Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2022 Les cançons de Ricard Garriga versionades per l’aMT Combo ja es poden escoltar a la web de L’Arxiu

Les cançons de Ricard Garriga versionades per l’aMT Combo ja es poden escoltar a la web de L’Arxiu

Les cançons de Ricard Garriga versionades per l’aMT Combo ja es poden escoltar a la web de L’Arxiu

Ricard Garriga Salvadó va ser un tarragoní deportat al camp de concentració de Mauthausen
Les cançons de Ricard Garriga versionades per l’aMT Combo ja es poden escoltar a la web de L’Arxiu Foto: Juan Antonio (Ombracle).
23/12/2022

La Comissió de Programes de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tarragona, amb la col·laboració de la Federación Española de Municipios y Provincias, ha recuperat dues cançons de Ricard Garriga Salvadó, un músic tarragoní deportat al camp de concentració de Mauthausen.

Ricard Garriga Salvadó (Pla de Santa Maria, 1912-1982), exercí de mestre i destacà com a intèrpret de piano i com a compositor. Milità en el Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM), i a conseqüència del cop d’estat dels militars rebels contra la República, va esdevinir un dels principals ideòlegs i propagandistes a les comarques del Tarragonès i de l’Alt Camp.

A principis del 1939 s’exilià a França passant pels camps de refugiats de la Catalunya Nord, però després fou mobilitzat per l’exèrcit francès en una companyia de treball. Va ser detingut i traslladat al camp de concentració de Mauthausen (Àustria) on hi restà fins que fou alliberat el 5 de maig de 1945. Un cop alliberat s’instal·la a París on treballà en el món del music-hall parisenc.

L’any 1965, durant la commemoració del 20è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mathausen, la Fedération Espagnole des Déportés et Internés Politíques (PEDIP) va publicar el disc “Mauthausen” amb quatre cançons escrites i composades per Ricard Garriga i interpretades per Joan Vilató.

Ara, les cançons "Retornarem" i "Canción del prisionero" han estat recuperades, arranjades i enregistrades pel grup aMT Combo de l’Associació de Músics de Tarragona, integrat per Núria Cartanyà, Jordi Jaria, Guille Soler i Tomàs Alija, i es pogueren escoltar en directe el 5 de maig al Teatre Tarragona i el 19 de novembre a la Taverna Republicana. Ambdues cançons ja formen part del catàleg de la web de L'Arxiu:

Retornarem

El prisionero

Segells de reconeixement d'administració oberta