Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2022 Tarragona completa la retirada de la simbologia franquista de la ciutat

Tarragona completa la retirada de la simbologia franquista de la ciutat

Tarragona completa la retirada de la simbologia franquista de la ciutat

Amb aquesta actuació, el govern municipal i les entitats de la memòria acompleixen el seu objectiu retirant les 73 plaques que quedaven
Tarragona completa la retirada de la simbologia franquista de la ciutat Foto: Tjerk van der Meulen.
25/05/2022

Durant el darrer trimestre, l’Ajuntament de Tarragona ha dut a terme una actuació per a retirar les plaques amb simbologia franquista que encara quedaven en 73 edificis de la ciutat. Segons l’alcalde, Pau Ricomà, “Tarragona és avui una mica més digna”. Ricomà, ha volgut remarcar que “el govern municipal està compromès amb els valors democràtics i una vegada més ho ha demostrat”.

La retirada d'aquestes plaques dona compliment a la Llei de memòria històrica espanyola i a la Llei del memorial democràtic de Catalunya, en les quals s’indica que les administracions públiques, en l’exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada de les plaques amb simbologia franquista. El conseller de Memòria Històrica, Manel Castaño, s’ha mostrat molt satisfet d’haver completat l’actuació i ha destacat que “la ciutat ha fet història amb la retirada del cent per cent de les plaques registrades”.

Segons el cens realitzat pel Memorial Democràtic de Catalunya entre els anys 2009 i 2010, que es va publicar l’any 2020, a la ciutat constaven 186 edificis d’habitatges de protecció oficial del Ministerio de la Vivienda amb la simbologia franquista del jou i les fletxes. Tanmateix, a finals de l’any passat, es va comprovar que prop d’un centenar de plaques ja s’havien retirat per part d’associacions de la memòria i dels propietaris dels edificis aprofitant alguns arranjaments de les façanes.

Després de comunicar-ho a les comunitats de veïns i de donar un termini per si hi havia alguna oposició raonada, s’ha executat la retirada de totes les plaques que encara quedaven amb la intervenció posterior per a deixar l’espai buit en el mateix estat que la resta de la paret.

Finalment, entre el mesos de gener i març d’aquest any, en total, s’han retirat les 73 plaques amb simbologia franquista, 29 localitzades al centre de la ciutat i 44 als barris. Els elements retirats, que quedaran registrats al Banc del Memorial Democràtic, es conservaran a partir d’ara a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona. El responsable de la xarxa d’espais de memòria del Memorial Democràtic de Catalunya, Josep Font, ha volgut agrair i felicitar a l’Ajuntament pel seu compromís amb els valors democràtics reconeixent la tasca que desenvolupa dia a dia la conselleria de Memòria Històrica, creada el 2019. 

Segells de reconeixement d'administració oberta