Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2013 Tarragona recupera el patrimoni artístic del Cafè Poetes amb l'exposició "Recordant Poetes"

Tarragona recupera el patrimoni artístic del Cafè Poetes amb l'exposició "Recordant Poetes"

Tarragona recupera el patrimoni artístic del Cafè Poetes amb l'exposició "Recordant Poetes"

A partir d’avui i fins a la inauguració de la mostra, un grup de Facebook recollirà totes les experiències personals de la gent que desitgi participar en aquest homenatge
Tarragona recupera el patrimoni artístic del Cafè Poetes amb l'exposició "Recordant Poetes" Imatge de Poetes, local impulsor de l'activitat cultural de Tarragona durant 25 anys (1978 - 2003)
05/11/2013

Recuperar les obres d’art així com homenatjar el conegut Cafè Poetes. Amb aquests dos objectius l’Ajuntament de Tarragona ha volgut recollir totes les obres d’art d’aquest emblemàtic cafè tarragoní, cedides a la ciutat. El passat 21 de març de 2012, es va signar el conveni per a la cessió de la col·lecció de quadres i escultures de l’antic Cafè Poetes, propietat d’Antoni Torrell Camps i de Joaquin Martín Garcia, mitjançant el qual van lliurar aquests objectes a l’Ajuntament per tal que s’integressin com a fons del Museu d’Història.

Ara, tota aquesta col·lecció es podrà veure al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona, que acollirà, del 19 de desembre al 19 de gener de 2014, l'exposició Recordant Poetes, una mostra amb 45 obres d’art de les 188 amb què compta el fons de Poetes, organitzada pel Museu d’Història en col·laboració amb l’Autoritat Portuària i la Biblioteca Hemeroteca Municipal.

La mostra també compta amb la participació de personal de la Conselleria de Cultura i d’Antonio Salcedo, professor d’Història de l’Art de la URV, que ha dirigit la selecció i el muntatge de l’exposició.

Per a aquesta ocasió, es vol fer partícip a la ciutadania d’aquest petit homenatge i, per això, s’ha obert un grup de Facebook (https://www.facebook.com/groups/recordantpoetes/), des del qual es convida a totes aquelles persones que ho vulguin a compartir imatges, textos, anècdotes, records, impressions, emocions... al voltant de l’emblemàtic Cafè Poetes, per tal que tothom que ho desitgi i que hagi tingut relació amb aquest cafè-galeria pugui aportar la seva experiència personal.

El mític Cafè-Galeria d'Art es va inaugurar el 9 de juny de 1978. Al capdavant s'hi trobaven Antoni Torrell i Joaquim Martín. El primer era procedent d'Alcover, el segon, de Pamplona, i tots dos havien estudiat a Barcelona diferents disciplines artístiques; aquest fet i l'herència que recollien d'un altre local mític, La Geganta, van fer que l'obertura del local fos ja des del començament alguna cosa més que l'obertura d'un cafè o un bar.

El Toni i el Quim van triar la Part Alta i van situar Poetes en un carreró sense sortida a la meitat del carrer de Sant Llorenç, al núm. 15, una zona que en aquells anys estava molt degradada, i així van començar, l'aposta per donar una nova vida a aquest barri.

El novembre de l'any 1980 s'hi va fer la primera ampliació; la segona s'inaugurava el 17 de gener del 1990, amb la qual s'incorporava una sala autònoma, al primer pis, que, a partir del 30 de novembre de 1992, va passar a anomenar-se Jaume Vidal Alcover, com a homenatge a un dels clients més destacats i assidus, mort l'any anterior.

El local va tancar, després de 25 anys de treball, el 27 de setembre de 2003, deixant enrere un quart de segle d'intensa activitat cultural. Joaquim Martín i Antoni Torrell, amb la programació de diferents tipus d’actes, s'havien convertit en veritables animadors i impulsors de la vida cultural de la ciutat. Poetes va ser un punt de referència per un públic heterogeni, bona part d’ells amb activitats professionals lligades al món artístic i cultural o amb inquietuds relacionades en aquests camps.

Segells de reconeixement d'administració oberta