Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2020 Deportats tarragonins als camps de concentració nazis (1941-1945)

Deportats tarragonins als camps de concentració nazis (1941-1945)

Deportats tarragonins als camps de concentració nazis (1941-1945)

A partir de la base de dades de deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis, s'ha elaborat una llista dels tarragonins que van ser-hi.
Deportats tarragonins als camps de concentració nazis (1941-1945) Deportats tarragonins als camps de concentració nazis.
13/05/2020

Fa pocs dies, el banc de la memòria democràtica, que promou i gestiona el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, va publicar la base de dades Deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis.

Aquesta base de dades és un projecte de recerca amb la col·laboració entre el Memorial Democràtic, l’Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra, amb l'objectiu d'elaborar un cens per documentar les persones que van patir la repressió en els camps de concentració i extermini nazis entre 1941 i 1945.

La recerca s'ha fet en els arxius de la majoria de camps: Auschwitz, Bergen-Belsen, Buchenwald, Dachau, Flossenbürg, Gross-Rosen, Mauthausen, Mittelbau-Dora, Natzweiler, Neuengamme, Ravensbrück, Sachsenhausen, Stutthof i Treblinka. També de l’Arxiu de l’Internactional Tracing Service de Bad Arolsen, l’Arxiu de l’Amical de Mauthausen i el fons Joan de Diego així com obres fonamentals sobre la deportació, especialment, el Livre Mémorial des déportés de la Fondation pour la Mémoire de la Déportation i el Libro Memorial: Españoles deportados a los Campos Nazis 1940 – 1945 de Benito Bermejo i Sandra Chueca i altra bibliografia especialitzada.

Ara, des de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona, a partir de les dades publicades i amb el complement de la informació que contenen els padrons municipals dels anys 1921-1925 i 1930-1936, hem elaborat una relació dels deportats tarragonins als camps nazis. De moment, amb les dades que tenim en aquest moment, van ser 40 tarragonins. Una xifra considerable si tenim en compte que en aquells anys la població de Tarragona no era de molt més de 30.000 habitants. D'aquests deportats que es relacionen, 19 van ser alliberats ara fa 75 anys, a inicis del mes de maig de l'any 1945, 1 consta com a desaparegut i 20 van morir en els camps nazis. És a dir, més de la meitat ja no va tornar.

En aquest enllaç trobaràs el document amb la informació dels deportats tarragonins als camps nazi.

Segells de reconeixement d'administració oberta