Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2021 Tarragona commemora els 90 anys de la proclamació de la Segona República amb una trentena d'actes

Tarragona commemora els 90 anys de la proclamació de la Segona República amb una trentena d'actes

Tarragona commemora els 90 anys de la proclamació de la Segona República amb una trentena d'actes

Conferències, presentacions de llibres, visites guiades, exposicions o un documental recorden l’efemèride en una programació que es concentrarà a la primavera però s’allargarà fins al desembre
Tarragona commemora els 90 anys de la proclamació de la Segona República amb una trentena d'actes El conseller de Memòria Històrica, Manel Castaño (esquerre) i el director tècnic de la Comissió de Programes de Memòria. Foto: Manel R. Granell.
07/04/2021

El conseller de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, ha presentat aquest dimecres el programa d’actes amb què Tarragona commemorarà els 90 anys de la proclamació de la Segona República, acompanyat del director tècnic de la Comissió de Programes de Memòria de l’Ajuntament, Jordi Piqué. Sota el nom 14 d’abril de 1931: 90 anys de la Segona República, el programa està impulsat per l’Ajuntament amb la col·laboració de diferents entitats i institucions culturals de la ciutat i vol ajudar a conèixer què van significar la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme a la ciutat i alhora recordar les persones que van perdre la vida o la llibertat defensant la democràcia.

El conseller Castaño ha volgut destacar que si l’any passat s’anunciava la creació de la Comissió de Programes de Memòria, “enguany és ja una realitat amb una estructura estable i un pressupost per a activitats que s’ha incrementat en 10.000 euros”. Castaño ha fet incís també en el fet que millorar la difusió i la participació en aquests actes és “un objectiu estratègic” que respon a la voluntat de “donar impuls als actes de memòria històrica i situar les polítiques de la memòria en el centre de l’acció de govern”. En el mateix acte, el conseller ha anunciat diferents projectes com ara l’impuls del programa educatiu La Ruta dels Llocs de la Memòria, la georeferenciació dels espais de la memòria o, per al 2022, l’homenatge a les víctimes tarragonines als camps d’extermini nazis.

Els actes de 2021 començaran el proper 8 d’abril i s’allargaran fins al 15 de desembre (tot i que la majoria d’actes es concentraran a la primavera), en un programa de 30 activitats entre conferències, presentacions de llibres, tallers, exposicions o arts escèniques, entre d’altres. Cal recordar que aquesta programació es realitzava anualment al voltant del 15 de gener, coincidint amb l’aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Tarragona, però enguany s’ha traslladat l’inici al voltant de la data de la proclamació de la Segona República pel fet que es complien 90 anys dels fets i responent també a la situació sanitària que hi havia el mes de gener. El programa s’emmarca en els actes que el Memorial Democràtic de la Generalitat realitzarà a tot Catalunya amb motiu de l’efemèride.

L’exposició del bust de la Primera República, de 1873, al Museu d’Història de Tarragona marcarà l’inici d’una programació que concentrarà alguns dels actes més destacats al voltant del 14 d’abril, aniversari de la proclamació de la Segona Repúbica. Un dia abans de l’efemèride, el 13 d’abril, el Teatre Tarragona acollirà l’estrena del documental La primavera republicana, 90 anys de la proclamació de la II República a Tarragona, produït per TAC12 amb la col·laboració de la Comissió del Programes de Memòria de l’Ajuntament. L’endemà, dia 14, tindrà lloc l’acte institucional a l’Ajuntament i la inauguració de l’exposició “Tarragona Republicana (1931-1936)” a l’Espai Turisme. La programació de la setmana de l’aniversari acabarà amb la presentació del llibre Tarragona durant la Segona República (1931-1936), de Jordi Piqué i Blanca Gas.

El programa continuarà amb una agenda intensa d’actes durant els mesos de maig i juny. Entre els actes més destacats dels mesos primaverals, hi ha les visites guiades al cementiri en el marc del cicle de Visites als espais de la repressió franquista a Tarragona, la representació de l’obra teatral Ronda de vigilància, del tarragoní Sergi Xirinacs, la Taverna Republicana a la Capsa de Música i diferents conferències i presentacions de llibres de temàtica històrica relacionada amb el període de la Segona República i el franquisme. L’activitat es reprendrà a l’ocubre amb la preestrena del llargmetratge L’espill, de Mario Pons, i acabarà el 15 de desembre amb la presentació del llibre de Ricard Lahoz 50 anys d’Òmnium Cultural del Tarragonès.

Totes les activitats tindran aforament limitat i se seguirà el protocol de seguretat i higiene que marqui la situació sanitària en el moment de realitzar-se els actes.

Consulteu totes les activitats del cicle '14 d’abril de 1931: 90 anys de la Segona República' (PDF).

Segells de reconeixement d'administració oberta