Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2023 El Programa de Memòria Democràtica continua aquesta setmana amb dos actes d'homenatge

El Programa de Memòria Democràtica continua aquesta setmana amb dos actes d'homenatge

El Programa de Memòria Democràtica continua aquesta setmana amb dos actes d'homenatge

Juan Gabriel Rodríguez Knafo, Elisa Cardona i les 15 dones mortes a les Oblates seran les figures recordades aquest cap de setmana
El Programa de Memòria Democràtica continua aquesta setmana amb dos actes d'homenatge Juan Gabriel Rodrigo Knafo
27/02/2023

El Programa de Memòria Democràtica 2023, iniciat el passat 15 de gener, continuarà durant aquesta setmana amb dos actes d’homenatge. En concret, el proper dissabte 4 de març es recordarà les 15 dones que van morir al convent de les Oblates i la figura d’Elisa Cardona, única dona afusellada pel franquisme a Tarragona, mentre que l’endemà, diumenge 5 de març, es retrà homenatge a Juan Gabriel Rodríguez Knafo, qui va morir en circumstàncies no aclarides durant les manifestacions a Tarragona pels fets de Vitòria del març de 1976.

Dissabte 4 de març, a partir de les 12 h, tindrà lloc al carrer del Portal del Carro número 13 l’acte en record de les 15 dones que van morir fruit de les condicions carceràries patides al convent de les Oblates, que va funcionar com a presó franquista fins a l’any 1944; i d’Elisa Cardona, executada el 1939 i única dona afusellada pel franquisme a Tarragona.

L’acte en memòria de Juan Gabriel Rodríguez Knafo es farà diumenge 5 de març, a partir de les 12 h, a la cruïlla entre la Rambla Nova i el carrer Unió. Hi haurà representants de la família i membres de l’Escola Municipal de Música intepretaran una peça musical d’homenatge. L’acte clourà amb una ofrena floral als peus de la placa commemorativa situada a l’inici del carrer Unió, lloc on Juan Gabriel Rodríguez va perdre la vida.

Els fets que rememora l’acte es remunten al 3 de març de 1976, a Vitoria, quan la policia va disparar contra un grup d’obrers que celebraven una assemblea a l’església de San Francisco de Asís. El resultat de la brutal actuació policial van ser cinc víctimes mortals i més de setanta ferits. Durant la manifestació de protesta a Tarragona, dos dies després, Juan Gabriel Rodrigo Knafo, de 19 anys, va ser perseguit per dos agents de la policia fins al terrat de l’edifici número 7 del carrer Unió, des d’on va caure mortalment al buit.

El Programa de Memòria Democràtica, enguany centrat temàticament en els bombardejos franquistes sobre Tarragona, s’allargarà fins al 9 de juny amb total de 35 actes. El programa està coordinat per la Comissió de Programes de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tarragona i compta amb la participació de nombroses entitats i institucions.

Consulteu la programació completa del Programa de Memòria Democràtica 2023.

Segells de reconeixement d'administració oberta