Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2022 Tarragona celebra el primer Dia dels Valors Republicans

Tarragona celebra el primer Dia dels Valors Republicans

Tarragona celebra el primer Dia dels Valors Republicans

Alcalde Ricomà: " A nosaltres ens correspon treballar i explicar aquests valors i que continuïn pervivint en el futur, en una societat més justa i democràtica”.
Tarragona celebra el primer Dia dels Valors Republicans Foto: Tjerk van der Meulen.
14/04/2022

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha presidit aquest matí la celebració institucional del Dia dels Valors Republicans, per primera vegada després que el Consell Plenari del passat 18 de juny de 2021 aprovés la seva institucionalització.  

L’acte, celebrat al Saló de Plens, ha comptat amb la presentació del propi alcalde, que ha expressat que “avui és un dia per a reflexionar sobre aquest compendi de valors republicans i del què signifiquen. Un dia, que ens recordi d’on venim, on som i on volem anar”. Ricomà ha manifestat que “amb la celebració d’aquest dia fem pedagogia dels valors republicans i manifestem el compromís de l’Ajuntament de Tarragona per treballar pel bé comú de tota la ciutadania com a objectiu irrenunciable – i ha conclòs - A nosaltres, ens correspon treballar i explicar aquests valors republicans i que continuïn pervivint en el futur, en una societat més justa i democràtica”.  

A continuació, Josep Lluís Martín Berbois, doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona i tècnic de continguts i publicacions del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, ha ofert una conferència sobre el passat, present i futur dels valors republicans. Martín Berbois és autor de setze llibres a diverses editorials catalanes i ha publicat un centenar de textos a revistes especialitzades, bona part d’aquestes publicacions, sobre el període de la Segona República. 

Durant l'acte ha estat present al Saló de Plens el bust de la República, datat de la Segona República i que l’acalde Pere Lloret va regalar a les escoles de la ciutat. L'alcalde Ricomà ha conclòs l'acte citant el discurs del 14 d'abril de 1931, del primer alcalde republicà de Tarragona, Pere Lloret. 

Durant l'acte, ha estat present al Saló de Plens el bust de la República, datat de la Segona República i que l’acalde Pere Lloret va regalar a les escoles de la ciutat.

Els Valors Republicans 

Els Valors Republicans són la defensa de la democràcia i de les llibertats; la justícia social, per a assolir una societat més justa; la construcció d’una societat crítica, formada i compromesa, la transformació col·lectiva centrada en valors democràtics i cívics; l’educació i la cultura de qualitat per a tothom i el suport i la defensa de les persones i els col·lectius més desfavorits.  

La institucionalització d’aquest dia, 14 d’abril, té com a objectiu recordar i homenatjar al govern democràtic i republicà anterior al cop d'estat del 1936, a les persones que varen perdre la vida o la llibertat defensant la democràcia durant la Guerra Civil i a les persones que varen patir la repressió durant la dictadura.  

L’acte institucional d’avui forma part del Programa de Memòria Democràtica de Tarragona, enguany dedicat als deportats tarragonins als camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial. 

Amb motiu de la celebració del Dia dels Valors Republicans, durant tot el dia d'avui la façana de l'Ajuntament lluïrà el domàs de la República.

Segells de reconeixement d'administració oberta