Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2021 Pau Ricomà: Cal reinvindicar els valors republicans perquè són sinònim de la defensa dels drets de les persones

Pau Ricomà: Cal reinvindicar els valors republicans perquè són sinònim de la defensa dels drets de les persones

Pau Ricomà: Cal reinvindicar els valors republicans perquè són sinònim de la defensa dels drets de les persones

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha presidit l’estrena del documental ‘La primavera republicana’. Es tracta d’un dels actes del programa de l’Ajuntament de Tarragona ‘14 d’abril de 1931: 90 anys de la Segona República’.
13/04/2021

Aquest dimarts a la tarda s'ha estrenat el documental “La primavera republicana” al Teatre Tarragona, una producció de TAC 12 amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de Tarragona. L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que en el seu discurs ha volgut destacar que el documental “és un convit a la reflexió i a l’acció” entorn als valors republicans que es materialitzen en la defensa de “l’educació, la salut, la cultura i els drets de les dones”.

Per la seva banda, un dels guionistes del documental, Toni Orensanz, ha reflexionat que “sempre que t’apropes a la història de la Segona República, t’adones com la guerra i el franquisme van suposar un tall bestial a la societat. Els líders més valuosos van desaparèixer del mapa, una generació perduda”.

Finalment, el director de Tac12, Xavier Abelló, ha fet un agraïment “a totes les persones que han fet possible el projecte: l’equip, els historiadors participants, els actors del grup 'Ejército del Ebro', entre altres.”

“La primavera republicana” és una producció de TAC 12 amb col·laboració de l’Arxiu Municipal de Tarragona, impulsor d’una àmplia programació aquests dies sota el títol "14 d’abril de 1931: 90 anys de la Segona República". Aquest documental vol anar molt més enllà del que es va viure durant aquells dies a la ciutat i a partir de la participació de diversos especialistes analitza que és el que va significar aquest període a casa nostra, què és el que va començar aquell 14 d’abril i què va acabar d’una forma brusca i tràgica el 15 de gener del 1939, amb l’entrada de les tropes franquistes a Tarragona.

La producció recupera imatges inèdites de la Tarragona del 1931 que, complementades amb algunes existents a la Filmoteca de Catalunya i diverses recreacions que realitza el grup “Ejercito del Ebro”, ajuden al telespectador a reviure de prop un context històric i una ciutat per molts desconeguda. Les recreacions es van enregistrar aquest passat mes de març a la plaça de la Font, altres indrets de la Part Alta i també a la Cooperativa Obrera. Donades les circumstàncies de pandèmia que estem patint es van haver que reduir moltes de les planificacions inicials, però gràcies a un treball espectacular del realitzador Sergi Martín les diferencies són imperceptibles. Martín, de Morris Produccions, treballa novament en aquest producte amb Toni Orensanz i Joana Zapata, que s'han encarregat del guió. Aquest és el mateix equip que amb un altre documental de TAC 12 -"15 de Enero"- va guanyar el premi Mañé i Flaquer 2019.

Segells de reconeixement d'administració oberta