Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2014 Es presenta el programa d'actes dels 75 anys de l'acabament de la Guerra Civil a Tarragona

Es presenta el programa d'actes dels 75 anys de l'acabament de la Guerra Civil a Tarragona

Es presenta el programa d'actes dels 75 anys de l'acabament de la Guerra Civil a Tarragona

Diferents institucions i entitats culturals de la ciutat han programat tot un seguit d’activitats per commemorar aquesta efemèride
08/01/2014

Ara fa setanta-cinc anys de l’acabament de la Guerra Civil a Tarragona. El 15 de gener de 1939, l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat posava punt i final a una guerra que s’havia iniciat trenta mesos abans per la rebel·lió d’uns militars contra el règim legítim de la República. És per aquest motiu que la Conselleria de Patrimoni, des del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal, de forma conjunta amb diverses entitats de la ciutat, han organitzat una sèrie d’actes que s’aniran presentant del 9 al 30 de gener i als que també s’hi ha sumat la proposta d’una pàgina de Facebook oberta a tothom que hi vulgui participar.

Setanta-cinc anys després, doncs, diferents institucions i entitats culturals de la ciutat han programat tot un seguit d’activitats per commemorar aquesta efemèride des del vessant de la difusió, mitjançant exposicions, conferències, visites guiades, música i projeccions. Si la programació de tots aquests actes serveixen per donar a conèixer i divulgar el que va succeir abans i després d’aquell 15 de gener de 1939, s’haurà assolit el propòsit que ens motivava quan ens plantejàvem aquesta commemoració.

D’entre els més destacats, el proper dilluns 13 de gener, a les 19 h, es farà la preestrena del documental El món on volíem viure. Robert Capa, 15 de gener de 1939 a la sala d’actes de l’Antiga Audiència. Aquest documental és una coproducció de Lavinia Productora, Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola, que demostra que el reportatge que Robert Capa va fer aquell dia, el 15 de gener de 1939, es va convertir en el primer testimoni gràfic de la llarga sèrie d'èxodes de població civil que han marcat tots els conflictes bèl·lics a partir de la Guerra Civil espanyola. Aquest mateix documental s'estrenarà a TV3, l’endemà de la preestrena a Tarragona, dins de l'espai Sense Ficció, el dimarts 14 de gener a les 21.50 h.

Entre d’altres actes, també es pot destacar el col·leccionable que el Diari de Tarragona presentarà aquest dijous 9 de gener sota el títol Los 100 consejos de guerra del franquismo en Tarragona; el concert Taverna Republicana organitzat per l’Associació de Músics de Tarragona o l’exposició que es farà al Port, "Bombes, presons flotants i repressió al Port de Tarragona (1936-1939)".

> Díptic del programa d’actes
> Presentació del col·leccionable
> Enllaç al grup de Facebook

Segells de reconeixement d'administració oberta