fins a la consolidació d’una de les àrees industrials i turístiques més actives i dinàmiques de Catalunya.

La història

La nissaga de fotògrafs professionals Chinchilla, que van desenvolupar la seva tasca a la ciutat de Tarragona, va començar amb Gerard Chinchilla Berenguer i va continuar amb el seu gendre, Ramon Segú Palau i, posteriorment, amb el seu nét, Ramon Segú Chinchilla.

Gerard Chinchilla Berenguer va ser un dels pioners de la fotografia a Tarragona. Ara fa cent anys, en concret l’any 1913, Gerard Chinchilla va obrir el seu establiment en el número 17 del carrer Julià Nogués, actual carrer de Sant Francesc. L’estudi es va veure afectat pels bombardejos dels anys 1937-1939 i acabada la Guerra Civil, el nou establiment de fotografia Chinchilla es va traslladar al número 75 de la Rambla Nova.

Les filles de Gerard Chinchilla, Mercè i Paquita també van col·laborar en les tasques del negoci familiar. Paquita, en concret, va contraure matrimoni amb Ramon Segú Palau, que, de molt jove, havia entrat a treballar a l’establiment i que va continuar desenvolupant la professió. Ramon Segú Chinchilla, fill de Ramon i Paquita, va ser la tercera generació d’aquesta línia de fotògrafs professionals que va mantenir l’establiment en actiu fins a l’any 2003, és a dir durant 90 anys.

Acte de signatura de cessió del fons

Demà dimecres 13 de novembre a les 18.30 h, a la Tabacalera, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el fotògraf i nét de la família, Ramon Segú Chinchilla, signaran el conveni de cessió del fons fotogràfic, que a partir d’ara passarà a formar part de la ciutat i del fons de l’Arxiu Municipal.

Segells de reconeixement d'administració oberta