Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2018 L'Arxiu rep els fons documentals de Leandre Lerín i del Centre Excursionista Tarragona

L'Arxiu rep els fons documentals de Leandre Lerín i del Centre Excursionista Tarragona

L'Arxiu rep els fons documentals de Leandre Lerín i del Centre Excursionista Tarragona

L’acte de cessió serà demà divendres, 20 d’abril, a les 7 de la tarda
L'Arxiu rep els fons documentals de Leandre Lerín i del Centre Excursionista Tarragona Joves de l'Agrupació Excursionista Ginesta acampats a Farena, juliol de 1935. Foto Vallvé. Centre d'Imatges de Tarragona / L'Arxiu
19/04/2018

Demà divendres, 20 d’abril a les 19 h, se celebrarà l’acte oficial de cessió dels fons documentals de Leandre Lerin i del Centre Excursionista Tarragona a L’Arxiu de l’Ajuntament. L’acte comptarà amb la presència de la tinent d’alcalde de Cultura, Begoña Floria,  el president del Centre Excursionista, Jordi Aluja i Jordi Lerín, fill de Leandre Lerín. En el transcurs de l’acte, Rafael López-Monné  impartirà la conferència Els vells camins tradicionals davant “la modernitat”: reptes i oportunitats.

El fons documental del Centre Excursionista Tarragona està integrat per 15 caixes d'arxiu i 328 fotografies, documentació generada o rebuda pel Centre Excursionista Tarragona en el desenvolupament de la seva activitat associativa entre els anys 1928 i 2013.

Alguns joves que procedien del Grup Excursionista Tarragoní creat l'any 1920, com Leandre Lerin, Joan Porta i Puig, Manel Blai, Joan Melich i Francesc Cardona, van crear el Grup Excursionista Muntanyenc el 23 d'abril de 1923. L'entitat va ser la primera en senyalitzar amb pintura els camins, va intervenir i promoure els aplecs excursionistes de les comarques tarragonines, va participar en l'establiment del Campament de Repòs de Catalunya al turó de l'Oliva. Alguns dels seus socis foren els primers d'Espanya en culminar el cim del Cerví als Alps, tota una fita esportiva. L'Agrupació Excursionista Ginesta (AEG) fou fundada el 29 de maig de 1929, entre d'altres, per Alfons Miquel, ànima de l'entitat, Josep Martinez Alonso, Josep Gras i Josep Llena. De les activitats desenvolupades per l'entitat destaquen la publicació del butlletí, l'organització del Primer Campament de les Comarques Tarragonines i la creació secció Minyons de Muntanya adreçada als més joves dirigida per Josep Casanovas.  Les dues entitats van desaparèixer després de la Guerra Civil. L'Agrupació Excursionista Ginesta no reprendrà la seva activitat fins a l'any 1951, quan  antics socis com Josep Martinez, Pere Andreu, Francesc Somolinos o Jaume Francesc recuperen l'entitat. Per la seva banda, el Grup Excursionista Muntanyenc renaixerà durant els anys cinquanta gràcies a l'empenta de Leandre Lerin.  Finalment, l'any 1972, ambdues entitats es fusionaran creant l'actual Centre Excursionista Tarragona.

D’altra banda, el fons fotogràfic Leandre Lerín està integrat per 7 àlbums que contenen 1.939 positius en paper. Instantànies captades per Leandre Lerín Martorell entre els anys 1921 i 1969, membre fundador del Grup Excursionista Muntanyec. La muntanya i l'excursionisme són els eixos principals al voltant dels quals s'articulen els àlbums. En aquest sentit trobem imatges de campaments, dels diferents aplecs excursionistes organitzats a les comarques tarragonines i de tot tipus de sortides arreu del territori català i de l'estat espanyol. El ventall temàtic s'amplia amb fotografies vinculades a l'àmbit esportiu en general com el bàsquet, el ciclisme, el futbol, l'atletisme i el vol. Tot i que també es poden trobar imatges de patrimoni històric i de vida quotidiana en general.

Segells de reconeixement d'administració oberta