Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2014 L'Ajuntament recupera la documentació municipal dipositada a l'Arxiu Històric Provincial des de la Guerra Civil

L'Ajuntament recupera la documentació municipal dipositada a l'Arxiu Històric Provincial des de la Guerra Civil

L'Ajuntament recupera la documentació municipal dipositada a l'Arxiu Històric Provincial des de la Guerra Civil

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros i el Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han signat avui l’acta de lliurament d’aquest fons
L'Ajuntament recupera la documentació municipal dipositada a l'Arxiu Històric Provincial des de la Guerra Civil El conseller Ferran Mascarell i l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros formalitzant el lliurament. Foto: Mauri
15/02/2014

L’Ajuntament de Tarragona ha recuperat avui la documentació que va ser dipositada a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona amb motiu de la Guerra Civil. Aquesta documentació, que d’aquesta manera retorna al seu propietari, ha estat gestionada, des l’inici del conflicte bèl·lic, pel Departament de Cultura a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona. El gruix de la documentació històrica de l’Ajuntament de Tarragona està compresa entre els segles XIII – XVIII (1200-1799).

La documentació de l’Ajuntament de Tarragona va ser traslladada, arran de l’inici de la Guerra Civil, des de l’edifici consistorial al Palau de l’Arquebisbe, un espai considerat com a més apropiat per a la seva salvaguarda. Acabada la guerra, i des de l’any 1944, el fons municipal es va dipositar en les diferents dependències de l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona, on s’ha conservat fins ara.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, han signat l’acta de lliurament de la documentació en un acte que ha tingut lloc a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona.

El dipòsit del fons documental municipal a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona durant més de 70 anys ha comportat una llarga col·laboració entre l’Ajuntament de Tarragona i el Departament de Cultura, que es mantindrà i que beneficia la conservació i difusió del fons.

Vicissituds del fons

L’any 1936, en plena convulsió revolucionària i de Guerra Civil, un grup de ciutadans liderats pel pintor Ignasi Mallol –que va ser delegat de la Comissaria General de Museus de la Generalitat de Catalunya– i per l’escultor Joan Rebull, professors del Taller Escola de Tarragona, van adoptar una sèrie de mesures per a la protecció del patrimoni documental, conscients de la importància que tenie el fons com a fonament de la història, i com a pilar bàsic de la identitat col·lectiva del país i de la ciutat. Així, l'abril de 1937, amb l’objectiu de salvaguardar els fons històrics i artístics de la província de Tarragona dels estralls de la Guerra Civil, es va procedir a empaquetar els documents de I’Arxiu Municipal de Tarragona. El 8 d’octubre de 1938 el Servei de protecció d’Arxius de la Generalitat de Catalunya es va fer càrrec de la part històrica del fons. Posteriorment, l’any 1939 la documentació va ser traslladada al Palau de l’Arquebisbe per garantir la seva seguretat, i posteriorment, va ser duta a les dependències del Jutjat Municipal del carrer de Santa Anna, juntament amb la documentació de l’arxiu Diocesà.

L’any 1940 el Fons Històric Municipal, conjuntament amb l’Arxiu del Districte Notarial, va passar a la casa Castellarnau, al carrer dels Cavallers. Aquest edifici va esdevenir la primera seu de l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona l’any 1944. Posteriorment, l’any 1962 l’Arxiu Històric Provincial va ser traslladat a la planta baixa de la Casa de Cultura, on va romandre fins el 1983, quan va ser instal·lat a l’edifici actual de l’Arxiu Històric, a la Rambla Vella.

Contingut del fons

La documentació que el Departament de Cultura lliura a l’Ajuntament de Tarragona conté actes municipals, informació econòmica, cens electorals, pergamins, etc. El contingut concret del fons és el següent:

  • Sèrie d’Actes Municipals (1358-1799): 286 volums enquadernats en pergamí
  • Sèries d’Economia i Hisenda (1377-1850): 247 unitats, entre quaderns i volums enquadernats en pergamí
  • Sèries de Miquelets i Milícies Urbanes (1795-1818): 18 volums enquadernats en pergamí
  • Sèrie de la Junta Municipal del Cens Electoral (1907-1936): 3 lligalls
  • Documents solts en paper (1321-1879): 47 unitats d’instal·lació
  • Col·lecció de pergamins (1214-1733): 655 unitats

Acord de col·laboració

Amb l’objectiu de compartir la informació i donar un servei més eficient als ciutadans, i amb l’objecte que l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona del Departament de Cultura no perdi la capacitat de continuar oferint la consulta de la documentació del fons municipal, l’Ajuntament de Tarragona prioritzarà en els programes de digitalització dels propers 3 anys aquests documents i en lliurarà una còpia digital a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona.

Tant l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona del Departament de Cultura com el Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de Tarragona, han col·laborat en la digitalització d’una part d’aquest fons, amb l’objecte de facilitar la seva conservació i promoure la difusió. Durant el període en què l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona ha allotjat el gruix de la documentació històrica municipal de l’Ajuntament de Tarragona, ha actualitzat el catàleg de pergamins, i n’ha incorporat 282 unitats més, pertanyents al fons municipal i que es trobaven disperses. Ha digitalitzat la col·lecció de pergamins que formen part d’aquest fons, patrocinada per l’Ajuntament de Tarragona, que va ser realitzada l’any 2007 i que ha representat la digitalització d’un total de 650 pergamins, datats entre 1222 a 1733. Aquesta digitalització ha permès que l’Arxiu Municipal de Tarragona disposi també d’una còpia digital, i finalment, que aquestes reproduccions es trobin dipositades al repositori segur del Departament de Cultura, amb la qual cosa es preserven de manera definitiva.

El Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tarragona han col·laborat en els darrers anys, impulsant activitats de difusió dels fons documentals municipals. Aquesta col·laboració ha donat lloc a diverses publicacions dins la col·lecció Documents del Fons Municipal de Tarragona, que compta ja amb 13 volums, i a les exposicions Pergamins segellats de l’Arxiu Històric de Tarragona, realitzada l’any 2008, i Viure en guerra. Documentació tarragonina de la Guerra Gran i la Guerra del Francès, l’any 2012.

Segells de reconeixement d'administració oberta