Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2022 El programa de Memòria Democràtica se centrarà en els deportats als camps de concentració nazis

El programa de Memòria Democràtica se centrarà en els deportats als camps de concentració nazis

El programa de Memòria Democràtica se centrarà en els deportats als camps de concentració nazis

En el marc del cicle es col·locaran 'stolpersteine' davant del domicili de 24 deportats tarragonins
El programa de Memòria Democràtica se centrarà en els deportats als camps de concentració nazis Foto: Tjerk van der Meulen.
30/03/2022

Aquest any, el Programa de Memòria Democràtica de Tarragona se centra en l’homenatge als deportats tarragonins als camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial. En total s’han programat 36 actes: 12 conferències, 6 actes institucionals, 5 exposicions, 8 visites o rutes guiades, 3 presentacions de publicacions i programes de ràdio, 2 projeccions, 1 obra de teatre i 2 actuacions musicals. El conseller de Memòria Històrica, Manel Castaño, ha destacat que “des de la Comissió de Programes de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Tarragona s’ha decidit centrar bona part dels actes en recordar el patiment de tots aquests deportats de Tarragona, especialment durant la primera quinzena de maig”. 

Castaño també ha explicat que “es vol donar a conèixer que la persecució nazi no va recaure només sobre el poble jueu i els dissidents polítics, com és el cas dels republicans espanyols i catalans, sinó també sobre altres col·lectius com el poble gitano, els Testimonis de Jehovà, les persones amb discapacitat i el col·lectiu LGBTI, uns fets que cal  conèixer i reconèixer per valorar, ara en el present, els drets humans, la pau i la democràcia”.   

Llambordes de la memòria 

En el marc del Programa de Memòria Democràtica s'ha previst la col·locació de 24 stolpersteine (pedres, llambordes de memòria) davant de l'últim domicili de 24 deportats dels quals es coneix l'adreça, 12 dels quals va ser assassinats i 12 van sobreviure. El divendres 6 de maig a les 11 h s’iniciarà l’itinerari de col·locació de les llambordes de la memòria davant dels domicilis on van residir els deportats de Tarragona. 

Les stolpersteine són petits monuments creats per l’artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme. Es tracta de llambordes quadrades de 10 cm per 10 cm, fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades i deportades. Cada llamborda és única i es realitza a mà, "com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis". Actualment existeixen més de 50.000 stolpersteine a 21 països europeus i a desenes de municipis catalans. 

En el mateix sentit, es restaurarà i dignificarà el Monument als Morts de Tarragona a Mauthausen i altres Camps Nazis, inaugurat l'any 1984 al Camp de Mart i s’hi durà a terme una ofrena institucional el 5 de maig a les 19 h. En el marc d’aquest programa també es col·locarà la placa a la plaça dels Deportats tarragonins (1940-1945) al barri de sant Pere i Sant Pau, el dimarts 17 de maig.  

El programa també preveu promoure actes pedagògics i educatius en els instituts públics de Tarragona, conjuntament amb el Memorial Democràtic de Catalunya. En aquest sentit, destaca l’acte de sensibilització als alumnes dels instituts Martí Franquès, Pons d’Icart i Tarragona que se celebrarà el dijous 5 de maig al Teatre Tarragona.  

Una altre acte destacat és l’exposició sobre el Camps de concentració de Sachsenhausen, que s’inaugurarà el dimarts 3 de maig a les 19 h al Pati Jaume I. S’han organitzat diferents visites guiades obertes a la ciutadania amb el seu comissari, Marcel Biosca.  

Altrament, el programa, com cada any, també contempla activitats per a divulgar què va significar el període que va des de la Segona República fins a la dictadura franquista a la nostra ciutat. El 14 d'abril es celebrarà a la Sala de Plens l'acte institucional per retre homenatge als Valors Republicans. A més, a partir del mes de setembre que s'organitzaran un seguit d'actes centrats en la repressió del magisteri republicà i català durant el franquisme. 

Com en anteriors edicions, diferents institucions, associacions i entitats culturals han organitzat tot aquest seguit d’activitats que s’apleguen en aquest programa, sempre amb l’objectiu de difondre la nostra història, rebutjar la irracionalitat de les guerres i valorar un present i un futur de convivència democràtica i pacífica. 

Els deportats tarragonins 

Entre 1940 i 1945 hi van haver aproximadament 9.370 presoners republicans espanyols en els diferents camps que va establir el règim de l’Alemanya nazi. Bàsicament foren reclosos a Mauthausen, però també a Dachau, Buchenwald i Sachsenhausen, entre d’altres. A banda dels homes, més de 90 dones foren internades en el camp de Ravensbrück. Tots s’havien vist forçats a marxar a l’exili l’any 1939 i foren detinguts pels alemanys un any més tard. 

Van ser considerats i tractats com apàtrides atès que la dictadura franquista no va acceptar el seu retorn a Espanya i més de 5.000, és a dir un 53%, foren assassinats en els camps.  

Amb les dades actuals, es pot conèixer que 42 veïns de Tarragona, tots homes, van patir tot aquest odi desfermat. Una xifra considerable si tenim en compte que en aquells anys la població de Tarragona no era de molt més de 30.000 habitants. De fet, la demarcació de Tarragona va ser la sisena més afectada de tot l'Estat espanyol, amb 209 deportats d'arreu de les comarques tarragonines.  

D'aquests 42 deportats, 22 van ser assassinats en els camps nazis, 1 consta com a desaparegut i 19 van ser alliberats pels aliats a inicis del mes de maig de l'any 1945 i, en bona part, es van quedar a viure a França.  

Consulteu el programa d'actes complet del programa 'Els deportats tarragonins als camps nazis'. (PDF) 

 

Segells de reconeixement d'administració oberta